Het tuinkersonderzoek door studenten en wetenschappers
Vijf Deense brugklassers toonden in 2013 aan dat tuinkerszaden niet ontkiemden onder invloed van wifistraling. De studenten deden met de tuinkerszaden een experiment als onderdeel van een nationale wetenschapsbeurs/-wedstrijd voor middelbare scholieren. Ze verbaasden met de uitslag de wetenschap. De wetenschap op hun beurt bestudeerde vervolgens de door de mens veroorzaakte elektromagnetische velden en de invloed op de kiemkracht van planten. Eind 2015 komt de eindconclusie naar buiten.
De proef met tuinkerszaden van 2013
Vijf Deense studenten (Lea Nielson, Mathilde Nielsen, Signe Nielsen, Sisse Coltau en Rikke Holm) van de middelbare school Hjallerup Skole, bedachten een experiment omdat ze meededen aan een wedstrijd voor middelbare scholieren. De vijf meisjes stonden onder toezicht van hun biologieleraar, de heer Kim Horsevad. De meisjes hadden allemaal moeite met zich te concentreren in de lessen en hadden problemen met slapen. Had het te maken met de straling van draadloze apparaten? Met de wifi en de smartphone? Omdat ze de effecten van de mobiele telefoon niet op zichzelf konden testen, moesten de studenten een ander plan bedenken en kwamen ze met het idee van de tuinkerszaden te laten ontkiemen. Het experiment bestond uit 400 tuinkerszaadjes verdeeld over 12 bakjes. Ze plaatsten de bakjes met tuinkerszaden in twee verschillende kamers met dezelfde temperatuur. Alle 12 bakjes kregen evenveel zonlicht en evenveel water, 12 dagen lang. De bakjes in één kamer werden tevens blootgesteld aan mobiele wifistraling (hetzelfde type straling als een mobiele telefoon) en de bakjes in de ander kamer niet.
De uitslag van de proef
Na 12 dagen was er geen groter verschil mogelijk. De tuinkerszaadjes in de kamer zonder wifistraling deden het weelderig, waren mooi groen en oogst- en eetbaar. De tuinkerszaden in de ruimte mét de wifi-routers, waren niet of amper opgekomen! De meeste zaadjes waren dood en de zaden die wel ontkiemden zagen er niet uit. De reactie van een van de studenten, Lea Nielsen was: “het is ontzettend beangstigend dat straling zoveel effect heeft en we waren dan ook erg geschokt door de resultaten van dit experiment. Na dit experiment slaapt geen van ons nog met haar telefoontje naast haar hoofd in bed. We leggen de telefoon in een andere kamer en de computer gaat helemaal uit.” De studenten herhaalden hun experiment twee keer en gaven als resultaat alle twee keren, dezelfde uitslag: elektromagnetisme is van invloed op zaadkieming.
Interesse gewekt
De meiden wonnen de wedstrijd en wekten de interesse van veel gerenommeerde wetenschappers uit Europa. Waarnemingen buiten een laboratorium zijn vaak het begin van nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen en het onderzoek van de studenten was interessant genoeg om uit te voeren in een laboratorium. Het werk van de studenten wordt zo wetenschappelijk gemaakt. De door de mens veroorzaakte elektromagnetische golven hebben al vele malen wetenschappelijk aangetoond, dat ze negatieve effecten hebben op levend organismen. Ze beïnvloeden bijvoorbeeld zoogdieren, vogels, amfibieën, bijen, mieren, fruit, vliegen, planten en de mens. Het onderzoek van de Deense studenten is interessant genoeg om wetenschappelijk te bewijzen.
Het herhaalonderzoek in 2015
In een peer-reviewed onderzoek bewijzen professor Olle Johansson van het Karolinska Instituut in Stockholm en zijn Belgische collega, professor Marie-Claire Cammaert van de Universiteit in Brussel, dat de Deense studenten met hun onderzoek op de juiste weg zaten. Met behulp van zendmasten in plaats van wifi-routers als bron van draadloze straling, maken de wetenschappers bijna dezelfde proefopstelling. Met vier dezelfde bakken met zaden van de tuinkers in dezelfde compost, werden twee van de bakken geplaatst op een plaats waar het elektromagnetische veld 70-100 µΜ/w2 (ongeveer 175 mV/m) was, en veroorzaakt werd door twee masten op ongeveer 200 meter afstand. Masten met een radiofrequentie van 900 hertz en 1800 hertz. De twee andere bakken werden geplaatst op een plek waar het elektromagnetische veld een intensiteit had van ongeveer 2-3 µΜ/w2 (30 mV/m). De grond werd bewaterd met dezelfde hoeveelheid (100ml) water van hetzelfde leidingwater.
De voortgang
Na vier dagen
De zaden met het lagere elektromagnetische veld begonnen te ontkiemen. De zaden met de hogere elektromagnetische waarden doen nog niets.
Na zeven dagen
De zaden hebben standgehouden bij het lagere niveau van elektromagnetisch velden. Ze zijn in de bloei van hun leven. Vertonen volop kiemkracht en hebben volop mooi groen blad. De zaden van de tuinkers bij de hogere stralingswaarde doen dit niet.
Na tien dagen
Het experiment was na 10 dagen nog met dezelfde resultaten als de dagen eraan vooraf. Dus normale kiemkracht voor de zaden onder de lage straling en geen kiemkracht voor de zaden onder de hogere straling.
Conclusie
De tuinkerszaden op 200 meter van de twee zendmasten ontkiemen niet. De draadloze technologie heeft inderdaad een zeer negatieve invloed en moet met veel meer voorzichtigheid worden gebruikt. Het feit dat de door de mens veroorzaakte elektromagnetische velden waarschijnlijk nadelige gevolgen heeft voor de tuinkerszaden is waarschijnlijk desastreus voor elk levende organismen waaronder de mens.