Belang visolie aangetoond door onderzoek bij Inuit
Iedereen weet wel dat visolie erg gezond is voor hart- en bloedvaten. Velen weten ook dat de olie veel omega 3-vetzuren bevat. Maar wat doen die vetzuren in visolie eigenlijk? De artsen Hans Olov Bang en Jorn Dyerberg ontdekten het. Zij gingen 40 jaar geleden op onderzoek uit bij de Inuit in Groenland en ontdekten daar de wonderen van visolie.
Hans Olov Bang en Jorn Dyerberg onderzochten het belang van visolie
De twee Deense artsen besloten 40 jaar geleden op onderzoek uit te gaan bij de Inuit (ook wel aangeduid als eskimo’s hoewel dat eigenlijk hun naam niet is) in Groenland. Hans Olov Bang kwam op het idee om onderzoek te doen omdat hij in een medisch tijdschrift had gelezen dat de Inuit wel stierven aan tuberculose en infecties, maar niet aan hart- en vaatziekten. De arts zag een verband met het vele zeehond- en walvisspek dat de Inuit aten. Bovendien was hij geen onbekende in het gebied. Groenland was een Deense provincie met zelfbestuur en de arts had eerder meegeholpen om er een mazzelepidemie te bestrijden.
Zoeken naar Inuit die leven van de jacht en de visserij
De beide artsen gingen op zoek naar Inuit die nog leefden van de jacht en de visserij. Ze gingen er namelijk van uit dat de bescherming tegen hart- en vaatziekten te maken had met de hoge concentratie vis en vlees in hun dieet.
Het bloed onderzoeken van de Inuit
In 2970 reisden de beide artsen af naar Groenland bijgestaan door techneut Aase Brondum Nielsen. Het plan van het drietal was om de bloedvetten te meten van de groep Inuit die nog op een traditionele manier leefde. Die waarden moesten dan vergeleken worden met die van een groep Denen in Groenland en een groep eskimo’s in Denemarken. Er werden heel veel traditionele nederzettingen bezocht en uiteindelijk wilden 61 mannelijke en 69 vrouwelijke Inuit hun bloed wel laten prikken.
Bloed Inuit stolt moeilijk
Bij het prikken viel al direct op dat het heel lang duurde voordat de wond stopte met bloeden. Normaal gesproken duurt dit tussen de 2 tot 4 minuten, maar bij de Inuit was dat minstens twee keer zo lang.
De uitkomst: bloed van de Inuit bevat veel goed cholesterol
Nadat het bloed van de 130 Inuit was onderzocht bleek al snel dat de eskimo’s hoge waarden goed cholesterol hadden.
Nader onderzoek naar de gesteldheid van de Inuit
De beide artsen waren met dat resultaat echter niet tevreden. Ze wilden helemaal in kaart brengen hoe de toestand van de traditioneel levende Inuit in 1970 er uit zag, voordat zij ook een ander leven gingen leiden. Dit was bijna met een vooruitziende blik bedacht, want twee decennia later leefden de Inuit inmiddels ook heel anders en waren ook zij overgestapt op een westers dieet. Met alle gevolgen van dien, want ook zij hadden en hebben anno 2010 daardoor te kampen met hart- en vaatziekten.
Mysterieus vetzuur in het bloed van traditioneel levende Inuit
In de analyse van het bloed van de traditioneel levende Inuit werd verder een grote hoeveelheid vetzuur gevonden dat de artsen niet kenden. De Inuit hadden 7 keer zoveel van dit vetzuur in hun bloed als de Denen. Het werd door een expert geïdentificeerd als eicosapentaeenzuur ook wel EPA genoemd. Ook werd het DHA zuur (docosahexaeenzuur) ontdekt. Ook dit hadden de Inuit in veel hogere concentraties in hun bloed dan de Denen. Door dit onderzoek werd visolie voor eeuwig benoemd als middel tegen hart- en vaatziekten.
De gunstige effecten van visolie
De Gezondheidsraad heeft in haar richtlijnen gezonde voeding van 2006 te kennen gegeven dat visolie erg gunstige gevolgen heeft op verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit zijn:
- Hartritmestoornissen
- Serumtriglyceridegehalte
- Vaatwandfunctie
- Ontstekingsreacties
- Bloedstolling
Inname van visolie: vooral positief bij mensen die al eerder een hartinfarct hebben meegemaakt
Mensen die al eerder een hartinfarct hebben meegemaakt kunnen veel baat hebben bij de inname van visolie. Het sterfterisico wordt er veel kleiner door. Dit valt te verklaren uit het feit dat visolie het risico op (dodelijke) ritmestoornissen verlaagt.
Kans op herseninfarct wordt verkleind door visolie
Volgens de gezondheidsraad zijn er ook aanwijzingen dat visolie de kans op een herseninfarct vermindert.
Visolie heeft een ontstekingsremmende werking
Bovendien heeft de Raad voor de Volksgezondheid er ook op gewezen dat visolie een ontstekingsremmende werking heeft.