Low Level Laser Therapie, baanbrekende geneeskunde

Low Level Laser Therapie, baanbrekende geneeskunde Low Level Laser Therapie is de behandeling en genezing van de toekomst. Lasertherapie is op weg om dramatische veranderingen teweeg te brengen in de huidige manier van geneeskundig handelen. Laser is bio-stimulatie: Het heeft het vermogen om weefsels op celniveau te herstellen. Studies naar de effecten van LLLT tonen aan dat het toepassingsgebied enorm is en dat onderzoeksresultaten veelbelovend zijn. Steeds meer artsen laten zich opleiden door gedreven laserspecialisten en bundelen hun kennis.

Wat is lasertherapie

Low Level Laser Therapie (afgekort LLLT), ook wel Low Power Laser Therapy, Cold Laser Therapy of Soft Laser therapie is een wetenschappelijk geteste behandelmethode op cellulair niveau dat een effectief wapen is gebleken in de strijd tegen tal van ziekten en aandoeningen. Het begrip LASER is een afkorting voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, hetgeen betekent dat door de techniek genaamd 'gestimuleerde emissie' het licht zodanig wordt versterkt dat het een gigantische energie herbergt. Lasertherapie combineert voor dat doel de meest effectieve technologieën van zowel Westerse als Oosterse culturen.

Beschadigingen in de basis van het weefsel, namelijk in de kern van de cellen leidt tot een scala aan klachten waar laser een antwoord op heeft: Chronische pijn, blessures, artritis, hielspoor, herpes simplex, ulcers, gordelroos, eczeem, psoriasis, triggerpoints, impotentie, carpale tunnelsyndroom, doorbloedingsproblemen, acne, rugklachten, fibromyalgie, diabetische voet, slechte wondheling, zenuwpijnen, tennisarm, tinnitus, hyperacusis, 'sudden deafness', RSI, kaakproblematiek en diverse ontstekingen. En dat is nog maar een greep, want in principe alle doorbloede delen van ons lichaam waarvan de cellen beschadigd of uitgeput zijn, kunnen met LLLT gestimuleerd worden tot herstel en genezing.

Laserlicht uitgelegd

Lasertherapie wordt gegeven met behulp van diodesondes, de zogenaamde laser pointers. Laserlicht is niet hetzelfde als natuurlijk licht. De lichtenergie bestaat uit een smalle, niet uitwaaierende straal van slechts een kleurgolflengte in tegenstelling tot bijvoorbeeld een gewone lamp dat een breed spectrum van licht afgeeft en zijn licht naar alle richtingen uitstraalt. Door deze zeer gerichte en constante bundel behoudt het van photon energie gebruikmakende laserlicht zijn kracht, heeft het het vermogen om lichaamsweefsels te penetreren zonder veel hitte af te geven. Er moet opgemerkt worden dat er een verschil is tussen High Level Laser Therapie en Low Level Laser Therapie, welke laatste in dit artikel wordt behandeld. High Level Lasers worden gebruikt bij operaties en ooglaserbehandelingen en hebben in tegenstelling tot Low Level Laser het vermogen om te verhitten, te branden en door weefsel te snijden.

Hoe werkt lasertherapie?

Low Level Laser Therapie (ook wel Low Intensity Laser Therapie) stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam door middel van lokaal toegepast rood licht en infrarode laserstralen. Cellen in het lichaam absorberen de secuur gerichte lichtbundels en converteren ze in biochemische energie dat herstel en genezing bespoedigt. Om precies te zijn: Het laserlicht stimuleert de energieproducerende delen van de cel, de mitochondria geheten, om stoffen aan te maken die het vernieuwingsproces van de beschadigde cellen versnellen. De 'batterij' van de cellen krijgt als het ware een kick om weer normaal te functioneren.

Dit is een baanbrekende manier van genezing en anders dan we in de reguliere westerse geneeskunde gewend zijn. Om die reden zou lasertherapie geschaard kunnen worden onder natuurgeneeswijzen, met name de orthomoleculaire geneeskunde. Deze geneeskunde is ontwikkeld door wijlen Prof.Dr. Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar, en behandelt klachten door lichaamscellen in optimale staat te herstellen. De laser behandelmethode is hierdoor zowel holistisch als zeer nauwkeurig. Omdat Low Level Laserlicht centimeters diep doordringt in de lichaamscellen, beïnvloedt het door stimulatie op celniveau het weefsel, de spieren, pezen en gewrichten. Lasertherapie is aldus in te zetten bij tal van gezondheidsproblemen en klachten.

