Medische toepassingen van nanotechnologie

Medische toepassingen van nanotechnologie Wat is nanotechnologie en wat zijn de medische toepassingen ervan? Ook andere toepassingen worden in dit artikel genoemd.

Wat is nanotechnologie?

Nanotechnologie is een techniek waarbij met hele kleine deeltjes wordt gewerkt. Deze deeltjes zijn niet met het blote oog te zien. Ze zijn maar net ietsje groter dan atomen, de onderdelen waar moleculen uit bestaan. Nanotechnologie is momenteel in opkomst en heeft heel interessante toepassingen, vooral op medisch gebied. Hieronder staan wat mogelijke medische toepassingen van nanotechnologie opgesomd.

Medische toepassingen van nanotechnologie

De toepassingen van nanotechnologie in de medische wereld zijn wijdverspreid.
  • Men is op zoek naar medicijnen tegen kanker. De nanodeeltjes zouden de tumorcellen kunen opzoeken en vernietigen. De vraag is alleen hoe vinden de nanodeeltjes precies de tumorcel en hoe vernietigen ze deze dan? Een tumorcel is namelijk nog steeds lichaamseigen en dat maakt het nu juist zo moeilijk om aan te pakken. Men heeft met nanodeeltjes waaraan een giftige stof voor de tumorcel bevestigd is al wel resultaat geboekt, maar nog niet goed genoeg om uitgebreid toe te passen op mensen. Een voorbeeld hiervan is ijzeroxide, dat aan nanodeeltjes wordt gebonden en geinjecteerd in de buurt van tumorcellen.
  • Er zijn ook heel kleine camera's uitgevonden, de zogenaamde nanocamera's, heel handig bij operaties. Ze kunnen zelfs haarvaten binnentreden, iets wat met een glasvezelkabel niet mogelijk is.
  • Er zijn nanodeeltjes ontwikkeld die precies op de juiste plaats een ontstekingsremmer brengen.
  • Er zijn nanodeeltjes ontwikkeld die bacteriedodend werken en helpen bij de genezing van hersenvliesontsteking.

Andere toepassingen van nanotechnologie

  • In kleding. Bijvoorbeeld een stropdas die niet vuil wordt of sokken die niet gaan stinken.
  • In zonnebrandcrème. De deeltjes helpen om langer UV-straling te blokkeren dan gewone zonnebrandcrèmes.
  • In nanoverf. Vooral handig in de wapenindustrie, omdat vliegtuigen met nanoverf onzichtbaar worden op de radar.
  • Nanovoedsel. Voedsel waarbij de vetten voor een deel uit nanodeeltjes bestaan en daardoor weinig calorieën bevatten, een goed alternatief dus als men wil afvallen. Een andere toepassing van nanovoedsel is het veranderen van de textuur en de smaak naar de voorkeur van de consument.
  • In waterzuivering. De nanodeeltjes filteren het vuile water en zetten het om in zuiver water dat te drinken is.

Toekomst

Men weet niet of nanodeeltjes schadelijk zijn voor de gezondheid, daarom wordt er niet op al te grote schaal mee geexperimenteerd. Het kan bijvoorbeeld effect hebben op het nageslacht. Het duurt erg lang voordat emn erachter is of dit ook daadwerkelijk zo is. Natuurlijk kun je nanotechnologie wel op proefdieren testen, maar dan moet je de resultaten toch weer omzetten naar de mens omdat het niet helemaal te vergelijken is met elkaar. Het geeft natuurlijk wel een aardige indicatie.
Het toepassen van nanotechnologie roept ook vragen op of het ethisch verantwoord is om mensen nanodeeltjes te laten consumeren en eventueel te injecteren met medicijnen die nanodeeltjes bevatten. Dit heeft wel een beetje te maken met de effecten op de gezondheid, maar eigenlijk nog meer met of mensen wel voedsel willen consumeren die zijn aangepast naar onze maatstaven. Denk hierbij ook aan genetisch gemodificeerd voedsel. Nanotechnologie kan een goede toekomst hebben, mits men de gevaren goed onderzoekt en het publiek uitgebreid voorlicht.
© 2011 - 2020 Missmexx, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nanotechnologie: het is mini en zit overal in, ook in etenNanotechnologie. Wat is het eigenlijk? Nanotechnologie gaat over hele kleine onderdelen die echt overal in zitten. Zelfs…
NanotechnologieEen nanometer kan je vergelijken met een miljardste deel van een meter. Het is dus zo klein dat het onmogelijk is om dit…
Proefpersoon voor medisch onderzoekProefpersoon voor medisch onderzoekAls proefpersoon voor medicijn-onderzoek kunt u relatief makkelijk geld verdienen. U gaat intern in een kliniek en krijg…

Schadelijke effecten van 3DSchadelijke effecten van 3D3D (ook wel driedimensionale) televisies en films worden steeds populairder, ze zijn heel leuk om te bekijken want maken…
De werking van de magnetron of microgolf ovenElke moderne mens heeft er één in huis: een magnetron. We plaatsen er ons eten in en een paar minuten later is het warm…

Reageer op het artikel "Medische toepassingen van nanotechnologie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Hanegraaf, 06-03-2017 20:05 #1
Bij prostaat kanker geconstateerd na een MRI, lijkt mij het bestrijden via NANO technologie/en of NANO medicatie daarop gericht, een doeltreffende methode. Ook al omdat operatie niet mogelijk is, vanwege de hartmedicijnen die dan 2 weken gestopt moeten worden.

Infoteur: Missmexx
Gepubliceerd: 22-08-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Reacties: 1
Schrijf mee!