Hoe ontstaat muzieksmaak en wat zegt het over je?

Hoe ontstaat muzieksmaak en wat zegt het over je? Iedereen kent het, je bent helemaal lyrisch over een liedje en wanneer je het eindelijk aan je vrienden laat horen krijg je een matige reactie. Hoe kan het dat jouw smaak qua muziek nou zo afwijkt van een ander zijn smaak? Is het aangeleerd of aangeboren? Een onderzoek gedaan in 2015 geeft aan dat er een wetenschappelijke reden zit achter onze muzieksmaak. En dat er zelfs een verband zit tussen je muzieksmaak en je cognitieve vermogen.

Hoe ontstaat muzieksmaak

Het begin van de ontwikkeling

Hoe kan dat je muzieksmaak zo erg afwijkt van een ander zijn muzieksmaak? Het lijkt voor ieder persoon heel duidelijk wat mooie muziek is en wat afgrijselijk is. Toch is het niet zo makkelijk. Meerdere studies hebben aangetoond dat iemands muzieksmaak volledig wordt bepaald in de tienerjaren. Gemiddeld gaat men vanaf zijn of haar tiende een muzieksmaak ontwikkelen. In deze tijd ontwikkelt ook de tiener zelf, hierdoor zijn emoties versterkt en is de mate van gevoeligheid voor bijvoorbeeld muziek aanzienlijk hoger dan bij volwassenen. Vooral de muziek die wordt beluisterd tijdens een emotionele periode zal permanent een rol spelen in je muzieksmaak.

Meeloopgedrag

Het grootste deel van deze tijd, vooral rond 12 jaar, luisteren tieners naar wat hun vrienden luisteren. Dit is puur omdat men bij de stoere kinderen wil horen. Dat is psychologisch te verklaren, doordat de tieners zich in een gesloten sociale kring bevinden proberen ze ervoor te zorgen dat ze erbij horen. Dit proces heeft weinig invloed op je algemene muzieksmaak.

De wereld van muziek

Als de tieners rond de 14 jaar zijn begint de wereld van de muziek zich te openbaren aan het brein. Men gaat meer openstaan voor andere stijlen. Hierdoor wordt een eigen smaak gevormd die vaak wordt gezien als de enige goede smaak. Aan de ene kant is de passie voor hun eigen smaak erg groot, maar aan de andere kant worden de andere muzieksmaken gezien als pure bagger.

Je eigen unieke muzieksmaak

Vanaf 18 rondt de ontwikkeling op het gebied van muzieksmaak zich af. Het is natuurlijk geen absoluut einde van de ontwikkeling, maar geleerden zijn het erover eens dat dit de gemiddelde leeftijd is. Volwassenen staan minder open voor andere stijlen en zijn minder onderzoekend in muzieksmaken. Het is wel mogelijk om nieuwe stijlen leuk te gaan vinden als volwassenen, maar het fundament staat vast.

De link tussen muziek en het cognitieve stijlen

Empathisch vermogen

Uit een onderzoek in 2015 is gebleken dat je muzieksmaak direct gelinkt is aan je empathisch vermogen. Er werden tests gedaan met twee groepen mensen, één groep hield van rock en metal en de andere groep hield van jazz en indie. Het bleek dat de tweede groep veel minder moeite had met het empathiseren dan de metalfans. Dit lag ook aan het feit dat de reden van het luisteren naar muziek voor beide groepen verschillend was. Groep 1 luisterde naar muziek voor de prikkels, zij wilden vaak dat de muziek krachtig is, groep 2 daarentegen luistert naar muziek met een relaxende werking, zacht en rustig.

Verandert muziek een persoon?

Er is een duidelijk verschil tussen de twee groepen, maar komt dat door hun muzieksmaak? Nee, het is andersom. De muzieksmaak wordt gevormd omdat een persoon deze eigenschappen heeft. Ook is het niet zo dat je wanneer je graag naar heavy metal luistert, je empathische vermogen standaard klein is. Muzieksmaak kan veel zeggen over een persoon, maar het is zeker niet doorslaggevend in het empathisch vermogen van een persoon.
© 2016 - 2024 Rutgers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je muzieksmaak geeft inzicht in je breinZit je iPhone vol met Amy Winehouse liedjes? Heb je een afspeellijst speciaal toegewijd aan Metallica? De studie van Dav…
De parapsychologieDe parapsychologie kunnen we beschouwen als een wetenschappelijke poging om een beter inzicht te krijgen in een groep ve…
Wat is psychologie?Psychologie is een veel besproken onderwerp de laatste jaren, maar wat houdt het nou eigenlijk in? Definitie: Psychologi…

Het verschil tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoekHet verschil tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoekBij een onderzoek onder een bepaalde bevolkingsgroep of doelgroep, is het nodig om een methode van onderzoek te kiezen.…
Kenmerken van een plaats delictKenmerken van een plaats delictOm een profiel op te stellen van een crimineel is het erg belangrijk om naar de kenmerken van de 'crime scene' te kijken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PourquoiPas, Pixabay
  • http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0131151
  • http://elitedaily.com/life/culture/determines-music-taste/641213/
Rutgers (3 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.