InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Area 51: een mysterieuze militaire basis

Area 51: een mysterieuze militaire basis

Area 51: een mysterieuze militaire basis Jarenlang was deze militaire basis met mysteries omgeven. Het bevindt zich in de woestijn op ongeveer 100 kilometer afstand van Las Vegas. In 2013 werd de sluier omtrent het mysterie enigszins opgeheven omdat de CIA bepaalde informatie over de basis vrij gaf. Het bestaan van de basis werd altijd ontkend maar op grond van wetgeving aangaande de vrijheid van informatie moest de CIA uiteindelijk toegeven dat de basis bestond. De CIA gebruikte de basis naar eigen zeggen om spionagepiloten te trainen en nieuwe vliegtuigen te testen. Is daarmee alles gezegd?

Mysterieuze basis

De basis in de staat Nevada is jarenlang een zeer goed bewaard geheim geweest. Er werd volop over gespeculeerd en allerlei wilde theorieën deden de ronde. Het was niet eens zeker of de basis wel bestond. Vaak werd het in verband gebracht met ufo's (unidentified flying object) en andere onverklaarbare of geheimzinnige gebeurtenissen zoals:
 • de wrakstukken van Roswell zouden er zijn opgeslagen;
 • er vinden vergaderingen en gezamenlijke projecten met buitenaardse wezens plaats;
 • ontwikkeling van geavanceerde wapens;
 • ontwikkeling van programma's om het weer te controleren:
 • ontwikkeling van teleport- en tijdreistechnologie;

Bron: Thor Deichmann, PixabayBron: Thor Deichmann, Pixabay
Na 1955 werden er veel ufo's gesignaleerd rond de basis. Vooral piloten van een nabij gelegen vliegveld maakten melding van deze verschijnselen. Ze werden verklaard als natuurlijke verschijnselen of veroorzaakt door onderzoek naar het weer in de atmosfeer. Ook zou de chupacabra voort zijn gekomen uit een mislukt experiment van Area 51. Een chupacabra is een monsterachtig wezen dat voor het eerst is gesignaleerd in Puerto Rico, maar ook in andere landen in voornamelijk Midden- en Zuid-Amerika. De chupacabra zou het voornamelijk hebben gemunt op vee en huisdieren.

Area 51

Officiële naam

De officiële namen van de basis volgens de CIA zijn The Groom Lake Test Site en Homey Airport. De bijnamen Dreamland en Paradise ranch klinken een stuk vriendelijker. Paradise ranch was een naam die gebruikt werd om personeel naar de basis toe te lokken. Per slot van rekening was het helemaal afgelegen met niets in de buurt. Voor eventuele werknemers klinkt dat vooruitzicht niet zo aanlokkelijk.

De Central Intelligence Agency is een inlichtingendienst van de Verenigde Staten. Zij is verantwoordelijk voor het verkrijgen en analyseren van informatie over andere landen en de regimes van die landen, bedrijven en personen. Na analyse geeft zij de informatie door aan de verschillende departementen van de overheid van de Verenigde Staten. De CIA bezit ook een uitgebreid militair apparaat.

Herkomst naam Area 51

Waar de naam Area 51 vandaan komt is onbekend. De naam komt voor in een document van de CIA dat betrekking heeft op de oorlog in Vietnam. De meest gangbare theorie is dat het afkomstig is van een nummeringssysteem van het gebied dat door de commissie van Atoom Energie gebruikt werd. Het terrein waar de basis op gelegen is, ligt echter naast het perceel met nummer 15. Waarschijnlijk hebben ze voor nummer 51 gekozen omdat ze zeker wisten dat nummer 51 niet gebruikt zou gaan worden.

Ligging van de basis

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Nevada

De basis ligt in het zuidelijke gedeelte van de staat Nevada in de Verenigde Staten en ten noordwesten van het gokparadijs Las Vegas. In het centrum van de basis ligt een groot militair vliegveld. De oorspronkelijke basis was een rechthoek ter grootte van 9,7 km bij 16.1 km maar is nu 37 bij 40 km groot. Naast het terrein ligt een opgedroogd meer, een grote zoutvlakte als het ware.