De tegenwerking van laser

Niet iedereen is overtuigd dat Low Level Laser Therapie effectief is. Daarnaast zijn de eisen die aan lasertherapie worden gesteld om door de wetenschap als werkzaam door te gaan relatief zeer hoog gesteld. In ogenschouw genomen dat experts beweren dat medicijnen, waarvan op een bepaalde datum wetenschappelijk een zekere werkzaamheid is aangetoond, op de lange termijn slechts in minder dan de helft van de gevallen enige werking hebben. Soms hebben ze zelfs een effectiviteit van minder dan 10%. Bij bestudering van de therapeutische effecten van laserlicht zijn er aldus vele kuilen waar de onderzoeker in kan vallen. Belangrijke parameters die uiteindelijk bepalen of lasertherapie effect heeft zijn achtereenvolgens de golflengte, de dosis en de dichtheidsgraad van de lichtbundel. Ook de behandelduur en lengte van de therapie spelen een grote rol. Omdat behandelmethodes verschillen is evaluatie van bestaande literatuur niet eenvoudig. Sommige oude studies achtervolgen de moderne wetenschapper nog steeds, en nog altijd worden irrelevante resultaten geciteerd als bewijs dat LLLT niet zou werken. Dit geldt ook voor meta-analyses die hun betekenis verliezen als de valkuilen niet worden onderkend.

Conclusies dat lasertherapie om een of andere reden niet 'kan' werken zijn vaak afkomstig van medici die geen kennis van laser hebben of die in lasertherapie een concurrent zien voor hun promotie van andere therapieën en behandelingen. Positieve studies over Low Level Laser Therapie zijn zodoende door sommigen al jaren onderwerp van kritiek geweest, terwijl alleen Baxter (Baxter C D: Therapeutic lasers. Theory and practice. 1994) en Bjordal (Bjordal JM, Greve G: "What may alter the conclusions of reviews ?". Physical Therapy Reviews. 1998) een gedetailleerde analyse hebben gemaakt van de parameters van negatieve studies. Conclusie: Sommige verouderde wetenschappelijke onderzoeksresultaten zijn vertroebeld. Uitvoering van officieel double blind randomized onderzoek wordt slechts moeizaam toegelaten, uitgevoerd research met betrekking tot laser wordt alleen mondjesmaat geaccepteerd en gepubliceerde positieve resultaten over lasertherapie in Laser Journals worden door sommige wetenschappers niet erkend. Ondanks de tegenwerking zijn er meer dan honderd double blind positieve studies die het klinische effect van LLLT bevestigen, alsmede meer dan 2500 publicaties met research rapporten.

Laser in de praktijk

Een therapie bestaat over het algemeen uit een serie behandelingen die een aantal weken duurt. Behandelingen vinden meestal enkele keren per week plaats. Elke sessie duurt ongeveer een half uur maar er zijn variaties van slechts een paar seconden tot anderhalf uur, afhankelijk van het soort klacht en de grootte van het te behandelen gebied. Soms moeten er vervolgbehandelingen plaatsvinden, afhankelijk van de resultaten. Lasertherapie heeft een snelle werking: Al na een aantal behandelingen zou verbetering moeten plaatsvinden. Om de effectiviteit van de behandeling te versterken worden er vrijwel altijd voedingssupplementen gegeven, waarbij anti-oxidanten en vitamine E de basis vormen.

Anti-oxidanten beschermen ons. Ze neutraliseren schadelijke effecten van vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn chemicaliën die in het lichaam worden gevormd als bescherming tegen invloeden van buitenaf en als onderdeel van de stofwisseling. Deze invloeden zijn bijvoorbeeld milieuvervuiling, UV licht, ziekten, infecties, vermoeidheid, sigarettenrook en stress. Onder deze omstandigheden kan het vrije radicalen niveau in het lichaam flink oplopen, waardoor lasertherapie in effectiviteit kan achteruitgaan. Het is dus zaak om de klacht(en) zowel door directe stimulans van buitenaf met laserlicht te behandelen, alsmede door herstel te bevorderen van binnenuit. En dit kan door hoge doseringen anti-oxidanten, mineralen en vitaminen te combineren met de LLLT.

