Zeewier kan voedselvoorziening zeker stellen
Veel mensen denken dat ze alleen maar zeewier binnenkrijgen als ze sushi eten. Niets is minder waar. Zeewier heeft bestanddelen die worden gebruikt in medicijnen, ijs, hamburgers, make-up en diervoer
Zeewier: vol eiwitten en andere stoffen
- Zeewier bevat ongelofelijk veel eiwitten. Er zijn heel veel verschillende soorten zeewier, maar in sommige soorten zit wel 30 tot 40 procent eiwit. Dit is meer dan in granen zit.
- Zeewier zou het nieuwe graan kunnen worden, maar dan op zee. In 2050 telt de wereld anderhalf keer zoveel mensen als in 2010. Daarvoor is voedsel nodig, maar de landbouw zit al aan haar grenzen, omdat ze ruimte moet maken voor woningen. De voedselvoorziening zou zeker gesteld kunnen worden met de grootschalige kweek van zeewier.
- In zeewier zitten eiwitten die ook geschikt zijn voor de consumptie door dieren. De soja die nu wordt gebruikt voor veevoer kan daardoor gedeeltelijk worden vervangen. De verbouw van soja heeft een heel negatieve uitwerking op hele delen van de wereld. IN Zuid-Amerika worden voor dat doel hele oerwouden gekapt en ontstaat ontbossing.
- Uit analyses blijkt dat zeewieren vol zitten met stoffen die mogelijke gezwellen afremmen en bacteriën en virussen een halt toeroepen. Deze stoffen zijn interessant voor de farmacie, maar ook voor gewasbescherming.
- Zeewier bevat ook het vetzuur Omega 3 dat goed is voor hart- en bloedvaten.
- De suikers en koolhydraten in zeewieren zijn belangrijk voor de chemische industrie, omdat er bioplastic en biobrandstof als biogas en ethanol van gemaakt kan worden.
- Het grote voordeel van zeewier is verder dat het hele product kan worden gebruikt en dat er dus niets weg gegooid hoeft te worden
- Zeewier is ook geschikt om het vismeel in visvoer te vervangen.
Geen lignine in zeewier
In zeewier zit weinig lignine. Dat is een houtstof die er voor zorgt dat planten zo stevig blijven. Het heeft echter als nadeel dat het product daardoor moeilijker te bewerken is, omdat de gewenste stoffen die eruit gehaald moeten worden moeilijk te verkrijgen zijn. Zeewier heeft geen lignine nodig, omdat de plant gewoon in het water drijft.
Zeewierakker van 5000 vierkante kilometer kan tiende deel van Nederlandse huishoudens van energie voorzien
In het rapport Bio-Offshorte staat dat een zeewierakker van 5000 vierkante kilometer 10 procent van alle Nederlandse huishoudens kan voorzien van energie. Hiervoor is wel veel water nodig, want dit is ongeveer vier keer de Veluwe.
Een zeewierakker wordt opgetrokken uit kilometers kabel waar het wier aan groeit. Na de oogst wordt het wier vergast in reactoren en wordt het biogas. Gasbuizen moeten dit dan naar het vasteland transporteren, maar er kan ook stroom van worden gemaakt.
Zeewieren: groenwieren, bruinwieren en roodwieren
Het probleem met de teelt van zeewieren is dat er nog niet veel over bekend is. Wel is duidelijk dat groenwieren en bruinwieren (refererend naar de kleuren) echt enorm met elkaar verschillen.
- Groenwieren drijven op en net onder het water.
- Bruinwieren daarentegen bevinden zich enkele centimeters tot enkele tientallen centimeters onder water en ze hebben vaak luchtblazen.
- Ook zijn er nog roodwieren. Die zoeker het nog dieper op en zitten nog dieper in de zee vaak vast aan stenen die op de bodem liggen.
Zeewier, het zit in bijna alles
Iedereen die in Nederland woont, gebruikt bijna dagelijks wel zeewier. Dit komt omdat het in de meest uiteenlopende zaken zit. Een aantal voorbeelden:
- Het is een bindmiddel in tandpasta
- Ingrediënten uit zeewier zitten in hamburgers
- Delen van zeewier zitten in consumptie-ijs