Area 51: een mysterieuze militaire basis

Area 51: een mysterieuze militaire basis Jarenlang was deze militaire basis met mysteries omgeven. Het bevindt zich in de woestijn op ongeveer 100 kilometer afstand van Las Vegas. In 2013 werd de sluier omtrent het mysterie enigszins opgeheven omdat de CIA bepaalde informatie over de basis vrij gaf. Het bestaan van de basis werd altijd ontkend maar op grond van wetgeving aangaande de vrijheid van informatie moest de CIA uiteindelijk toegeven dat de basis bestond. De CIA gebruikte de basis naar eigen zeggen om spionagepiloten te trainen en nieuwe vliegtuigen te testen. Is daarmee alles gezegd?

Mysterieuze basis Area 51

De basis in de staat Nevada is jarenlang een zeer goed bewaard geheim geweest. Er werd volop over gespeculeerd en allerlei wilde theorieën deden de ronde. Het was niet eens zeker of de basis wel bestond. Vaak werd het in verband gebracht met ufo's (unidentified flying object) en andere onverklaarbare of geheimzinnige gebeurtenissen zoals:
 • de wrakstukken van Roswell zouden er zijn opgeslagen;
 • er vinden vergaderingen en gezamenlijke projecten met buitenaardse wezens plaats;
 • ontwikkeling van geavanceerde wapens;
 • ontwikkeling van programma's om het weer te controleren:
 • ontwikkeling van teleport- en tijdreistechnologie;
 • ontwikkeling speciaal verkenningsvliegtuig;
 • er zouden activiteiten van een schaduwregering plaats vinden.

Ufo-waarnemingen Area 51

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Na 1955 werden er veel ufo's gesignaleerd rond de basis. Vooral piloten van een nabij gelegen vliegveld maakten melding van deze verschijnselen. Ze werden verklaard als natuurlijke verschijnselen of veroorzaakt door onderzoek naar het weer in de atmosfeer. Ook zou de chupacabra voort zijn gekomen uit een mislukt experiment van Area 51. Een chupacabra is een monsterachtig wezen dat voor het eerst is gesignaleerd in Puerto Rico, maar ook in andere landen in voornamelijk Midden- en Zuid-Amerika. De chupacabra zou het voornamelijk hebben gemunt op vee en huisdieren.

Area 51

De officiële namen van de basis volgens de CIA zijn The Groom Lake Test Site en Homey Airport. De bijnamen Dreamland en Paradise ranch klinken een stuk vriendelijker. Paradise ranch was een naam die gebruikt werd om personeel naar de basis toe te lokken. Per slot van rekening was het helemaal afgelegen met niets in de buurt. Voor eventuele werknemers klinkt dat vooruitzicht niet zo aanlokkelijk.

De Central Intelligence Agency is een inlichtingendienst van de Verenigde Staten. Zij is verantwoordelijk voor het verkrijgen en analyseren van informatie over andere landen en de regimes van die landen, bedrijven en personen. Na analyse geeft zij de informatie door aan de verschillende departementen van de overheid van de Verenigde Staten. De CIA bezit ook een uitgebreid militair apparaat.

Herkomst naam Area 51

Satellietfoto Area 51 / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Satellietfoto Area 51 / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Waar de naam Area 51 vandaan komt is onbekend. De naam komt voor in een document van de CIA dat betrekking heeft op de oorlog in Vietnam. De meest gangbare theorie is dat het afkomstig is van een nummeringssysteem van het gebied dat door de commissie van Atoom Energie gebruikt werd. Het terrein waar de basis op gelegen is, ligt echter naast het perceel met nummer 15. Waarschijnlijk hebben ze voor nummer 51 gekozen omdat ze zeker wisten dat nummer 51 niet gebruikt zou gaan worden.

Ligging van de basis in Nevada

De basis ligt in het zuidelijke gedeelte van de staat Nevada in de Verenigde Staten en ten noordwesten van het gokparadijs Las Vegas. In het centrum van de basis ligt een groot militair vliegveld. De oorspronkelijke basis was een rechthoek ter grootte van 9,7 km bij 16.1 km maar is nu 37 bij 40 km groot. Naast het terrein ligt een opgedroogd meer, een grote zoutvlakte als het ware.

Nevada Test Site

Aan een andere kant grenst de locatie aan de Nevada Test Site, meer specifiek aan het platte gedeelte van het Yuccagebied. Op die locatie zijn door de Verenigde Staten 739 nucleaire testen gedaan. Ook aangrenzend aan de Nevada Test Site op ongeveer 71 km van de basis ligt de Yucca Mountain nuclear waste repository. Dit is een opslagplaats diep in de bergen voor verbruikte splijtstof en hoog radioactief afval.

