MammaPrinttest kijkt of borstkanker terug komt

De MammaPrinttest geeft uitsluitsel of bij een vrouw met borstkanker die net geopereerd is en geen uitzaaiingen naar de okselklieren hebben de kanker later terugkomt. Het is een test die aan de hand van de tumor vrij nauwkeurig kan aangeven of de borstkanker later weer zal terugkomen. Hoe werkt de MammaPrinttest bij borstkanker?

Bij borstkanker van te voren bepalen of chemokuur nodig is

Gewone medische instrumenten die eerder voor dat doel werden gebruikt, bewezen hun nut niet. Dat betekende dat vrouwen bij elke vorm van twijfel de nodige chemokuren moesten ondergaan met alle gevolgen van dien. Kaalheid, vermoeidheid, misselijkheid en het gevoel doodziek te zijn gaan allemaal gepaard met die chemo. Bovendien breekt het in het lichaam ook zaken af die eigenlijk niet afgebroken zouden moeten worden.

MammaPrinttest nu vooral voor medisch wetenschappelijk onderzoek

Anno 2010 wordt de MammaPrinttest vooral gebruikt bij vrouwen die meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Toch zal een veel grotere groep er baat bij hebben.

Zilveren Kruis/Achmea vergoedt de MammaPrinttest

Ziektekostenverzekeraar Zilveren Kruis/Achmea heeft als eerste aangegeven dat ze de MammaPrinttest vergoedt. De patiënten van de verzekering kunnen als dat blijkt uit de test zonder de dure chemokuren. Bovendien krijgen ze er een veel prettiger leven door.

Wat kost een chemokuur en wat kost de MammaPrinttest?

  • Een chemokuur kost gemiddeld 13.000 euro per patiënt.
  • De MammaPrint kost 2.675 euro
  • Gemiddeld heeft op de 20 vrouwen die borstkanker heeft, maar geen uitzaaiingen in de okselklieren chemotherapie nodig. De rest heeft dat dus niet, maar krijgt het wel vaak. Preventief, maar ook met alle negatieve gevolgen van dien.

MammaPrinttest wordt in de VS al jaren gebruikt

In Nederland zijn kankerexperts overtuigd van het nut van de MammaPrinttest. In de Verenigde Staten wordt de test al enkele jaren gebruikt.

MammaPrinttest niet in het basispakket

Het feit dat de MammaPrinttest niet in het basispakket zit van alle verzekeringen betekent wel dat alleen vrouwen die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis/Achmea er gebruik van kunnen maken zonder zelf 2675 euro op te hoeven hoesten. Zo’n 30 procent van de verzekerden is bij deze verzekeringsmaatschappij verzekerd, maar de andere 70 procent blijft dus verstoken van de test of moet zelf diep in de buidel tasten.

Waar kan de MammaPrinttest worden gedaan?

De MammaPrinttest kan in ieder geval worden gedaan in het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Dit is het Nederlands Kanker Instituut dat gespecialiseerd is in alle vormen van kanker. Het ziekenhuis is niet voor patiënten met andere aandoeningen dan kanker.

Persoonlijke blog over borstkanker

In mijn persoonlijke blog over borstkanker beschrijf ik alle stadia van onderzoek en behandeling van mijn eigen borstkanker en geef ik tips en adviezen. De blog is te vinden op: Ik heb borstkanker
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chemokuur als behandelingChemokuur als behandelingChemotherapie is de behandeling van een ziekte met chemische medicijnen. Een chemokuur, spreek uit als gemokuur, is een…
Magnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenMagnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenOm kanker te behandelen wordt een chemokuur zoals Cisplatin toegepast. Daardoor worden kankercellen vernietigd, waarna d…

Zeewier kan voedselvoorziening zeker stellenVeel mensen denken dat ze alleen maar zeewier binnenkrijgen als ze sushi eten. Niets is minder waar. Zeewier heeft besta…
Hermetica, verloren wijsheid van de farao's opnieuw ontdektHermetica, verloren wijsheid van de farao's opnieuw ontdektDit is een boekbespreking van een boek van Timothy Freke en Peter Gandy. Zij verzamelden sleutelpassages van de farao He…
Bronnen en referenties
  • Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 27-11-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.