Het Nevada-testgebied: naast de mysterieuze basis Area 51

Het Nevada-testgebied: naast de mysterieuze basis Area 51 Op Google Earth werd een landingsbaan ontdekt met wat hangars en bijgebouwen op zo'n twintig kilometer verwijderd van Area 51. We hebben het over Area 6, een van de testgebieden in de woestijn van Nevada. In het testgebied zijn in het verleden wel honderden kernproeven gehouden over verschillende gebieden verdeeld. In totaal zijn er 28 van die gebieden. Na de ontdekking van een nieuwe landingsbaan op Area 6 nam het enthousiasme op het internet toe. Was er een nieuwe Area 51 ontdekt? Waar zou de luchtmacht mee bezig zijn op Area 6? Wat wordt daar verborgen gehouden? Na lang aandringen en speculeren van een krant in Las Vegas kwam er antwoord van een woordvoerder van de National Nuclear Security Administration. Het zou gaan om een gebied waar drones getest worden.

Het Nevada-testgebied

Op zo'n 105 kilometer van Las Vegas ligt een testgebied van het Amerikaanse Ministerie van Energie dat op 11 januari 1951 voor het eerst is gebruikt voor het testen van nucleaire wapens. Het gebied is ontstaan in opdracht van president Harry Truman op 18 december 1950. Het gaat om de Nevada Test Site (NTS), een zeer groot gebied namelijk 1.800 vierkante meter in de woestijn met bergachtig terrein. De NTS ligt naast het beroemde en mysterieuze Area 51. De kernproeven waren in de jaren vijftig op grote afstanden te zien en te voelen. Regelmatig stegen er paddenstoelenwolken op van het gebied die op zo'n 160 kilometer afstand nog gezien konden worden. De Nevada Test Site omvat 28 gebieden, heeft 640 kilometer aan verharde wegen, drie landingsbanen en tien helihavens.

Gevolgen testen voor de buitenwereld

Las Vegas had last van de seismische effecten van de explosies en de wolken afkomstig van de testen konden daar gezien worden. De wolken werden een ware toeristische attractie. Het stadje Saint George in Utah kwam er minder genadig vanaf. Door de richting van de wind die meestal westelijk was werden de kernwolken richting Saint George gevoerd. Zij kregen de uitval van de kernproeven. Dit leidde tot een toename van allerlei soorten kanker zoals leukemie, schildklierkanker, borstkanker, melanoom, botkanker, hersentumoren et cetera. De overlast kwam van de bovengrondse testen. Er zijn daarna ook nog heel wat kernproeven ondergronds uitgevoerd.

Demonstraties

Tegen al die testen werd in de jaren 1986 tot en met 1994 flink geprotesteerd door zo'n 37.488 deelnemers waarvan er 15.754 gearresteerd werden. Onder de arrestanten waren de beroemde astronoom Carl Sagan, muzikant Kris Kristofferson en de acteurs Martin Sheen en Robert Blake.

Sedan krater

Sedan-krater / Bron: Federal Government of the United States, Wikimedia Commons (Publiek domein)Sedan-krater / Bron: Federal Government of the United States, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sommige testen werden niet gedaan om wapens te testen maar om te kijken of kernwapens bijvoorbeeld gebruikt konden worden om baaien of kanalen te creëren. Bij een van die testen werd de Sedan-krater gemaakt, een krater van 390 meter breed en 100 meter diep.

Bestuderen testen

Er werden commerciële gebouwen en huizen nagebouwd om te zien wat de effecten van de kernwapens op de gebouwen zouden zijn. Er werden camera's geplaatst om de effecten van de straling en de schokgolven te filmen. De beelden van de camera's zijn wereldberoemd geworden en zijn gebruikt door verschillende media.

Voorlopig laatste kernproef

In 1992 eindigden de ondergrondse explosies. Anno 2019 worden er al een tijd geen kernproeven meer uitgevoerd, de laatste vond plaats op 7 december 2012. Deze test was bedoeld om de eigenschappen van plutonium te testen. Waarschijnlijk hebben de testen ervoor gezorgd dat bij een nucleaire aanval de overlevingskansen voor burgers groter zijn geworden.

Milieugevolgen van de testen

Na alle testen is de site een van meest radioactief vervuilde locaties in de Verenigde Staten. In sommige gebieden is de concentratie van radioactiviteit in het grondwater miljoenen picocuries per liter. In de Verenigde Staten mag water volgens de norm maar 20 picocuries per liter bevatten. De radioactiviteit zal dalen na verloop van tijd. Plutonium en uranium kunnen echter de komende tienduizenden jaren nog voor problemen zorgen in dat gebied. Omdat een en ander geen directe bedreiging vormt voor de volksgezondheid heeft het opruimen van de verontreiniging geen prioriteit.

