Hermetica, verloren wijsheid van de farao's opnieuw ontdekt

Hermetica, verloren wijsheid van de farao's opnieuw ontdekt Dit is een boekbespreking van een boek van Timothy Freke en Peter Gandy. Zij verzamelden sleutelpassages van de farao Hermes oftewel Thoth. De farao Thoth werd door de oude Grieken Hermes Trismegistos genoemd. In dit boek kan iedereen kennis opdoen over de Hermetische filosofie. Deze filosofie staat aan de basis van onze westerse cultuur. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Hermes, leraar voor de mensheid

De schrijvers beginnen met het uitleggen van het belang dat Hermes heeft gehad voor de ontwikkeling mensheid. Het christendom is op een groot aantal punten gebaseerd op de filosofie van Hermes. In tegenstelling tot wat vandaag de dag op veel universiteiten en scholen wordt geleerd was het idee van het bestaan van één God eerder bekend dan menig professor in de filosofie uit de 21e eeuw vertelt.

Mens is Goddelijk

De teksten uit dit boek zijn 5000 jaar oud en zijn op geschreven door de farao Thoth om mensen die wijzer willen worden iets te leren. Het belangrijkste idee van Hermes is dat alles wat bestaat een gedachte is in de geest van God. Uw lichaam is een gedachte in de geest van God. Dit artikel is een gedachte in de geest van God. Wij mensen kunnen terwijl we in ons sterfelijk lichaam zitten de geest van God leren kennen. We kunnen goddelijke gedachten krijgen en aan het goddelijke deelnemen. In feite is dat wat wordt bedoeld als de oude grieken over het bestaan van meer goden spreken. Mensen kunnen goddelijk worden. Het idee van het bestaan van polytheïsme en monotheïsme is een verzinsel van machthebbers uit Rome die wilden voorkomen dat mensen goddelijk zouden worden.

Hermes

De schrijvers hebben hele mooie passages in een heldere volgorde neergezet. De passages zijn vertaald van de hiëroglyfen. De Griekse filosofen hebben al zijn boeken vertaald. Eerst dachten wetenschappers dat de Griekse vertaling origineel waren en werden de teksten beschouwd als fantasie van de Grieken over de Egyptenaren. Pas later begreep men dat de oude Grieken enorm opkeken tegenover de Egyptenaren. Plato was er één van. Hij kocht allerlei boeken van Hermes en zijn filosofie lijkt sterk op die van Hermes. Plato schreef over het bestaan van één God. Als vandaag de dag een student filosofie dat opschrijft op zijn tentamen zal hij een onvoldoende krijgen. Hoogleraren hebben met elkaar afgesproken dat de Griekse filosofen in het bestaan van meerdere goden geloofden en negeerden het subtiele onderscheid van de halfgoden, die gewoon op aarde liepen en dus half menselijk waren. Timeaus is het boek van Plato wat het meest vertelt over zijn verwantschap met de Egyptische filosoof Hermes.

Onsterfelijkheid

Hermes onderwijst mensen dat ze over een onsterfelijk principe beschikken. Een passage uit het boek is als volgt: Geboorte is niet het begin van nieuw leven, alleen een begin van nieuw bewustzijn. Overgaan naar een andere toestand is geen dood, alleen de beëindiging van dit bewustzijn. - einde citaat. Deze wijsheid is millennialang afgeschermd van mensen. Nu is de tijd dat iedereen dit mag weten. Ieder mens heeft zijn eigen directe ervaring om de Waarheid te toetsen. Niemand heeft een autoriteit als een wetenschapper, priester of predikant nodig. Een zuiver hart is voldoende om de waarheid te leren kennen.

Aardse zaken

De meeste mensen zijn helemaal niet geïnteresseerd in de geest, het goddelijke deel van de mens. Ze houden zich liever bezig met stoffelijke, aardse zaken. Voor alle waarheidszoekers is er goed nieuws; men hoeft niet meer gevangen te blijven in een eindeloze cirkelgang van leven en dood, het wiel van reïncarnatie. De filosofie van Hermes kan de geest in aanraking brengen met de goddelijke geest zodat de zoekende geest verlicht wordt. Hij wordt bevrijd van het wiel van geboorte en dood en neemt deel aan een nieuwe werkelijkheid waarin deze begrippen geen opgeld meer doen.
© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bibliotheca Philosophica Hermetica of de Ritman-bibliotheekBibliotheca Philosophica Hermetica of de Ritman-bibliotheekIn de Jordaan aan de Bloemstraat in Amsterdam is de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) gevestigd. Deze bibliotheek…
Pythagoras, mathematicus, mysticus en musicusPythagoras, mathematicus, mysticus en musicusPythagoras was een bijzonder persoon. Hij was zowel een mathematicus, als mysticus, als musicus. We kennen hem allemaal…
mijn kijk opWat is een hermafrodiet?Waarom hebben mannen tepels? Hoe je het ook wendt of keert, de mannelijke tepels hebben geen functie. Is het een foutje…

MammaPrinttest kijkt of borstkanker terug komtDe MammaPrinttest geeft uitsluitsel of bij een vrouw met borstkanker die net geopereerd is en geen uitzaaiingen naar de…
DNA en onderzoekDNA en onderzoekDNA is een steeds meer voorkomend begrip, maar wat is DNA nou precies? Waar bestaat het uit? De politie kan met DNA een…
Bronnen en referenties
  • Uitgeverij Zwerk
  • www.zwerkuitgevers.nl
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.