Pythagoras, mathematicus, mysticus en musicus

Pythagoras, mathematicus, mysticus en musicus Pythagoras was een bijzonder persoon. Hij was zowel een mathematicus, als mysticus, als musicus. We kennen hem allemaal van de beroemde wiskundige stelling die naar zijn naam vernoemd is. Hij had een school waar hij veel mensen onderwees in de principes van de wiskunde. Zijn filosofie behelst dat de waarheid in getallen verborgen zit. Pythagoras onderwees ook mensen dat de aarde om de zon heen draaide. Verder worden er allerlei magische eigenschappen aan hem toegeschreven. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Leven Pythagoras

Pythagoras leefde van ongeveer 572 voor Christus tot 500 voor Christus. Hij werd geboren op Samos, Griekenland. Samos is een eilandje in de Egeïsche Zee. Hij maakte reizen naar Egypte, India en andere plekken. In 530 voor Christus opent hij een School vom zijn leer te verspreiden in het Zuid Italiaanse Croton. Pytagoras was een belang presocratisch filosoof die veel invloed op Plato heeft uitgeoefend.

Croton / Bron: TUBS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Croton / Bron: TUBS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bevrijdingsleer van Pythagoras

Er is weinig werk van Pytagoras bekend maar wel werk van sommige van zijn leerlingen die mathematikoi genoemd werden. Een groot deel van de filosofie van Pythagoras was geheim. Duidelijk is dat de leer van Pytagoras een bevrijdingsleer was. Zijn leerlingen konden door een zuiver leven deelnemen aan het goddelijke. Filosofie was een hulpinstrument om tot een zuiver leven te komen. Ook het vegetarisme behoorde tot de zuivere handelingen die men ten opzichte van het eigen lichaam voerde.

De zoon van Hermes

Pythagoras zei dat hij de zoon van Hermes Trismegistos, oftewel farao Toth was. Dat kan op twee manieren opgevat worden; of hij was de zoon in de fysieke zin van het woord, of hij was de zoon van Hermes omdat hij zijn leraar was. Pythagoras en Hermes hadden het gemeen dat ze het goddelijke in de mens wilden realiseren. Ze zagen mensen als een evenbeeld gods, in die zin dat de mens in potentie goddelijke eigenschappen heeft.

Minder bekend is dat Pythagoras ook als eerste uitvond dat de som der hoeken van alle driehoeken 180 graden is.

De muzikale harmonie van Pythagoras uitgelegd met klokken. / Bron: Franchino Gaffurio, Wikimedia Commons (Publiek domein)De muzikale harmonie van Pythagoras uitgelegd met klokken. / Bron: Franchino Gaffurio, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Pythagoreïsche school

Pythagoras leidde een school waarin sommige ideeën geheim waren. Het feit dat hij ervan uit ging dat de aarde om de zon draaide was zo´n geheim. In zijn tijd was het zo ongewoon dit te zeggen dat hij niet wilde dat mensen hoon over hem zouden uitstrooien door dit idee publiek te maken. Het was ook geheim dat een mens goddelijke eigenschappen kan krijgen. Dit idee is heden ten dage nog steeds te absurd voor vele mensen. Pythagoras heeft veel invloed uitgeoefend op andere filosofen. Ook Plato heeft gedachtengoed van hem overgenomen. Zowel Plato als Pythagoras zijn in Alexandrië, Egypte op een universiteit geweest. Veel Grieken kwamen daar in aanraking met allerlei hoogstaande filosofische kennis. Pythagoras is ingewijd in een Egyptische tempel.

Citaten Pythagoras

Er is geen boek van Pythagoras overgeleverd. Er zijn wel uitspraken van Pythagoras opgetekend en in boeken van zijn leerlingen verschenen. Omdat Pythagoras een meester was in dingen zeggen met weinig woorden komen hier 10 van zijn meest beroemde citaten:

Buste Pythagoras / Bron: Galilea, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Buste Pythagoras / Bron: Galilea, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  1. Alles is in het getal.
  2. Woorden zijn de adem van de ziel.
  3. Vrees niet het leven te verliezen, want de dood is slechts een verandering van woning.
  4. De wereld is een komedie en de filosofen zijn de toeschouwers.
  5. Wat mogelijk is grenst aan wat moet.
  6. Een vat vol geleerdheid is nog geen druppel wijsheid waard.
  7. Indien ge vreugde wilt vermenigvuldigen, moet ge haar delen.
  8. Wees liever de minste onder de arenden dan de eerste onder de raven.
  9. Zeg niet weinig dingen in vele woorden, maar vele dingen in weinig woorden.
  10. Houdt dagelijks afrekening met uzelf, en laat de slaap niet in uw ogen, alvorens gij uw dagwerk tot driemaal toe hebt onderzocht in uw ziel. Vraagt uzelf af: waar ben ik geweest? Wat heb ik gedaan? Wat had ik moeten doen?

