USS Nimitz ufo-incident: een getuigenis over een Tic Tac-ufo

USS Nimitz ufo-incident: een getuigenis over een Tic Tac-ufo Die dag was de de zee glad en was het weer perfect. De schepen en vliegtuigen van de Amerikaanse marine hielden vlak voor de kust van Californië een oefening. De vliegdekschepen USS Princeton en USS Nimitz voeren ter hoogte van San Clemente en Santa Catalina-eiland toen de bemanning van de USS Princeton allerlei onbekende objecten waarnam. De coördinaten van de objecten werden naar de E-2C Hawkeye gestuurd, een maritiem vliegtuig dat opereert van vliegdekschepen. Ook jachtbommenwerpers maakten onderdeel uit van de oefening. Het incident was niet heel even maar duurde van 10 november tot en met 16 november 2004. In die periode werden de objecten meermalen opgepikt door de radars. Al het beeldmateriaal werd door onbekende hooggeplaatste militairen in beslag genomen en de betrokkenen bij het incident moesten een geheimhoudingsclausule tekenen. In een documentaire die in mei 2019 gepubliceerd is vertellen vier van de bemanningsleden hun verhaal over het incident.

USS Nimitz en USS Princeton

Bron: Lencer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Lencer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De schepen USS Princeton, een licht vliegdekschip, en een supervliegdekschip, de USS Nimitz, waren bezig met een militaire oefening die ongeveer 14 dagen zou moeten duren. De schepen voeren 160 kilometer uit de kust van San Diego in Californië, bij de eilanden San Clemente en Santa Catalina in de buurt. San Clemente en Santa Catalina zijn eilanden die tot de Channel Islands behoren. Gedurende een periode van 6 dagen werden er allerlei vliegende objecten oftewel ufo's gesignaleerd.

E-2C Hawkeye

Het was officier Kevin Day die werkzaam was op de USS Princeton die de eerste verschijnselen waarnam op 10 november 2004. Hij zag op zijn radar 8 a 10 ongeïdentificeerde objecten bij Catalina-eiland in de buurt. Hij gaf de coördinaten van het gebied waar het verschijnsel zich voordeed door aan de E-2C Hawkeye, een maritiem vliegtuig dat ook meedeed aan de oefening. Toen het maritieme vliegtuig ter plaatse kwam nam dit slechts vage sporen van de objecten waar.

Tweede waarneming van ufo's of vreemde objecten

Op 14 november zag officier Kevin Day weer soortgelijke verschijnselen op zijn radar verschijnen als een paar dagen eerder. Het was een mooie zonnige dag en de zee was kalm. Hij was ervoor verantwoordelijk dat de veiligheid van de deelnemers aan de oefening gewaarborgd zou worden. Dus nam hij contact op met twee jachtbommenwerpers en een derde vliegtuig van de USS Nimitz en gaf hun de coördinaten door, met de bedoeling om de vreemde objecten te onderscheppen. Op de coördinaten aangekomen zagen de vliegtuigen niets. Op de radars van de schepen USS Princeton en USS Nimitz was waar te nemen hoe de objecten van ongeveer 8 kilometer hoogte in minder dan een seconde als het ware naar beneden vielen tot net boven het wateroppervlakte en zelfs verdwenen onder het wateroppervlakte.

Vreemd groot object in het water

In het water zagen de gevechtspiloten dat het zeewater wild geworden was en leek het alsof er vlak onder het wateroppervlakte zich een groot object bevond. Ineens dook er uit het water een kleiner object op. Het kleine object dook daarna plotseling voor een van de jachtbommenwerpers op, die het object probeerde te volgen om zo dichterbij te kunnen komen. Echter het object schoot als een raket weg. De zee was inmiddels weer kalm geworden en er was geen spoor meer van het object dat onder het wateroppervlakte had gelegen. Het kleine object dat dicht in de buurt van het gevechtsvliegtuig had gevlogen had de vorm van een Tic Tac en wordt daarom 'Tic Tac-ufo' genoemd.

