Je vijf geheugens

Hoe werkt ons geheugen precies? Hoe komt het dat we bepaalde dingen doen zonder bij na te denken of hoe komt het dat we bepaalde dingen niet meer goed voor de geest kunnen halen? Moderne scantechnieken en onderzoek hebben uitgewezen dat ons brein heel wat complexer is dan vaak gedacht. Ons geheugen bestaat uit verschillende geheugensystemen of processen, die nauw met elkaar samenwerken en telkens gespecialiseerd zijn in verschillende soorten informatie. We zetten ze hieronder even op een rijtje.

Het zintuiglijk geheugen

Wanneer we iets waarnemen, maakt deze waarneming als het ware een afdruk in onze hersenen van hetgeen dat we gezien, gehoord, geproefd, gevoeld of geroken hebben. Alle binnenkomende prikkels of stimuli worden als het ware klaargezet, opdat ze vervolgens kunnen worden bijgehouden of weggegooid. Het zintuiglijk geheugen is dus zeer groot, maar ook van zeer korte duur.

Het werkgeheugen

Informatie die via het zintuiglijk geheugen is binnengekomen, wordt vervolgens bewerkt in het werkgeheugen, of ook wel kortetermijngeheugen genoemd. Het werkgeheugen is dus eigenlijk een soort werkblad, waarop we de binnengekomen informatie vastzetten om dan te kunnen bewerken. Het stelt ons bijvoorbeeld in staat om een telefoonnummer dat we opzoeken even te onthouden. Dit geheugen kan echter slechts een beperkte hoeveelheid informatie verwerken, vandaar dat we ook geen heel telefoonboek kunnen onthouden. Nieuwe informatie verdringt de oude informatie als het ware constant. Als iemand dus iets leest of over iets nadenkt, gebruikt men het werkgeheugen. Mensen die snel spreken, kunnen dus meer opslaan in hun werkgeheugen

Het semantische geheugen

Het semantische geheugen is eigenlijk onze encyclopedie van de wereld. Het is ons geheugen voor betekenissen, begrippen, regels, procedures, ... Het zorgt er voor dat wij weten dat bijvoorbeeld een hond een dier is, dat een appel fruit is, ... Dit geheugen heeft een onbeperkte capaciteit en de info wordt ook nooit uitgewist. Ze kan echter wel moeilijker toegankelijk worden (omdat het bijvoorbeeld al lang geleden is). Je kan het vergelijken met een computerbestand dat je aan de hand van trefwoorden kan openen.

Het autobiografische geheugen

Dit geheugen bevat onze persoonlijke geschiedenis, onze autobiografie als het ware. Ons autobiografisch geheugen heeft drie aparte systemen: het geheugen voor levensperiodes zoals je jeugdjaren, algemene gebeurtenissen zoals je eerste baantje en specifieke momenten. Het maakt van ons een individu en geeft ons besef van het verleden. Dit deel van het geheugen is ook het meest kwetsbare en wordt eerder aangetast door ouderdom. Sommige wetenschappers beweren dat werkelijk alles wat we meemaken in het autobiografische geheugen blijft zitten. Opvallende gebeurtenissen kunnen we echter vaak beter onthouden, omdat we ze met meer aandacht hebben beleefd. Het autobiografische geheugen registreert naast de gebeurtenis op zich ook de emoties die we erbij voelden. Vandaar kan het dus dat twee personen een bepaalde gebeurtenis anders herinneren.

Het stille geheugen

Het stille geheugen tenslotte helpt ons bepaalde dingen te doen zonder er verder bij na te denken, zoals de rit naar huis na het werk. Wanneer we naar huis fietsen, denken we niet aan de route of we nu links of rechts moeten. Het is dus als het ware onze automatische piloot.
© 2007 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Het brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinHet brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinOns brein is complex en bestaat uit een aantal structuren. We onderscheiden drie lagen: de neocortex, het zoogdierenbrei…
Hersengrootte en de relatie tot gedragZoogdieren hebben in vergelijking tot hun lichaam grote hersenen, maar ook tussen verschillende soorten zoogdieren zit e…

De positie van de vrouw binnen arbeidsorganisatiesWelke verklaringen geven een antwoord op de vraag naar ongelijke posities van vrouwen binnen arbeidsorganisaties in verh…
Elementen van de aangeboren en verkregen immuniteitHet immuunsysteem beschermt het lichaamtegen indringers zoals bacterien en virussen. Dit artikel is een inleiding in de…
Bronnen en referenties
  • Psychologie-magazine juni 2007
Kurtad1 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.