Schadelijke effecten van 3D

Schadelijke effecten van 3D 3D (ook wel driedimensionale) televisies en films worden steeds populairder, ze zijn heel leuk om te bekijken want maken de film net even wat spannender. Maar zijn ze eigenlijk wel goed om naar te kijken? Verschillende onderzoeken en personen hebben bewijs dat 3D beelden schadelijk kunnen zijn wanneer er langere tijd naar wordt gekeken. Vooral voor mensen met oogafwijkingen, autobestuurders en kinderen kan dit voor problemen zorgen.

De geschiedenis van 3D

In 1890 werd het patent van de 3D techniek al aangevraagd door William Friese-Greene. De techniek maakte gebruik van twee beelden die naast elkaar werden geprojecteerd. Door middel van een stereoscoop konden deze worden samengebracht. Op dit moment hoef je niet meer naar de bioscoop te gaan om iets in 3D te bekijken. Veel van de computerschermen en televisies zijn tegenwoordig uitgerust met 3D, wel heb je nog een shutterbril nodig om het beeld goed waar te nemen.

De schadelijke effecten

Volgens de producenten

Sony waarschuwt dat kinderen eerst een dokter moeten raadplegen voordat ze 3D-films mogen kijken of met 3D-games mogen spelen. Langdurig naar een 3D scherm kijken, zou kunnen leiden tot misselijkheid, vermoeidheid en zelfs tot scheelzien. Het is beter om niet te lang achter elkaar naar 3D-beelden te kijken. Als u last krijgt van bovengenoemde verschijnselen kunt u als u het nodig acht een arts raadplegen.

Samsung heeft ook een waarschuwing afgegeven: patiënten met epilepsie, zwangere vrouwen, kinderen, mensen met vermoeidheid of mensen die alcohol hebben gedronken kunnen beter 3D-beelden vermijden. Er kunnen namelijk klachten zoals bewegingsziekte, desoriëntatie, pijnlijke ogen en verminderde stabiliteit ontstaan. Er wordt aan toegevoegd dat door regelmatig pauzes in te lassen, de negatieve effecten kunnen worden verminderd. Volgens Samsung kan een 3D bril verminderd zicht of fysieke schade teweegbrengen.

Ten slotte heeft Nintendo ook een waarschuwing afgegeven voor de 3DS. Kinderen onder de zes zouden schadelijke bijwerkingen kunnen krijgen. Het zou de ontwikkeling van de ogen tegen kunnen gaan.

Volgens een professor

Martin Banks, een Amerikaanse professor, schreef een studie waarin onder andere de schadelijke kanten van 3D werden besproken. Door 3D zouden onze ogen harder moeten werken, ze krijgen last van een optisch conflict. Dit zou voor duizelingen, hoofdpijn, misselijkheid en migraine kunnen zorgen. Vooral de combinatie van diepte en beweging zou schadelijk kunnen zijn. Ogen zouden zich bij 3D-beelden veel moeten scherpstellen waardoor er spanning op de ogen komt. Het is aan te raden om bij 3D beelden te kijken naar de voorgrond en niet naar de achtergrond.

Volgens specialisten

Volgens specialisten hebben vooral mensen met oogafwijkingen last van 3D televisie. Ook kinderen kunnen er meer last van hebben, hoewel deze een groter aanpassingsvermogen hebben en het dus ook wel mee kan vallen.

Vijftien jaar geleden

Sega testte vijftien jaar geleden al een spelcomputer met een 3D bril. Na de testfase is het nooit in productie genomen, omdat de gevaren volgen Sega te groot waren

Volgens Kassa

In een studie van de Vrije Universiteit Amsterdam kunnen driedimensionale beelden verregaande gevolgen hebben voor de hersenen. Hierdoor zouden evenwichtsproblemen kunnen ontstaan. Autorijden na het kijken van een 3D-film in de bioscoop zou hierdoor levensgevaarlijk kunnen zijn. Tot zes jaar zou je er een lui oog van kunnen en tot drie jaar is naar 3D beelden kijken zeer schadelijk.
© 2011 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vierkante Ogen, kijken naar een scherm slecht voor de ogen?Kan je het je herinneren? Ma of pa: kom eens voor dat scherm vandaag, je krijgt vierkante ogen! Vierkante ogen wil je ni…
Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…
Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?Wanneer je thuis veel met je computer bezig bent, dan kun je je afvragen of je deze 's-nachts gewoon kan laten aanstaan…
Leven zonder televisiemijn kijk opLeven zonder televisieStaat bij jou thuis ook altijd de tv aan? De gemiddelde Nederlander kijkt ongeveer 2 uur en 3 kwartier per dag naar de t…

Glas, de geschiedenis en het (her)gebruik ervanGlas, de geschiedenis en het (her)gebruik ervanGlas is hard en is bestand tegen warmte en tegen hitte. Glas wordt voor van alles gebruikt. We drinken eruit, we bescher…
Medische toepassingen van nanotechnologieMedische toepassingen van nanotechnologieWat is nanotechnologie en wat zijn de medische toepassingen ervan? Ook andere toepassingen worden in dit artikel genoemd…
Bronnen en referenties
  • Graaf, B. van de (14 mei 2010). Trouw: Is 3D gevaarlijk?
  • Hermans, D. (7 aug 2010). Kijken naar 3D kan uw gezondheid schaden.
  • Moor, W. de ( 3 jan 2011). Tweakers.mobi: Toshiba toont laptop met 3d-scherm zonder bril.
  • Kriek, J. (2 januari 2011). Totaal TV: Weer gezondheidswaarschuwing 3D.
  • Long, D. (20 apr 2010). PC& Tech Authority: Science’s health concerns over 3D films
  • (27 jan 2010). PlayStation Network: Dromen van 3D op PS3.
  • (21 sep 2010). De Telegraaf: PlayStation 3 krijgt 3D-update.
  • (7 okt 2010). 3dreadytv.nl: Eerste 3D-tv zonder bril komt in december.
  • (22 dec 2010). SpitsNieuws: Eerste 3D TV zonder bril gelanceerd.
  • (27 dec 2010). PlayStation Network: Ontdek 3D op PS3.
  • (30 dec 2010). De Gelderlander: Nintendo 3D-spelletjes niet voor kleintjes.
  • (30 dec 2010). Nu.nl: Nintendo acht 3D slecht voor kinderogen.
  • (5 jan 2011). Nu.nl: Ook Toshiba waarschuwt voor 3D.
  • (laatst bijgewerkt 8 jan 2011). Wikipedia: 3-D film
  • (laatst bijgewerkt 9 jan 2011) Wikipedia Nederland: Nintendo 3DS
  • (z.d.). Sony: Basisinformatie over 3D/ FAQ
  • (z.d.). Samsung: Beleef thuis het wonder van 3D
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.