Honden die ziekten kunnen ruiken
In Nederland is een hond die aan de geur van patiënten darmbacteriën opspeurt die hen ziek kunnen maken. Deze ziekenhuisbacterie wordt door hond Cliff feilloos opgezocht. Er zijn dus honden die ziekten kunnen ruiken. Maar welke ziekten kunnen honden ruiken? En wanneer worden honden ingezet voor het ruiken van ziekten?
Hond die darmbacteriën opspoort
In het VU Medisch Centrum in Amsterdam werkt de hond Cliff aan het opspeuren van patiënten met een darmbacterie die hen ziek maakt. De beagle van 2 jaar is opgeleid om mensen te vinden die besmet zijn met de gevaarlijke darmbacterie clostridium difficile. De geoefende hond ruikt zo goed dat hij zelfs patiënten kan opsporen die achter een gesloten deur zitten of liggen. Als het beest de bacterie ruikt gaat hij zoals hem is geleerd zitten.
Honden die ziekten opsporen
Het beest is niet het enige dier ter wereld dat wordt ingezet. Ook in het buitenland worden honden opgeleid die ziekten moeten ondervangen met hun neus.
Reukvermogen van de hond is veel groter dan dat van de mens
Het is niet vreemd dat honden worden ingezet bij het opsporen van ziekten. Honden kunnen namelijk 300 keer beter ruiken dan mensen dat doen. Naast de darmbacterie zouden honden ook kanker kunnen opsporen door aan de urine of de adem van de desbetreffende patiënt te ruiken. Zover is het echter nog niet. In Nederland worden honden nog niet ingezet bij het opsporen van kanker. De organisaties hier vinden dat nog onvoldoende is bewezen dat honden ook daadwerkelijk kanker op kunnen sporen. Wel wordt het onderzoek in het buitenland op de voet gevolgd. Maar ook daar is nog steeds geen hard bewijs gevonden dat honden daadwerkelijk de geur van kanker kunnen onderscheiden. Het zou best eens zo kunnen zijn dat de dieren een heel andere geur opsnuiven die overigens wel duidt op ziekte. Maar of kanker daadwerkelijk te ruiken is, is nog steeds de vraag.
Wenen: honden speuren longkanker op
In Wenen denkt men daar overigens heel anders over. In maar 2010 toonde een Weens ziekenhuis aan dat snuffelhonden longkanker kunnen ontdekken. Mensen moesten daarvoor in een plastic doos hun adem uitblazen en het doosje dan sluiten. Het monster ging vervolgens naar een laboratorium waar de honden er aan moesten ruiken. De dieren die hiervoor speciaal waren opgeleid, pikten de kankergevallen er wel degelijk uit. Daarmee kunnen op een vrij goedkope manier hele grote groepen mensen worden getest.
Zweden: honden speuren baarmoederkanker op
Ook in Zweden is men er van overtuigd dat honden wel degelijk kanker kunnen opsporen. In het Universitair ziekenhuis in Gotenburg worden honden gebruikt voor het opsporen van baarmoederkanker.
Engeland: honden sporen blaaskanker en huidkanker op
Ook in het Engelse Amersham Hospital in het Britse Buckinghamshire is aangetoond dat opgeleide honden daar blaaskanker konden vinden. Ze doen dit door aan urine te snuffelen. In de helft van de gevallen wisten de honden de juiste diagnose te stellen. Volgens onderzoekers is dat aantal veel te hoog om het toe te schrijven aan het toeval. In hetzelfde ziekenhuis werd ook al gewerkt met honden die huidkanker konden vinden. De dieren alarmeerden bij kanker door heel veel interesse te hebben voor een bepaalde wond op de huid.
Andere dieren die worden ingezet bij het opsporen of genezen van ziekten
Er zijn overigens meer dieren die worden betrokken bij het opsporen of genezen van ziekten. Dit zijn onder andere:
- Genetisch veranderde konijnen produceren melk die kinderen met de dodelijke kinderziekte Pompe krijgen als medicijn.
- Het gif van slangen wordt als tegengif gebruikt als iemand is gebeten door een slang.
- Zwemmen met dolfijnen is helend voor kinderen met aandoeningen als autisme en Down Syndroom.
- Knabbelvisjes maken de huid van mensen met psoriasis schoon
- Madentherapie wordt ingezet als mensen geïnfecteerde wonden hebben die maar niet willen helen. Dit is overigens inmiddels een wetenschappelijk erkende therapie die in een aantal ziekenhuizen in Nederland wordt gebruikt.
Reactie
Willem Jan, 26-05-2011
Een heel goed idee. Honden ruiken 300 keer beter dan mensen. Er zijn hybride honden, die zelfs nog een faktor 20 beter ruiken dan reguliere rassen. Op een luchthaven in Rusland wordt de Sulimov hond ingezet. Deze hond heeft 25% jakhalsbloed. Waar een reguliere speurhond 4 minuten nodig heeft om explosieven of drugs te vinden, vindt de Sulimov hond deze binnen een halve minuut. Wellicht ook een goede kandidaat voor een medisch werkterrein?
Reactie infoteur, 26-05-2011
Lijkt me een uitermate goed idee. Helaas ga ik daar niet over, maar wie weet dringt het nog door tot de wetenschap.