Tic Tac-ufo

Illustratie van de Tic Tac-ufo / Bron: JMK, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Illustratie van de Tic Tac-ufo / Bron: JMK, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
De Tic Tac-ufo had geen vleugels, ramen, deuren of een motor en was ongeveer 14 meters lang. Het maakte geen geluid bij het voortbewegen en het leek zich met onmetelijke snelheden te kunnen verplaatsen. Daarbij alle wetten van de zwaartekracht, g-force en andere wetenschappelijke wetten zoals wij die kennen brekend. Normaal gesproken zou je bij dergelijke verplaatsingen enorme knallen moeten horen.

Geheimhoudingsclausules

Nadat de piloten terugkeerden naar de USS Nimitz werden ze door hun directe leidinggevende en een aantal onbekende militaire hooggeplaatste personen die uit het niets leken te zijn gekomen apart genomen. Er werd hun verteld dat er niets was voorgevallen en ze moesten geheimhoudingsclausules tekenen. De opnames van de vreemde gebeurtenissen werden in beslag genomen en de vreemde militairen vertrokken. Vlak daarna werden ook de opnamen van de USS Princeton in beslag genomen.

Infraroodfilm van het incident

Jaren later zijn er infraroodbeelden vrijgegeven door het Pentagon waarin beelden van de Tic Tac-ufo zichtbaar zijn. De beelden werden op 16 december 2017 vrijgegeven. Deze beelden zijn ook te zien in de documentaire die anno 2019 over het incident is verschenen. In die documentaire vertellen vier bemanningsleden van de USS Nimitz en USS Princeton hun verslag over wat er die dagen gebeurd is. Een van de vier was officier Kevin Day die de verschijnselen op de radar had geconstateerd. Ook zijn er beelden vrijgegeven van een ander incident dat heeft plaatsgevonden in 2015. Deze video wordt wel de Gimbalvideo genoemd en heeft te maken met een waarneming van de USS Roosevelt.

Incident USS Roosevelt

In 2015 was het vliegdekschip de USS Roosevelt op oefening voor de kust van Florida toen de gevechtsvliegtuigen van de USS Roosevelt een ufo op hun radar kregen. Van deze ufo-waarneming zijn beelden gemaakt die ook inmiddels door het Pentagon zijn vrijgegeven. Deze beelden zijn ook in de documentaire over het Nimitz ufo-incident te zien.

De schaal van Hynek deelt ufo-waarnemingen in zes categorieën in. Professor Hynek werkte voor de Amerikaanse luchtmacht mee aan onder andere het project Blue Book. Dit project onderzocht verschillende meldingen van ufo's. Het USS Nimitz ufo-incident is er één van categorie drie op zijn schaal, deze wordt namelijk ondersteund door radarbeelden.

Sceptici over het ufo-incident

Op het internet kwamen er al jarenlang verschillende verslagen van getuigen voor die niet allemaal als even geloofwaardig beschouwd werden. Volgens sommigen zijn de getuigenissen van de piloten niet zo betrouwbaar en zou de waarneming kunnen voortkomen uit apparatuurstoringen of te maken hebben met menselijke fouten. Zoals wellicht bekend betekent ufo niets meer en minder dan een ongeïdentificeerd vliegend object. Het zien van een ufo betekent derhalve niet meteen dat je ook te maken hebt met iets wat van buiten de aarde kan komen; het sluit het natuurlijk ook niet uit.

Verklaringen voor het ufo-incident

Verschillende wetenschappers en journalisten hebben er lustig op los gespeculeerd over wat er op die bewuste dagen in november 2004 is waargenomen. De mogelijke verklaringen zijn:
 • apparatuurstoring van de radars en sensoren;
 • verkeerde interpretatie van een natuurlijk verschijnsel;
 • de objecten zijn van buitenaardse oorsprong;
 • er kunnen aardse verklaringen zijn voor het fenomeen;
 • hoewel de getuigenverklaringen betrouwbaar lijken zijn de waarnemingen door onze zintuigen niet altijd even betrouwbaar;
 • de infraroodbeelden zijn geen overtuigend bewijs;
 • het kolkende water kan veroorzaakt zijn door een onderzeeërdrone;
 • de infraroodbeelden zouden niet zijn vrijgegeven door het Pentagon, maar door een voormalige werknemer van het Pentagon die op zoek zou zijn naar gelden voor ufo-onderzoek.

