Het klinisch chemisch laboratorium

In het klinisch chemisch laboratorium worden ziektes uitgesteld of vastgesteld. Ook kunnen ze in het lab de vorderingen van eventuele behandelingen vaststellen. Dit is van groot belang voor de behandling van patiënten

Het klinich chemisch laboratorium

Op het laboratorium van de klinische chemie geven de bepalingen van biochemische stoffen informatie over veranderingen in de stofwisseling van het lichaam, het functioneren van de organen en aanwezigheid van orgaanschade. Op het klinisch chemisch laboratorium houdt men zich bezig met chemisch, hematologisch, immunologisch, endocrinologisch en moleculair biologisch onderzoek in patiëntenmateriaal. behalve onderzoek verricht bloed en urine, wordt ook onderzoek verrichtin allerlei andere lichaamsvochten. Ook verzorgt het klinisch chemisch laboratorium vaak de bloedafname binnen het ziekenhuis op de kliniek en polikliniek. De klinisch chemicus is de professioneel eindverantwoordlijke van de afdeling.

De aanvraag van laboratoriumonderzoek

Wanneer een patiënt met klachten bij een arts komt, gaat de arts uitzoeken wat de oorzaken en gevolgen hiervan zijn. In veel gevallen wil de arts enkele onderzoeken laten doen die betrokken zijn bij de klachten en symptomen van de patiënt. Bij de meeste ziekten geeft vaak een of meer van de aangevraagde onderzoeken een afwijkend resultaat, maar dit kan ook niet het geval zijn. Daarom worden er alleen onderzoeken gedaan die van belang zijn. Enkel de onderzoeken die worden aangevraagd door arts worden uitgevoerd door de analisten op het lab.

De uitslagen van de onderzoeken die zijn aangevraagd worden direct verstuurd naar de arts. De arts bepaald of er nog verder onderzoek gedaan moet worden of niet. Hierdoor heeft de arts een duidelijker beeld van de patiënt en kan de arts eventuele ingrepen of behandelingen verrichten.

Soorten monsters

Er worden verschillende lichaamsvloeistoffen onderzocht in het klinisch chemisch laboratorium. De monsters die het meest worden onderzocht zijn bloed en urine.

Bloed

Het materiaal dat het meest wordt onderzocht in het klinisch chemisch laboratorium is bloed. Dit wordt afgenomen met behulp van een naald in de plooi van de elleboog. Dit heet veneuze afname. Ook wordt er bloed afgenomen uit de haarvaten, bijvoorbeeld de vingertop. Dit heet cappilaire afname. In sommige gevallen wordt er Arterieel bloed afgenomen. Dit is bloed uit de slagader.

Urine

Urine bevat allerlei afvalstoffen van het lichaam die door de nieren zijn uitgescheiden. Het onderzoeken van urine wordt voornamelijk gedaan om informatie over de nieren en hun functie te verkrijgen.

Overig

De overige lichaamsvloeistoffen die worden onderzocht zijn
  • Vruchtwater
  • Maagsap
  • Ontlasting
  • Hersenvocht
© 2011 - 2024 Saskiac, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedprikken, en dan?Iedereen heeft het wel eens laten doen. Bloed laten prikken. Al was het voor een allergie onderzoek of voor iets groters…
Het belang van bloedonderzoekHet belang van bloedonderzoekEen simpel bloedonderzoek biedt een enorme hoeveelheid informatie. Bloedonderzoek zegt meer over iemands gezondheidstoes…
Organische en anorganische chemieBinnen de chemie (scheikunde) houdt men zich bezig met allerlei chemische verbindingen. Deze verbindingen bestaan uit ve…
De medische keuring van een paardDe medische keuring van een paardBij aankoop van een paard raadt men aan om het paard vooraf te laten keuren.Er kan een klinische keuring plaatsvinden, o…

Uses & Gratification TheorieDe Uses & Gratification theorie is een theorie dat in de communicatie een belangrijk rol speelt. Deze theorie geeft aan…
Is gezondheidszorg nuttig?Is gezondheidszorg nuttig?Er wordt veel geld besteed aan de gezondheidszorg, maar heeft dit wel nut? Dit wordt aan de hand van verschillende onder…
Bronnen en referenties
  • www.laboratorium.nl
Saskiac (16 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.