Nevada Test Site nu

Het is mogelijk om de Nevada Test Site te bezoeken, maar dan moet je wel maanden van tevoren een rondleiding boeken. Natuurlijk krijg je maar een klein en vooraf geselecteerd gedeelte te zien van het enorme gebied. Bezoekers mogen geen camera's, verrekijkers en mobiele telefoons meenemen. Het is ook verboden om stenen van het terrein mee te nemen als souvenirs. Er worden geen kernproeven meer gedaan maar heel af en toe wordt wel getest hoe levensvatbaar het verouderde nucleaire arsenaal van de Verenigde Staten is. Op Area 5 is een radioactief afvalbeheerscomplex, dat radioactief afval met lage waardes sorteert en opslaat. Area 1 wordt gebruikt om meerdere terroristische, radiologische incidenten na te spelen met treinen, vliegtuigen, auto's, vrachtwagens en helikopters.

Compensatie vanwege blootstelling aan stralingen

In 1990 is er een wet aangenomen in de Verenigde Staten die recht geeft op een compensatie voor het blootgesteld zijn aan radioactieve stralingen. De voorwaarden zijn:
 • dat je ten minste 2 jaren in de buurt van Nevada, Arizona hebt gewoond of in Utah woonde tussen 21 januari 1951 en 31 oktober 1958 of 30 juni en 31 juli in 1962;
 • lijdt aan bepaalde vormen van kanker of andere ernstige ziektes die mogelijk zijn veroorzaakt door blootstelling aan de neerslag afkomstig van de kernproeven.

Als je aan deze voorwaarden voldoet krijg je een vergoeding van $50.000,-. In totaal is er 1,9 miljard aan compensaties verstrekt. Een wet uit 2000 voorziet in een totale compensatie en medische voordelen voor werknemers van kernwapens die ziektes hebben ontwikkeld die ze mogelijk tijdens hun werk hebben opgelopen. De uranium mijnwerkers, molenarbeiders en ertstransporteurs komen in aanmerking voor een vergoeding van $100.000 terwijl $75.000 het vaste bedrag is voor werknemers die deelnamen aan de bovengrondse kernwapenproeven.

Area van de Nevada Test Site

De Nevada Test Site zou uit dertig gebieden bestaan. Echter Area 13 heeft nooit bestaan en Area 28 is opgedeeld en deel gaan uitmaken van twee andere gebieden. De overige gebieden, met uitzondering van Area 1, Area 6, Area 17, Area 22, Area, 26 en Area 29, zijn alleen gebruikt voor kernproeven. Op Area 17, 22, 26 en 29 zijn helemaal geen kernproeven geweest.

Area 1

Nuclear explosions in different area of NTS / Bron: Dennis N. Grasso, USGS, Wikimedia Commons (Publiek domein)Nuclear explosions in different area of NTS / Bron: Dennis N. Grasso, USGS, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In Area 1 zijn kernproeven gedaan. Vanwege de aanwezige radioactiviteit wordt Area 1 tegenwoordig gebruikt als een trainingsomgeving voor eerste hulpverleners.

Area 6

In Area 6 zijn er wel een aantal kernproeven gehouden. Er bevinden zich twee steden BJ Wye en Mule Lick. Het heeft een landingsbaan met in de buurt wat gebouwen waaronder een hangar. In 1982 werd Area 6 aangevallen door gewapende strijders. Het bleek een verkeerd uitgevoerde oefening te zijn. Hoewel er al in 1950 al een soort landingsbaan gemaakt was op afval en er ook wat gebouwen stonden schijnt er in 2005 een nieuwe landingsbaan te zijn gebouwd met een hangar en wat bijgebouwen. Het nieuwe complex werd gespot via Google Earth en zorgde voor enige opschudding. De landingsbaan die 1,6 kilometers lang is, was namelijk te smal voor gevechtsvliegtuigen zoals wij ze kennen. Area 6 ligt zo'n 20 kilometers van Area 51 en 120 kilometers van Las Vegas. Al snel vroegen mensen zich af wat er plaatsvindt in Area 6. Wat zou de Amerikaanse luchtmacht verstoppen: ufo's of supergeheime vliegtuigen. Na maanden aandringen van een journalist bij het National Nuclear Security Administration kwam het antwoord. De basis zou voornamelijk gebruikt worden voor het testen van onbemande toestellen, kortom er worden drones getest. Vanwege de ruigheid van de regio lijkt Area 6 een prima plek voor dergelijke activiteiten. Area 6 was ook de plek van waaruit alle kernproeven werden gecoördineerd en waar de vip's en de journalisten de kernproeven konden aanschouwen.