Route 375

Bron: MartinStr, PixabayBron: MartinStr, Pixabay
Buiten het afgesloten gebied vind je langs wat zandwegen een paar kleine boerderijtjes totdat je uiteindelijk bij een snelweg Route 375 komt. Deze snelweg wordt ook wel de Extraterrestrial Highway (buitenaardse snelweg) genoemd. Het dichtstbijzijnde dorpje dat bij de basis in de buurt is Rachel en geniet een redelijke bekendheid bij ufo-toeristen. Rachel heeft anno 2019 minder dan 100 inwoners. Het dorpje is vernoemd naar de eerste baby die er op 15 februari 1977 is geboren. Helaas is het kindje, Rachel Jones, op 23 mei 1980 overleden.

Militaire testbasis CIA

De basis was in 1955 gevestigd door de CIA ten behoeve van het project Aquatone. Het betreffende project ging over de ontwikkeling van het U2 strategische vliegtuig van Lockheed. Geheimhouding van het project en de ontwikkeling van het programma alsmede het testen van de vliegtuigen en piloten was zo belangrijk dat er gezocht werd naar een geschikte locatie. Ze hoefden er niet lang over te denken want het opgedroogde meer (Groom Lake) was een prima landingsbaan. De natuurlijk ligging en het feit dat het naast het gebied van de Nevada Test Site lag maakte het de ideale plek. Niemand zou er bij in de buurt kunnen komen.

Opbouw basis

De "ranch" bestond oorspronkelijk uit niet meer dan een aantal caravans en wat schamele ruimtes om te werken. In drie maanden tijd bestond de basis uit een bestrate oprijlaan, drie grote loodsen, een verkeerstoren en wat basis verblijfplaatsen voor het personeel. Verder was er een bioscoop en een volleybalveld. Verder was er nog een grote eetzaal, meerdere waterbronnen en tanks waarin olie opgeslagen was. Juli 1955 kwam het eerste personeel en het eerste type U2 vliegtuig naar de basis. Het personeel werd iedere maandag ingevlogen en vloog op vrijdagavond terug naar huis.

Testen van andere type vliegtuigen

Niet alleen de U2 werd daar getest, maar ook andere types. Nadat de U2 in 1956 in gebruik werd genomen ging men door met het ontwikkelen en testen van andere type vliegtuigen zoals de A12 beter bekend als OXCART, een herkenningsvliegtuig en het Stealth gevechtsvliegtuig type Nighthawk. Het is onbekend waar de basis anno 2019 voor gebruikt wordt.

Memes-rage Area 51

Bron: MartinStr, PixabayBron: MartinStr, Pixabay
Op internet is er anno juli 2019 een ware memes-rage uitgebroken met Area 51 als thema. Deze rage is ontstaan in juni 2019 omdat iemand toen een Facebook-evenement is gestart geheten: Storm Area 51, they cannot stop all of us. Vrij vertaald betekent dit 'kom laten we de militaire basis Area 51 bestormen want we kunnen niet allemaal tegengehouden worden'. Mensen die zich ongeoorloofd in het gebied van Area 51 bevinden zouden neergeschoten kunnen worden. Dit geldt voor alle Amerikaanse militaire bases. Het is natuurlijk onmogelijk om een hele grote groep mensen tegelijkertijd neer te schieten. De bedenker van het evenement wilde het Japanse tekenfilmfiguurtje Naruto, die bekend staat om zijn harde rennen, nadoen door via een echte Naruto-sprint Area 51 te bestormen. De bedenker van het evenement had na een overdonderd succes van het evenement op sociale media, aangegeven dat hij niet echt van plan was om op 20 september 2019 Area 51 te bestormen, maar dat het om een grap ging. Het evenement had in augustus 2019 al zo'n 2 miljoen aanmeldingen en werd op 3 augustus 2019 door Facebook verwijderd omdat het in strijd zou zijn met de regels van Facebook. Matthew Roberts, diegene die het evenement had gecreëerd, had inmiddels een nieuw evenement op Facebook aangemaakt voor het bijwonen van een festival dat gehouden zou worden op 20 september 2019 in Nevada. Daarvoor hadden zich 20.000 mensen aangemeld. Dit evenement is ook door Facebook verwijderd. De memes-rage is anno augustus 2019 zo'n beetje over. Uiteindelijk zijn er op 20 september maar zo'n 30.000 mensen naar de Area 51 toe gekomen.

