AUTEC: de Area 51 van de Amerikaanse marine op Andros-eiland

AUTEC: de Area 51 van de Amerikaanse marine op Andros-eiland Niet alleen de Amerikaanse luchtmacht heeft een mysterieuze basis maar ook de Amerikaanse marine heeft een tot de verbeelding sprekende basis. Het is een onderwaterbasis die zich in de Atlantische oceaan bevindt en die door sommigen wordt aangeduid als de Area 51 van de Amerikaanse marine. Hoewel volgens critici de basis zich niet onder water bevindt. Het eiland waar de de basis gevestigd is heet Andros en is een van de grootste eilanden van de Bahama's. Het landoppervlakte van ongeveer 6.000 vierkante kilometer van Andros bestaat uit een heleboel kleine eilandjes met daartussen mangroves en/of moerassig gebied. Ook is het eiland bekend om zijn blauwe gaten.

AUTEC, een marinebasis

Bron: Rs3 at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rs3 at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
AUTEC is een afkorting van Atlantic Undersea Test and Evaluation Center. In het Nederlands vertaald is dat het Atlantische onderzeese test- en evaluatiecentrum. Deze marinebasis wordt gezien als de Area 51 van de Amerikaanse marine. De onderwaterbasis bevindt zich op het eiland Andros. Het eiland is groot en nauwelijks bevolkt. De natuurlijke kenmerken van het eiland zijn zeer bijzonder zoals bijvoorbeeld de blauwe gaten.

Ontstaan van AUTEC

In 1958 werd een adviesgroep opgericht om een locatie te zoeken voor het testen van onderwatervoertuigen en wapens. Het was vanaf de jaren veertig duidelijk geworden dat er een behoefte bestond aan een diep-water-testfaciliteit. In 1959 werd de AUTEC opgericht door de Amerikaanse minister van marinezaken. Het doel was om onderwatermetingen uit te voeren, sonar te testen en schepen en wapens te onderzoeken en te ontwikkelen voor de Amerikaanse marine. De keuze viel op een plek ergens op het eiland Andros in de Bahama's vanwege de ideale natuurlijke kenmerken van het gebied en de ideale temperatuur het hele jaar door.

Overeenkomst tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk

Tot 1973 maakte de Bahama's deel uit van het Verenigd Koninkrijk. In 1963 werd er een overeenkomst gesloten tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk dat de Verenigde Staten op het eiland Andros een onderwaterbasis zou mogen bouwen en gebruiken en dat ook het Verenigde Koninkrijk gebruik zou mogen maken van de basis. Uiteindelijk is de overeenkomst geëerbiedigd door de regering van de Bahama's nadat het eilandenrijk onafhankelijk werd en deel ging uitmaken van de Gemenebest.

Bouw AUTEC

De bouw vond plaats in 1964 in het watergebied aan de oostkust van het eiland Andros. Alwaar apparatuur werd geïnstalleerd en drie testinstallaties offshore werden gebouwd. De gebouwen die dienden ter ondersteuning werden op het land gebouwd. De eerste officieren en mannen waren in 1965 naar de basis gekomen. Het hoofdkantoor van de basis is uiteindelijk in West Palm Beach in Florida terecht gekomen.

Andros

Tongue of the Ocean / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tongue of the Ocean / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Andros is een archipel van de Bahama's. Andros is het grootste van alle eilanden van de Bahama's die uit zo'n 700 eilanden bestaat. Het oppervlakte van het eiland bestaat weer uit een heleboel kleine eilandjes, mangroves en moerassig gebied. Andros kan weer opgedeeld worden in drie grote eilanden:
 • Noord-Andros;
 • Zuid-Andros;
 • Mangrove Cay.

Het eiland is 167 kilometer lang en 64 kilometer breed. Het eiland heeft een oppervlakte van bijna 6.000 vierkante kilometer en maar ongeveer 8.000 inwoners anno 2019. De twee grootste werkgevers op het eiland zijn AUTEC en de overheid van de Bahama's.

Tongue of the Ocean

Andros ligt aan de Tongue of the Ocean, de tong van de oceaan, ook wel TOTO genoemd. TOTO is een geul in een u-vorm die 240 kilometer lang is en 32 kilometer breed. De bodem van de geul is relatief vlak. Op bepaalde plekken is de geul wel 2 kilometer diep. De geul scheidt de eilanden Andros en New Providence van elkaar. De geul is omringd door eilanden en riffen. Daar bevindt zich ook de Andros Barrier Reef. De geul heeft alleen aan de Noordelijke kant een opening naar de oceaan. Mede daarom is de locatie ideaal om testen te doen.