Numerologie

Een belangrijk punt in de leer van Pythagoras is dat de werkelijkheid in getallen is te vatten. De wiskunde is een manier om de werkelijkheid te bestuderen. Als je naar de huidige chemie, kwantummechanica en natuurkunde kijkt dan zie je veel waarheid in deze numerologische visie. Alle scheikundige elementen zijn ingedeeld naar het atoomnummer. Het atoomnummer geeft het aantal protonen in de kern van een atoom aan. In het periodiek stelsel der scheikundige elementen wordt gerekend met 7 elektronenschillen. De wereld bestond volgens de Egyptische prieseter Solon uit 7 in elkaar wentelende bollen. Bovendien was de mens een afspiegeling van de kosmos. De mens is een microkosmos. Wat de natuurkunde en de kwantummechanica betreft wordt de werkelijkheid door wetenschappers gevat in meetbare eenheden ofwel: getallen. Elke natuurkundewet is een rekenformule.

Geluid is trilling is getal

Op een ander niveau, die van het geluid bestaat alles uit trillingen. Elke trilling wordt benoemd met een bepaald aantal hertz. Pytagoras ontdekte dat als de verhoudingen van de snaar hele getallen betreffen er sprake is van een harmonieuze verdeling. Kleuren zijn een bepaald aspect van het lichspectrum en elke kleur heeft zijn bijbehorende trillingsgetallen. Het hele zonnestelsel verloopt volgens wiskundige
Bewijs van de stelling van Pythagoras / Bron: Florin De Gelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bewijs van de stelling van Pythagoras / Bron: Florin De Gelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
wetten, daarom zijn zons- en maansverduisteringen berekenbaar en voorspelbaar. Ook in het klein op menselijk niveau ligt alles vast in een numerologische blauwdruk. Numerologie kan een belangrijk instrument naar zelfinzicht zijn.

Stelling van Pythagoras

De stelling van Pythagoras houdt in dat in een rechthoekige driehoek het kwadraat van de schuine zijde gelijk is aan de som van het kwadraat van de overige twee zijden. Als je weet dat de lengte van de schuine zijde 5 meter is dan weet je automatisch dat de andere twee zijden 3 en 4 meter moeten zijn. Het kwadraat van 5 is namelijk 25. Het kwadraat van 3 = 9 en van 4 16. 9 +16 =25.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stelling van PythagorasStelling van PythagorasMet de stelling van Pythagoras kun je de lengtes van de zijden van een rechthoekige driehoek berekenen. De stelling is r…
Filosoof uitgelicht; Pythagoras van SamosFilosoof uitgelicht; Pythagoras van SamosDe stelling van Pythagoras, deze stelling is bekend bij velen. Maar wie was nu Pythagoras. Een educatieve toelichting op…
Pythagoras, de wiskundige en filosoofPythagoras, de wiskundige en filosoofPythagoras was een Griekse wiskundige en filosoof die zeer veel verschillende experimenten heeft uitgevoerd. Het grootst…
De Stelling van FermatDe Franse wiskundige Pierre de Fermat leefde in de 17de eeuw. Wiskunde was een hobby voor hem, eigenlijk was hij jurist.…

De getallenverzameling der natuurlijke getallenDe getallenverzameling der natuurlijke getallenDeze verzameling getallen mag beschouwd worden als opgebouwd uit de eenvoudigste getallen die we kennen. Het zijn de get…
Kwadratuur van de CirkelKwadratuur van de CirkelHet was een onopgelost geometrisch probleem voor de oude Grieken en dat zou het nog heel lang blijven: hoe construeer je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thomas Stanley, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.pythagoras.nl/
  • Uitspraak van Solon: Plato: Timeaus
  • http://www.citaten.net/zoeken/citaten_van-pythagoras.html?page=1
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Periodiek_systeem
  • http://www.math4all.nl/Wiskundegeschiedenis/Wiskundigen/Pythagoras.html
  • Boek: de geheime code, Priya Hemingway
  • Foto's: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: TUBS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Franchino Gaffurio, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Galilea, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Florin De Gelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wiskunde
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.