Gezondheidsbepaling van bomen via VTA-analyse
Is een boom gezond of niet? Een zeer goede en terechte vraag, want een boom kan er wel gezond uitzien van buiten, maar is dat ook zo? Door middel van een VTA-analyse (Visual Tree Assessment) kan dit bepaald worden.
Definitie
VTA, of Visual Tree Assessment, is een methode die ontwikkeld werd door Dr. Claus Mattheck (Duitsland) om de stabiliteit van bomen te bepalen. De methode is, zoals de Engelse term het al zegt, gebaseerd op een visuele controle van de boom. Er worden met andere woorden geen meettoestellen gebruikt. Het is wel zo dat, indien er ernstige visuele gebreken vastgesteld worden, er meestal een nader onderzoek met een tomograaf of resistograaf aangeraden wordt.
Waarom wordt VTA-analyse gebruikt?
De meeste gemeenten hebben een groot aantal bomen in beheer. Deze bomen bevinden zich doorgaans langs wegen waar dagelijks honderden voertuigen, fietsers en wandelaars voorbij komen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor deze bomen en kunnen aansprakelijk gesteld worden wanneer een boom omvalt en zo schade berokkent aan voertuigen of personen. Het is dus belangrijk dat de aanwezige bomen in een goede gezondheid verkeren en dat “gevaarlijke” bomen tijdig geveld worden. Om deze gevaarlijke bomen te selecteren laten gemeenten vaak een VTA-analyse uitvoeren door boomexperten.
Hoe gaat men te werk?
Elke boom wordt systematisch onderzocht. De verschillende delen van de boom (stamvoet, stam, takken, kruin) worden nader bekeken. Per boom wordt dan een fiche opgesteld waarin “gebreken” genoteerd worden. Voorbeelden van gebreken kunnen o.a. zijn:
- Beschadiging van de stam door het verkeer
- Inrotting in de stam
- Ongewone verdikkingen op de stam
- Aanwezigheid van zwammen
- Aantasting door insecten
- Bloedingsziekte bij de kastanje
- Taksterfte
- Inrottende snoeiwonden
- Algemeen verminderde conditie
- …
Uiteraard is deze lijst niet volledig en zijn er nog meer gebreken die in aanmerking genomen worden. Op basis van de ernst van de waarnemingen worden voor elke boom de te nemen maatregelen genoteerd. De boomexpert beslist dan wat er met de boom dient te gebeuren. Zo kan er begeleidingssnoei of veiligheidssnoei voorgesteld worden, maar in sommige gevallen zal de boom moeten geveld worden. Vooraleer tot velling over te gaan worden vaak eerst bijkomende testen gedaan met meetapparatuur zoals een tomograaf of resistograaf om de beslissing te onderbouwen.
Lees verder