Openbaarmaking van ufo- incidenten

In het jaar 2020 heeft het Pentagon officieel bekend gemaakt dat er een aantal ontmoetingen met ufo's zijn gerapporteerd door de marine en zijn er ook beelden vrijgegeven waaronder het USS Nimitz ufo-incident. Na deze openbaarmaking zijn de incidenten besproken in de senaat van de USA. President Trump heeft ook gereageerd op de vrijgegeven beelden. Op zich gelooft hij niet in ufo's maar hij vindt het wel geweldige beelden. Ufo betekent dat we gewoonweg niet weten wat het vliegende object is, het hoeft niet per se om een buitenaards object te gaan. Zo'n opmerking zou dus ook kunnen betekenen dat de president wel weet wat die objecten zijn. In een interview met zijn zoon Eric Trump uit juni 2020, ter gelegenheid van Vaderdag, heeft Eric zijn vader gevraagd of hij het publiek informatie zal geven over wat hij weet inzake buitenaardse wezens voordat hij president af is. Trump heeft daarop aangegeven dat hij erover na zal denken. Op het internet is er daarna flink gespeculeerd over een mogelijke openbaarmaking die er zal plaats gaan vinden. Waarschijnlijk zal een eventuele openbaarmaking met Roswell te maken hebben.
© 2019 - 2024 Rajeki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visuele agnosieVisuele agnosieBij oudere mensen kijken we niet vreemd op wanneer zij ons vertellen dat zij moeite hebben met het herkennen van voorwer…
Drones in de nabijheid van vliegtuigen en vliegveldenDrones in de nabijheid van vliegtuigen en vliegveldenDrones, ook wel bekend als onbemande luchtvaartuigen, zijn op afstand bestuurbaar en kunnen voor verschillende doeleinde…
Hoe gevaarlijk is een aardscheerder? De Schaal van TorinoHoe gevaarlijk is een aardscheerder? De Schaal van TorinoIn ons zonnestelsel draaien allerlei grote en kleine objecten een baan rond de zon of een planeet. Niet al die banen zij…
Verkopen op ebay in 10 stappenIedereen heeft wel spullen liggen in zijn zolder die hij niet meer gebruikt. Uit onderzoeken blijkt dat een gezin gemidd…

Robert Scott (Bob) Lazar: Area 51 klokkenluider of fantastRobert Scott (Bob) Lazar: Area 51 klokkenluider of fantastRobert Scott Lazar, beter bekend als Bob Lazar, kwam in 1989 in contact met de journalist George Knapp van televisiezend…
Area 51: een mysterieuze militaire basisArea 51: een mysterieuze militaire basisJarenlang was deze militaire basis met mysteries omgeven. Het bevindt zich in de woestijn op ongeveer 100 kilometer afst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MCSA Kelly M. Agee, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Nimitz_UFO_incident
 • https://www.youtube.com/watch?v=PRgoisHRmUE
 • https://fightersweep.com/1460/x-files-edition/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/E-2_Hawkeye
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/USS_Nimitz_(CVN-68)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Princeton_(CVL-23)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/F/A-18_Hornet
 • https://www.bbc.com/news/world-us-canada-52457805
 • https://edition.cnn.com/2019/06/20/politics/ufo-sightings-navy-briefs-us-senators/index.html
 • https://www.cbsnews.com/news/ufo-pentagon-reports-senators-want-regulate/?fbclid=IwAR2XH-JeqTLvktXHfdYQrS-sQh5YXDIY6tium8Nck5_zhzf7FC72mBHqg4E
 • https://edition.cnn.com/2020/04/30/politics/donald-trump-ufo-videos-response/index.html
 • https://edition.cnn.com/2020/05/13/politics/navy-ufo-incident-reports/index.html
 • https://www.newsweek.com/aliens-tiger-king-beards-trump-has-wild-fathers-day-interview-1512021
 • https://youtu.be/EWZWVEkqVS8
 • https://www.youtube.com/watch?v=e7QSIlzzM2E&t=617s
 • Afbeelding bron 1: Lencer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: JMK, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Rajeki (57 artikelen)
Laatste update: 16-07-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.