Nanotechnologie

Een nanometer kan je vergelijken met een miljardste deel van een meter. Het is dus zo klein dat het onmogelijk is om dit met het blote oog te kunnen zien. Het is heel erg klein maar heeft veel mogelijkheden. Nano betekend klein (dwerg) en komt heel veel voor in onder andere de natuur. Nanotechnologie zorgt ervoor dat een gekko op de kop kan hangen en dat een spin zo`n scherp draad kan spannen.

De mogelijkheden

Met Nanotechnologie kan je doormiddel van een druppeltje bloed zien of iemand een hartaanval heeft gehad. In de toekomst komt er een speciale pil op de markt die kan kijken of er verkeerd DNA aanwezig is in je darmen. Zo kunnen ze er eerder bij zijn als er iets fout gaat in je lichaam. Als dit het geval is stuurt die pil een berichtje naar je huisarts zodat die jou in kan lichten. Weinig mensen weten dat er Nanotechnologie bestaat en laat staan wat het is. Nano is onzichtbaar omdat het heel erg klein is. Doordat het zo klein is ontstaan er door Nanotechnologie andere eigenschappen die er zonder Nano niet zouden kunnen ontstaan. Kijk maar naar een lotusbloem, die maakt ook gebruik van Nanotechnologie. Hierdoor blijft de bloem altijd mooi schoon en zal je dan ook bijna nooit een smerige lotusbloem zien. Deze bloem is dus in staat om zichzelf schoon te houden. Nano kan kleuren veranderen maar ook eigenschappen van materialen.

Twee soorten binnen de ontwikkeling van de Nanotechnologie

Top down Nanotechnologie

Hierbij gaan wetenschappers uit van grotere structuren of deeltjes . Ze proberen steeds kleinere dingen te maken met deze grotere structuren of deeltjes. Wat ooit begon met een centimeter is inmiddels veranderd in iets dat kleiner is dan 100 Nanometer. Vroeger waren er nog microchips en microcomputers maar tegenwoordig zijn er Nano schakelingen en Nano computers die nog sneller zijn dan de microchips en microcomputers van een periode geleden. Tegenwoordig komen de meeste ontwikkelingen uit de Nanotechnologie uit de Top- down Nanotechnologie. Hierbij gaat het dan ook Top- down Nanotechnologie is dat het relatief snel iets tastbaars oplevert.

Bottum- up Nanotechnologie

Bij dit soort Nanotechnologie houden ze zich bezig met het stap voor stap opbouwen van nieuwe moleculen. Zo is het ze ook al gelukt om werkende motortjes te maken van een paar tientallen Nanometers groot. Dit is een beetje te vergelijken met hele kleine bouwsteentjes. Als je zo`n bouwsteen los van het geheel neemt stelt het vrijwel niets voor maar samen zijn ze een voorwerp. Ze kunnen niet zonder elkaar.

Zichtbaar maken

Nanotechnologie kan je alleen waarnemen met behulp van speciale microscopische technieken. Een van de eerste microscopen was de lichtmicroscoop. Met deze microscoop kon je dingen die je zo met het blote oog niet kan zien, zichtbaar maken. Een nadeel is dat je met deze microscoop dingen zichtbaar kunt maken vanaf een paar duizend nanometers. Je kunt dus niet de kleinste Nanodeeltjes waarnemen als je deze microscoop gebruikt. In het begin van de twintigste eeuw werd er gewerkt aan de basis voor de elektronenmicroscoop. In plaats van licht gebruikt deze microscoop elektronenbundels om kleine dingen zichtbaar te maken. Doordat zo`n bundel smaller is kunnen kleinere dingen zichtbaar gemaakt worden.

Veiligheid

We kunnen een gouden ketting dragen zonder dat we er ziek van worden terwijl als je een gouden ketting zou verkleinen naar maar een paar tientallen Nanometer, hij opeens wel giftig word onder bepaalde omstandigheden. Hoe kleiner de deeltjes zijn hoe makkelijker je ze in zou kunnen ademen. Zo kunnen er fijne stofdeeltjes in je longen terecht komen. Een nadeel van deze kleine Nano deeltjes is dat de verdedigingsmechanismen in ons lichaam niet werken hiertegen doordat de deeltjes zo extreem klein zijn. Deze cellen trekken zich niets van obstakels onderweg aan waardoor ze overal doorheen kunnen. Zo kunnen ze ook in cellen en weefsel van mens en dier terecht komen en hier de boel ontregelen. Vanuit de longen komen ze dan via het bloed in andere organen terecht. In welke mate dit gevaarlijk kan zijn voor mens en dier is nog niet helemaal duidelijk. Ze testen dit op proefdieren. Ze kijken doormiddel van proeven welke concentratie Nano deeltjes schadelijk is voor het lichaam. Normaal gesproken is het zo dat hoe groter de hoeveelheid die je binnen krijgt hoe groter de gevolgen maar bij Nano deeltjes kan een klein Nano deeltje al grote afwijkingen veroorzaken bij een dier dus ook bij een mens. Soms is er bij Nano deeltjes helemaal geen verband tussen de hoeveelheid en de gevolgen op het lichaam. Dit onderzoek is verder nog volop in ontwikkeling en hier is verder nog vrij weinig over te zeggen.
© 2010 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medische toepassingen van nanotechnologieMedische toepassingen van nanotechnologieWat is nanotechnologie en wat zijn de medische toepassingen ervan? Ook andere toepassingen worden in dit artikel genoemd…
Nanotechnologie: het is mini en zit overal in, ook in etenNanotechnologie. Wat is het eigenlijk? Nanotechnologie gaat over hele kleine onderdelen die echt overal in zitten. Zelfs…

Honden die ziekten kunnen ruikenIn Nederland is een hond die aan de geur van patiënten darmbacteriën opspeurt die hen ziek kunnen maken. Deze ziekenhuis…
Hoe wordt melk gecontroleerd?De kwaliteit van melk in Nederland wordt gecontroleerd door monsters te nemen en die te analyseren. Dit gebeurt door mon…
Bronnen en referenties
  • Boekje Nanotechnologie
Donkertje (44 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.