Laser in de wereld

De eerste onderzoeken naar de werking van laser als geneeskundige therapie dateren al van de vijftiger jaren en vindt zijn oorsprong in Oost Europa en Rusland. In de jaren zestig werden wonden en littekens al met laser behandeld. Onderzoeken en behandelingen vinden sinds de afgelopen vijfentwintig jaar ook in de rest van Europa, Canada, Zuid-Amerika, Azië en Amerika plaats. De FDA (U.S. Food and Drug Administration) heeft soft laser inmiddels erkend als betekenisvolle behandeling voor de verlichting van pijn, wat tot een toename van behandelmogelijkheden heeft geleid. Artsen, laserspecialisten en gepassioneerde wetenschappers bundelen hun krachten om de bestaande techniek van Low Level Laser Therapie nog verder te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot vergoeding van lasertherapie in vooralsnog Japan en Noorwegen waar LLLT erkend is als de allerbeste behandeling bij slijtage aan gewrichten.

Lasertherapie heeft behalve deze landen vaste grond gekregen in Zweden, Duitsland, Zwitserland, Finland, Tsjechië, Slowakije, Frankrijk, Italië, Hongarije, Roemenië, Turkije, Israël, China, Argentinië en Engeland. Wereldwijde belangstelling groeit. Door middel van regelmatige congressen en opleidingen verbreedt men de kennis over toepassingen, doseringen en therapieduur met als doel behandelingsprotocollen te optimaliseren en in een standaard vast te leggen. In de afgelopen tientallen jaren zijn de vele gepubliceerde wetenschappelijke studies, waaronder een aantal 'Gold Standard', een weergave van de effectiviteit van laser. En dat toont in elk geval aan dat Low Level Laser Therapie duidelijk aan zijn opmars is begonnen en de potentie heeft de geneeskunde van de toekomst te zijn.

"Every truth goes through three steps... first it is called ridiculous... secondly its attacked seriously... and at last its accepted as self-evident"
© 2009 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwijder uw rimpels met lasertherapieVerwijder uw rimpels met lasertherapieRimpels verwijderen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Eén van de beste methodes om dit te doen is via lasertherapie.…
Lasertherapie bij cosmetische correctiesLasertherapie bij cosmetische correctiesLaserlicht heeft een sterk regulerend en stimulerend effect. Het bevordert de normale celactiviteit en stimuleert herste…
Onderkin weg laten halenOnderkin weg laten halenEen onderkin weg laten halen is een van de meest voorkomende ingrepen in de plastische chirurgie. Een onderkin weg laten…
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…

De meerwaarde van makelaarschapDe meerwaarde van makelaarschapInteractieve beleidsvorming en mediation reiken niet ver genoeg als het gaat om het structureren van weerbarstige beleid…
De vrije wil: illusie of waardegestuurd?De vrije wil: illusie of waardegestuurd?In hoeverre is een mens vrij? Bestaat er zoiets als een vrije wil of lijkt dat alleen maar zo? Er zijn wetenschappers di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mediengestalter, Pixabay
  • www.laser.nu
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
  • WALT World Association for Laser Therapy
  • http://www.alir.nu/medicin/actres.html
  • http://www.blaskan.nu/Blaskan/Nummer59/Insandare/den_svenska_varden_ar_mycket_sjuk.html
  • http://www.slms.org/laser_debatt.htm
Reactie

Marianne Dijkhuizen, 07-11-2012
Kunt u mij op de hoogte brengen of de Low Level Laser Therapie in Noord-Holland toegepast wordt. Heeft u eventueel adressen?

Met vriendelijke groet,
Marianne Dijkhuizen Reactie infoteur, 08-11-2012
Hi Marianne, nee, het spijt me. Probeer een zoektocht online? Mvg, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 24-11-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.