Nevada Test Site

Aan een andere kant grenst de locatie aan de Nevada Test Site, meer specifiek aan het platte gedeelte van het Yuccagebied. Op die locatie zijn door de Verenigde Staten 739 nucleaire testen gedaan. Ook aangrenzend aan de Nevada Test Site op ongeveer 71 km van de basis ligt de Yucca Mountain nuclear waste repository. Dit is een opslagplaats diep in de bergen voor verbruikte splijtstof en hoog radioactief afval.

Route 375

Buiten het afgesloten gebied vind je langs wat zandwegen een paar kleine boerderijtjes totdat je uiteindelijk bij een snelweg Route 375 komt. Deze snelweg wordt ook wel de Extraterrestrial Highway (buitenaardse snelweg) genoemd. Het dichtstbijzijnde dorpje dat bij de basis in de buurt is Rachel en geniet een redelijke bekendheid bij ufo-toeristen. Rachel heeft anno 2019 minder dan 100 inwoners. Het dorpje is vernoemd naar de eerste baby die er op 15 februari 1977 is geboren. Helaas is het kindje, Rachel Jones, op 23 mei 1980 overleden.

Militaire testbasis CIA

De basis was in 1955 gevestigd door de CIA ten behoeve van het project Aquatone. Het betreffende project ging over de ontwikkeling van het U2 strategische vliegtuig van Lockheed. Geheimhouding van het project en de ontwikkeling van het programma alsmede het testen van de vliegtuigen en piloten was zo belangrijk dat er gezocht werd naar een geschikte locatie. Ze hoefden er niet lang over te denken want het opgedroogde meer (Groom Lake) was een prima landingsbaan. De natuurlijk ligging en het feit dat het naast het gebied van de Nevada Test Site lag maakte het de ideale plek. Niemand zou er bij in de buurt kunnen komen.

Opbouw basis

De "ranch" bestond oorspronkelijk uit niet meer dan een aantal caravans en wat schamele ruimtes om te werken. In drie maanden tijd bestond de basis uit een bestrate oprijlaan, drie grote loodsen, een verkeerstoren en wat basis verblijfplaatsen voor het personeel. Verder was er een bioscoop en een volleybalveld. Verder was er nog een grote eetzaal, meerdere waterbronnen en tanks waarin olie opgeslagen was. Juli 1955 kwam het eerste personeel en het eerste type U2 vliegtuig naar de basis. Het personeel werd iedere maandag ingevlogen en vloog op vrijdagavond terug naar huis.

Testen van andere type vliegtuigen

Niet alleen de U2 werd daar getest, maar ook andere types. Nadat de U2 in 1956 in gebruik werd genomen ging men door met het ontwikkelen en testen van andere type vliegtuigen zoals de A12 beter bekend als OXCART, een herkenningsvliegtuig en het Stealth gevechtsvliegtuig type Nighthawk. Het is onbekend waar de basis nu in 2019 voor gebruikt wordt.
© 2019 Rajeki, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Supermarine Spitfire I - Vliegtuig uit Tweede WereldoorlogSupermarine Spitfire I - Vliegtuig uit Tweede WereldoorlogDe Supermarine Spitfire I is één van de meest beroemde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Vliegtuigen hebben in de…
Luchtverkeersleiding NederlandMet het steeds drukker wordende vliegverkeer boven Nederland is er meer en meer controle en begeleiding nodig om ongeluk…
Test - Ben je Vago of Sympathico?Test - Ben je Vago of Sympathico?Ben jij Vago of Sympathico Tonicus? Vago tonicus en Sympathico tonicus zijn persoonskenmerken die in verband staan met h…
Drones, wat zijn het en wat doen ze?Drones zijn steeds vaker in het nieuws. Maar wat zijn het en wat doen ze? Drones zijn onbemande vliegtuigen die precisie…
Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MartinStr, Pixabay
 • https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/08361/het-geheim-van-area-51-waarom-sommigen-denken-dat-er-aliens-verborgen-zijn.html
 • https://www.popularmechanics.com/military/research/a24152/area-51-history/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Area_51
 • https://isgeschiedenis.nl/nieuws/het-mysterie-van-de-area-51
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Central_Intelligence_Agency
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Yucca_Mountain_nuclear_waste_repository
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rachel_Nevada
 • https://www.britannica.com/place/Area-51
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chupacabra
 • Afbeelding bron 1: Thor Deichmann, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Reageer op het artikel "Area 51: een mysterieuze militaire basis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rajeki
Gepubliceerd: 13-06-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!