Piramides, niet alleen in Egypte

Piramides heb je niet alleen in Egypte maar zelfs overal ter wereld. In de vorige eeuw is in Japan zelfs een piramide onder water gevonden.

Waarom werden piramiden gebouwd?

Piramides werden vroeger onder andere gebouwd als grafmonument. Voor een farao was het ook een manier om zijn status te laten zien. Aan de piramide van de farao konden mensen zien hoe rijk en machtig hij was. Deze piramides zijn vaak al lang geleden leeg geroofd. Er zijn onderzoekers die denken dat de piramides in Egypte ook gebruikt werden voor het onderzoek naar astrologie. Dit denken ze omdat de plattegrond van een piramide gebaseerd is op de vier wind richtingen. Tegenwoordig weten we dat de mensen in Egypte vroeger al ver ontwikkeld waren als het ging om het onderwerp astrologie.

Hoe werden ze gebouwd?

Tot op de dag van vandaag weten onderzoekers nog steeds niet zeker hoe ze vroeger werden gebouwd. Zelfs met de techniek van vandaag de dag schijnt de bouw van zo`n kolossale piramide erg lang te duren en ook ingewikkeld te zijn.
Door onderzoek te doen naar de verschillende piramides in verschillende landen zijn ze erachter gekomen dat er waarschijnlijk niet een manier was om ze te bouwen maar meerdere.

In Egypte zouden ze de stenen ter plekke gemaakt hebben (Volgens de Franse chemicus Joseph Davidovitsein omstreeks 1980) door modder van kalksteen te mengen met andere stoffen. Vervolgens goten ze dit mengsel in een mal van hout, klei of baksteen. Zo werd het mengsel vanzelf hard als ze het lieten drogen in de zon. Dit lijkt alleen niet van toepassing te zijn op de piramides in Egypte. Als je namelijk naar de stenen van deze piramides kijkt, valt op dat de stenen niet allemaal even groot zijn. Deze methode zou wel toegepast kunnen zijn op piramides in andere landen.

Vanuit de steengroeve werden de stenen door de arbeiders naar de plaats gebracht waar de piramide werd gebouwd. Hierbij gebruikten de arbeiders waarschijnlijk een steiger en een helling, die naarmate de piramide hoger werd, ook steeds met de piramide mee groeide. In het begin van de twintigste eeuw ontdekten onderzoekers aanwijzingen dat deze theorie wel eens zou kunnen kloppen. Er zijn alleen nog steeds, tot op de dag van vandaag geen harde bewijzen gevonden. Aan de andere kant zou het verhaal van de steiger ook al weer niet kloppen in verband met ruimte gebrek.

Geruchten

Het is natuurlijk nog niet vanzelfsprekend dat als een piramide onderzocht is, ze er gelijk alles vanaf weten. Er blijven altijd nog wel raadsels die dan alsnog niet opgelost kunnen worden. Bovendien zullen er altijd nog geruchten over deze piramides blijven bestaan. Het zijn vaak geruchten over wat er zich allemaal binnen in de piramide bevind.

Raadsels

Onderzoekers vermoeden dat er in een piramide meer te vinden is dan alleen de mummie van bijvoorbeeld een farao en zijn grafgiften. Archeologen beweren dat tijdens een van de opgravingen een sterke, koude wind aanwezig was op de plaats waar ze bezig waren met hun onderzoek. Door deze wind werd het onmogelijk om verder te gaan met het onderzoek. De wind blies alleen op de plaats van de opgraving. Het lijkt vanzelfsprekend dat de wind dan door de gangen zou moeten zijn gekomen maar op de gangen waaide het helemaal niet. Ook zijn er mensen geweest die rare geluiden hoorden op het moment dat ze in het binnenste van de piramide aan het werk waren. Deze geluiden werden alleen gehoord als het waaide. Het zou heel goed kunnen dat er dus toch nog ruimtes waren waar de wind doorheen kon komen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De piramides van Gizeh: waarheid of leugen?De piramides van Gizeh: waarheid of leugen?Iedereen kent ze wel. Drie markante, reusachtige piramides die uit de zandvlakte van Gizeh oprijzen. De graven van de fa…
Maya piramides en gebouwenMaya piramides en gebouwenMaya piramides behoren tot de meest indrukwekkende monumenten in de moderne wereld. Dit artikel zal ingaan over verschil…
De schatten van EgypteEgypte is vooral bekend om haar rijke geschiedenis. De koningsgraven in de vorm van piramide’s, de dodenmaskers en de ve…
De wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe piramides van Gizeh behoren tot de grootste en oudste bouwwerken op aarde. Ze zijn namelijk al duizenden jaren oud. D…

Vormen van netwerkanalyseVormen van netwerkanalyseEen belangrijk onderdeel van onderzoek kan de netwerkanalyse zijn. Een analyse van het netwerk van spelers waar de betre…
Roken: Jong roken schaadt hersenen - blijvende hersenschadeRoken: Jong roken schaadt hersenen - blijvende hersenschadeRoken/nicotine: Jong roken schaadt hersenen, zo maakte de wetenschapsorganisatie NWO bekend. Uit onderzoek van de Vrije…
Bronnen en referenties
  • Boek misteries van de mensheid
Donkertje (44 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.