Little Áléinn

Little Áléinn is de naam van het enige motel in het stadje Rachel. Het motel dat het dichtst in de buurt van Area 51 ligt. Sinds het Facebookevenement over de bestorming van Area 51 is het motel volgeboekt. Daarnaast biedt het motel de mogelijkheid om op haar terrein te kamperen. Sinds het Facebookevenement is verwijderd hebben de eigenaren van het hotel bedacht om een festival te organiseren met de naam Alienstock op dezelfde dag als de bestorming zou plaatsvinden. Een bierfabrikant heeft laten weten gratis bier te schenken aan elk buitenaards wezen dat aan area 51 weet te ontsnappen. Het festival vindt onder de sterren plaats in Rachel met live muziek. Aan gasten wordt aangeraden om genoeg benzine mee te nemen omdat er in Rachel niets te krijgen is.

Bob Lazar en andere klokkenluiders

De documentaire die anno 2019 door Netflix wordt uitgezonden geheten: Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers uit 2018 heeft de interesse voor Area 51 opnieuw aangewakkerd. Bob Lazar heeft naar eigen zeggen in Area 51 gewerkt met buitenaardse technologie. Andere klokkenluiders van Area 51 zijn David Adair die daar geweest is samen met de nazi-raketgeleerde Arthur Rudolph en Boyd Bushman die werktuigbouwkundige was en vlak voordat hij stierf over zijn ervaringen heeft verteld.
© 2019 - 2024 Rajeki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Nevada-testgebied: naast de mysterieuze basis Area 51Het Nevada-testgebied: naast de mysterieuze basis Area 51Op Google Earth werd een landingsbaan ontdekt met wat hangars en bijgebouwen op zo'n twintig kilometer verwijderd van Ar…
Janet: geheimzinnige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijJanet: geheimzinnige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijJanet is het call sign van een vloot die gebruikt wordt om personeel en contractanten van de Amerikaanse luchtmacht te v…
Supermarine Spitfire I - Vliegtuig uit Tweede WereldoorlogSupermarine Spitfire I - Vliegtuig uit Tweede WereldoorlogDe Supermarine Spitfire I is één van de meest beroemde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Vliegtuigen hebben in de…
Luchtverkeersleiding NederlandMet het steeds drukker wordende vliegverkeer boven Nederland is er meer en meer controle en begeleiding nodig om ongeluk…

USS Nimitz ufo-incident: een getuigenis over een Tic Tac-ufoUSS Nimitz ufo-incident: een getuigenis over een Tic Tac-ufoDie dag was de de zee glad en was het weer perfect. De schepen en vliegtuigen van de Amerikaanse marine hielden vlak voo…
Klinisch onderzoek: van protocol tot toetsingKlinisch onderzoek: van protocol tot toetsingKlinisch onderzoek speelt een belangrijke rol in de wetenschap. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld nieuwe behandelingen, genee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MartinStr, Pixabay
 • https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/08361/het-geheim-van-area-51-waarom-sommigen-denken-dat-er-aliens-verborgen-zijn.html
 • https://www.popularmechanics.com/military/research/a24152/area-51-history/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Area_51
 • https://isgeschiedenis.nl/nieuws/het-mysterie-van-de-area-51
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Central_Intelligence_Agency
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Yucca_Mountain_nuclear_waste_repository
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rachel_Nevada
 • https://www.britannica.com/place/Area-51
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chupacabra
 • https://www.cnet.com/news/750k-people-want-to-raid-area-51-to-see-them-aliens-facebook-page/?ftag=COS-05-10aaa0h&utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_content=5d293ec68e73cc0001648446&utm_medium=trueAnthem&utm_source=facebook&fbclid=IwAR0l79AdGh7bmq1gRaHsH3zx7url7JvWlB9EEsfB0OS4WlOglw9gTsTKEpQ
 • https://www.cnet.com/news/area-51-raid-event-to-see-them-aliens-removed-by-facebook-creator-organizing-festival/?fbclid=IwAR2EhCndrieCeTFEkwC5NWtMgtzJhEYKTfS83mtvwB9ISshZmDsZZZ5cQv0
 • https://www.foxnews.com/travel/storm-area-51-alienstock-festival-limp-bizkit?fbclid=IwAR16jSo2dSi-BYvR0wuQv3H2WUFA0pgziTGlsjgrg-hQCLqVA8ow9kF3clc
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 3: MartinStr, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: MartinStr, Pixabay
Rajeki (57 artikelen)
Laatste update: 02-10-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.