Andere belangrijke faciliteiten in Area 6
 • device assembly facility, daar werden de bommen en onderdelen klaar gemaakt voor testen en dient nu als centrum voor gevaarlijke experimenten;
 • aerial operation facility, de faciliteit waar onbemande vliegtuigen worden getest;
 • the atlas pulse power facility;
 • radiological / nuclear countermeasures test and evaluation complex die door de binnenlandse veiligheidsdienst wordt gebruikt als een trainingscentrum.

Area 15

Bij Area 15 heeft het Ministerie van Defensie een grote ondergrondse installatie gebouwd zodat er bestudeerd kon worden hoe de overlevingskansen waren in verharde ondergrondse bunkers in het geval van een nucleaire aanval. Area 15 heeft ook nog twee verlaten mijnen Crystal en Climax. Tevens was er een boerderij waar planten verbouwd werden en waar kippen, varkens, geiten, koeien en paarden werden bestudeerd. Er werden uitgebreide plant- en bodemstudies gedaan. Er werd gekeken of de vervuilende stoffen in de groenten die op de boerderij waren gekweekt opgenomen werden. Ook werd er gekeken welk effect het besmette veevoer had op de dieren.

Area 18

In Area 18 is de landingsbaan Pahute Mesa te vinden.

Area 22

Area 22 heeft ook een landingsbaan die meestal als noodlandingsbaan wordt gebruikt of om personeel te transporteren. Er zijn nooit kernproeven uitgevoerd in Area 22. Verder was er ooit een Camp Desert Rock waar maar liefst 9.000 troepen hebben gekampeerd in 1955.

Area 23

In Area 23 bevindt zich de stad Mercury waar ooit een bar, grote cafetaria, een drukkerij, een medisch centrum, ingenieursbureaus en slaapzalen waren. Tijdens de hoogtijdagen van het gebied waren er ook verschillende restaurants, een motel, bowlingbaan en een bioscoop. Via deze Area loopt route 95 en was het mogelijk om de testlocaties te bereiken. Er vonden nooit kernproeven plaats.

Area 26

In Area 26 bevinden zich verlaten gebouwen en structuren en een oude verlaten mijn. Het had wegen, gebouwen voor assemblage, controlegebouw, winkelgebouwen en nutsbedrijven. Deze gebouwen zijn recentelijk gebruikt als nep-reactorfaciliteiten bij de opleiding van eerste hulpverleners.

Area 29

Er vonden geen kernproeven plaats in Area 29 en er is een helikopterplatform aanwezig op Shoshone Peak.

Area 30

In Area 30 zijn kernproeven gehouden maar het wordt nu voornamelijk gebruikt voor militaire training en oefeningen. Het terrein is 150 kilometer groot en ruig.
© 2019 - 2024 Rajeki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Janet: geheimzinnige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijJanet: geheimzinnige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijJanet is het call sign van een vloot die gebruikt wordt om personeel en contractanten van de Amerikaanse luchtmacht te v…
Area 51: een mysterieuze militaire basisArea 51: een mysterieuze militaire basisJarenlang was deze militaire basis met mysteries omgeven. Het bevindt zich in de woestijn op ongeveer 100 kilometer afst…
Met de fiets naar het dak van Europa (Sierra Nevada)Sierra Nevada is voor wielrenners het ´dak van Europa´, omdat hier de hoogst gelegen geasfalteerde weg van Europa is ter…
Skien met uitzicht op zee in de Spaanse Sierra Nevada!Skien met uitzicht op zee in de Spaanse Sierra Nevada!´s Morgens skiën en 's middags naar het strand! Dat kan in de Sierra Nevada - Skigebied in Zuid-Spanje. Het zuidelijkste…

AUTEC: de Area 51 van de Amerikaanse marine op Andros-eilandAUTEC: de Area 51 van de Amerikaanse marine op Andros-eilandNiet alleen de Amerikaanse luchtmacht heeft een mysterieuze basis maar ook de Amerikaanse marine heeft een tot de verbee…
Gilberts atoomlaboratorium: meest gevaarlijke speelgoed ooitGilberts atoomlaboratorium: meest gevaarlijke speelgoed ooitIn de jaren vijftig werd Gilberts atoomlaboratorium op de markt gebracht. Het was de bedoeling om kinderen kernenergie t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Federal Government Of The United States, Wikimedia Commons (Publiek domein/bewerkt)
 • https://www.kijkmagazine.nl/tech/area-6-mysterie-opgelost/
 • https://www.esquire.com/nl/mantertainment/advice/a3185/area-6-testing-ground/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Area_6
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Nevada_Test_Site#Area_6
 • Afbeelding bron 1: Federal Government of the United States, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Dennis N. Grasso, USGS, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Rajeki (57 artikelen)
Laatste update: 27-07-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.