Roken: Jong roken schaadt hersenen - blijvende hersenschade

Roken: Jong roken schaadt hersenen - blijvende hersenschade Roken/nicotine: Jong roken schaadt hersenen, zo maakte de wetenschapsorganisatie NWO bekend. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat wie al op jonge leeftijd rookt, zich later moeilijker kan concentreren. Nicotine bleek dus langetermijnschade op te leveren. Het was al bekend dat nicotine schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van adolescenten. Het onderhavige onderzoek toont nu voor het eerst aan hoe die negatieve effecten op de lange termijn ontstaan.

Aantal jongeren dat rookt neemt af in Nederland

Totaalbeeld

Roken is een hardnekkige verslaving die vaak start tijdens de adolescentie. In het peiljaar 2019 rookte 7,7 procent van de jongeren.

Onderstaande kerncijfers betreft het percentage jongeren van 12 tot en met 16 jaar dat aangeeft in de maand voorafgaand aan het onderzoek sigaretten of shag te hebben gerookt

LeeftijdHeeft recent gerookt (2019)Heeft recent gerookt (2019)Heeft recent gerookt (2000)
12 jaar1,426
13 jaar2812
14 jaar8,82027
15 jaar11,63140
16 jaar16,73740
(Bron: Peilstationsonderzoek Scholieren/Leefstijlmonitor, Trimbos-instituut i.s.m. RIVM)

Aantal jongeren die roken afgenomen

Zoals te zien in de grafiek is het aantal jongeren dat rookt de afgelopen 10 jaar behoorlijk afgenomen, doch het percentage 18 en 19- jarigen dat in de afgelopen vier weken heeft gerookt, is nog steeds groot.

Longkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.comLongkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.com

Eerder dood

Uit onderzoek is bekend dat 25% van alle rokers ongeveer 10 jaar eerder dood zal gaan. In Nederland is roken de belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte. Er is een sterke samenhang aangetoond tussen roken en doodsoorzaken als longkanker en hart- en vaatziekten. Het blijkt dat de helft van alle rokers ten gevolge van het roken zal overlijden.

Roken zeer verslavend

Roken is heel verslavend, wat komt door de verslavende en opwekkende stof nicotine in tabak. Deze stof komt binnen tien seconden na het nemen van het eerste trekje in de hersenen. Al na het roken van één of een paar sigaretten kan iemand verslaafd raken. Volgens Stivoro raakt meer dan de helft van de jongeren die begint met roken verslaafd. Gelet op de vele negatieve gezondheidsaspecten van roken, is het van belang dat roken zo veel mogelijk wordt ontmoedigd onder de jeugd.

Jong roken schaadt hersenen volgens onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam

Het onderzoek

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt nu ook dat het op jonge leeftijd beginnen met roken, aandachtsstoornissen op latere leeftijd kan veroorzaken. Onderzoekers van de Neuroscience Campus Amsterdam van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben dit ontdekt. Adolescente ratten werden gedurende een beperkte periode blootgesteld aan nicotine. Deze ratten werden vervolgens getest als ze volwassen waren. Hieruit bleek dat het concentratievermogen als gevolg van die blootstelling achteruit was gegaan en hun impulsiviteit omhoog. Ratten die alleen als volwassene blootgesteld waren aan nicotine, hadden geen last van blijvende problemen.

Aandachts- en impulsitiviteitsstoornissen

Volgens de onderzoekers zijn de effecten bij mensen vergelijkbaar, aangezien de opbouw van de hersenen van ratten sterk op die van mensen lijkt. Het uitgevoerde onderzoek met ratten zou dus kunnen betekenen dat jong beginnen met roken bijdraagt aan het ontwikkelen van aandachts- en impulsitiviteitsstoornissen zoals adhd. Hersenen zijn gedurende de adolescentie zeer kwetsbaar voor nicotine en andere verslavende stoffen, welke blijvende schade aan jonge hersenen kunnen aanrichten.

Eiwit mGluR2

Wat is het mechanisme dat verklaart hoe de inname van nicotine op jonge leeftijd schade aan het brein tot gevolg kan hebben? De onderzoekers ontdekten dat het eiwit metabotrope glutamaat receptor 2 (afgekort 'mGluR2') bij jonge ratten na blootstelling aan nicotine in aantal afnam en slechter functioneerde in de prefrontale cortex. Dit hersengebied is betrokken bij cognitieve functies als plannen en beslissingen nemen. Het eiwit mGluR2 voorkomt overstimulatie van zenuwcellen. De onderzoekers konden met medicijnen de werking van het door nicotine aangetaste eiwit weer herstellen.

Publicatie

Het artikel van de onderzoekers verscheen 20 februari 2011 in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
Redenen om wel of niet te rokenRoken is het inhaleren van de vrijkomende rook van smeulende tabak. Er zijn ook andere genotmiddelen en drugs die gerook…
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
Nadelen van rokenDat roken veel schade berokkent, is algemeen bekend. De waslijst van ziektes en aandoeningen die het gevolg zijn van rok…

Piramides, niet alleen in EgyptePiramides heb je niet alleen in Egypte maar zelfs overal ter wereld. In de vorige eeuw is in Japan zelfs een piramide on…
ADHD-dieet of RED-dieet: ADHD voeding onderzoekADHD-dieet of RED-dieet: ADHD voeding onderzoekADHD-dieet of RED-dieet, wat is dat voor dieet voor kinderen met ADHD? Het RED-dieet heeft bij een groot deel van de kin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WerbeFabrik, Pixabay
  • De Staat van Volksgezondheid en Zorg. Roken: jongeren. https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/roken-jongeren (ingezien op 13-7-2022)
  • http://www.nature.com/neuro/index.html
  • http://www.nwo.nl
  • http://www.stivoro.nl/
  • Afbeelding bron 1: Muratart/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 08-05-2024
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.