Blauwe gaten

 Guardian blue hole / Bron: R Pollack at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein) Guardian blue hole / Bron: R Pollack at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Alle eilanden van de Bahama's hebben zogenaamde blauwe gaten maar die van Andros zijn het meest bekend. Het zijn grotten die gevuld zijn met water ofwel zich onder water bevinden. Jaques Cousteau heeft in 1971 met zijn schip The Explorer een onderzoek naar de blauwe gaten gedaan waarvan het resultaat te zien is in de film: The secrets of the sunken caves. In vroeger tijden dacht men dat de blauwe gaten bodemloos waren en dat er zeemonsters in woonden. Jaques Cousteau heeft in ieder geval ontdekt dat de grotten zich vroeger boven de grond bevonden. De grotten hebben onderwater stalactieten en die kunnen alleen boven het water ontstaan zijn. Andros heeft 150 blauwe gaten op land en 50 in de zee. Het zijn als het ware poorten naar een grottenstelsel dat zich onderwater bevindt.

Wat zijn de taken van het Amerikaanse AUTEC

AUTEC is een laboratorium waarin onderzeese oorlogvoering wordt gesimuleerd en waar ook testen worden uitgevoerd. Onderwater is ook een prima testgebied om de condities van de ruimte na te bootsen. De missie is om de marine op peil te houden en of sterker te maken door middel van testen, evalueren en onderwater onderzoek te doen. De typische taak die wordt uitgevoerd bij AUTEC is het testen en certificeren van de vaardigheid van kapiteins van onderzeeboten van de Amerikaanse marine en hun bemanningen. Ook de nauwkeurigheid van de onderzeese wapens wordt getest.

Testfaciliteiten

Alle testfaciliteiten liggen in TOTO. De belangrijkste AUTEC-ondersteuningsbasis en volgstations bevinden zich op Andros Island in de Bahama's, ongeveer 50 kilometer ten westen van Nassau en ongeveer 333 kilometer ten zuidoosten van West Palm Beach, Florida. Het systeem dat gebouwd is om het bereik van wapens te testen ligt evenwijdig aan de oostkust van het eiland Andros en is in staat om tegelijkertijd 63 objecten in het water te volgen. Het systeem wordt ondersteund door de hoofdbasis en verschillende kleinere locaties langs de oostkust van het eiland Andros. Er is een sonarcommunicatiesysteem die het communiceren onder water mogelijk maakt. Er zijn een GPS en een radar en andere volgsystemen om de veiligheid te garanderen. De systemen kunnen een afstand van 930 kilometer bereiken en kunnen een hoogte van 21 kilometer halen.

Volgsysteem in het water

Het systeem kan objecten volgen over een oppervlakte van 1.700 vierkante kilometer in het water. Het systeem is weer onderverdeeld in een noordelijk en zuidelijk gebied waardoor er twee afzonderlijke oefeningen plaats kunnen vinden. Elk gebied heeft weer een bereik van 850 vierkante kilometer.

Electronic Warfare Threat Simulator

Verder is er een systeem dat in realtime oorlogsdreigingen kan nabootsen, het Electronic Warfare Threat Simulator (EWTS). Het systeem kan complexe, dynamische en elektromagnetische signalen genereren. Dit systeem biedt AUTEC mogelijkheden om verschillende testen te doen onder en boven het water. Het systeem bestaat uit een radarsimulator, controller, antennes, krachtige versterkers en kalibratieapparatuur. Het systeem is ondergebracht in een 23 meter hoge toren met airconditioning.
© 2019 - 2024 Rajeki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op AndrosMet meest noordelijke eilanden van de Cycladen is Andros, een rotsachtig maar groen eiland. Ook dit eiland heeft natuurl…
De Bahamas als vakantielandDe Bahamas als vakantielandDe Bahamas zijn één van die exotische oorden welke tot de verbeelding spreken. Voor een tropische vakantie zijn de Baham…
De mooiste bestemming voor een cruise: de Caribische ZeeEen helderblauwe zee, prachtig eilanden, zonovergoten witte stranden, palmbomen en een heerlijk tropisch klimaat. Dat zi…
Eilanden; MidwayIn de Stille Oceaan op geringe afstand tussen Honolulu en Tokio ligt Midway Islands, een eilandengroepje in Amerikaanse…

David Adair: de echte raketman op avontuur in Area 51David Adair: de echte raketman op avontuur in Area 51David Adair was al, volgens eigen zeggen, vanaf zijn zevende met kwantumfysica bezig. Op zijn elfde bouwde hij zijn eers…
Het Nevada-testgebied: naast de mysterieuze basis Area 51Het Nevada-testgebied: naast de mysterieuze basis Area 51Op Google Earth werd een landingsbaan ontdekt met wat hangars en bijgebouwen op zo'n twintig kilometer verwijderd van Ar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: U.S. Government, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://www.businessinsider.com/navy-area-51-autec-bahamas-2016-4
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_Undersea_Test_and_Evaluation_Center
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Andros,_Bahamas
 • https://skeptoid.com/episodes/4391
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Tongue_of_the_Ocean
 • Secrets of the Sunken Caves, Episode 17 of 37, Jacques Cousteau Odyssey. The real Life Aquatic
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bahama%27s
 • Afbeelding bron 1: Rs3 at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: R Pollack at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Rajeki (57 artikelen)
Laatste update: 09-08-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.