Ontruiming wegens huurachterstand; hoe werkt het?

In tijden van crisis neemt het aantal woningontruimingen toe. Mensen die de maandelijkse huur niet meer kunnen opbrengen lopen kans om uit hun huis gezet te worden. Wanneer mag een verhuurder tot ontruiming van een woning overgaan en hoe gaat dit in zijn werk? Let op, dit is een algemene beschrijving. Elke specifieke zaak is anders, dus schakel bij twijfel altijd juridische hulp in!

Een huurachterstand

Iedereen die een huis huurt, dient daarvoor maandelijks een huurprijs te betalen. Verhuurders van woningen kunnen (grote) woningbouwverenigingen zijn, maar ook particulieren die een of meerdere woningen verhuren. Er zijn tal van situaties denkbaar waarbij de huurder de maandelijkse huur niet meer kan opbrengen. Zo kan iemand werkloos raken of na een scheiding in financiële problemen belanden. Vaak probeert men in ieder geval de huur te betalen, omdat een dak boven het hoofd een van de belangrijkste zaken is.

Bij een oplopende huurachterstand zijn woningbouwverenigingen meestal redelijk bereid om in overleg met de huurder een oplossing te zoeken. Bij particuliere verhuurders ligt dit vaak lastiger, omdat zij veelal niet de financiële ruimte hebben die een woningbouwvereniging wel heeft.

Het belangrijkste voor de huurder met een huurachterstand is om zo snel mogelijk contact te zoeken met de verhuurder. Zoals gezegd zijn veelal grotere verhuurders relatief vaak bereid om mee te werken. Te denken valt bijvoorbeeld aan een betalingsregeling of wellicht het inhalen van de huurachterstand zodra de financiële situatie van de huurder weer verbeterd.

Een gerechtelijke procedure

Een verhuurder heeft uiteraard belang bij een huurder die zijn verplichtingen nakomt. Doet de huurder dit niet en de huurder en verhuurder komen onderling niet tot een oplossing, kan de verhuurder er voor kiezen om een gerechtelijke procedure op te starten. Een dergelijke procedure vangt altijd aan met een dagvaarding, die door een deurwaarder wordt betekend aan de huurder.

Een huurzaak dient altijd voor de kantonrechter. Het voordeel hiervan is dat de huurder zelf mag procederen en dus geen advocaat hoeft in te schakelen (maar dit mag uiteraard wel!). De verhuurder zal eisen dat de huurder alsnog de huurachterstand betaalt, dat de huurovereenkomst zal worden ontbonden en dat de huurder het pand zal moeten verlaten.

De huurder kan bij de kantonrechter verweer voeren tegen de eisen van de verhuurder. Dit verweer kan inhoudelijk per situatie verschillen, maar over het algemeen zal steekhoudend verweer voeren lastig zijn. Let wel, dit geldt alleen als er puur sprake is van een huurachterstand. Mochten er ook nog andere zaken meespelen kan het wellicht wel verstandig zijn om juridische hulp in te schakelen!

De kantonrechter zal een eis tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de huurwoning over het algemeen pas toewijzen als de huurachterstand drie maanden of meer bedraagt, of als er sprake is van herhaalde wanprestatie. Dit laatste is het geval als een huurder al meermalen een huurachterstand heeft laten ontstaan.

Na de uitspraak

Als de kantonrechter de verhuurder gelijk geeft en de eisen toewijst, zal de huurder de woning moeten verlaten. Sommige verhuurders zijn ook dan nog bereid om een betalingsregeling aan te gaan, maar het merendeel zal daadwerkelijk tot ontruiming willen overgaan. Het is wettelijk voorgeschreven dat allereerst de uitspraak van de kantonrechter, het vonnis, moet worden betekend aan de huurder. Een deurwaarder zal deze betekening voor zijn rekening nemen en op deze manier de huurder de laatste kans geven de woning zelf te ontruimen en te verlaten. De daadwerkelijke ontruiming mag niet eerder dan drie dagen na de betekening plaatsvinden. Deze termijn kan door de kantonrechter ruimer worden vastgesteld en dit wordt ook regelmatig gedaan. In zijn uitspraak zal de rechter dan bepalen dat de verhuurder minimaal bijvoorbeeld 7 of 14 dagen moet wachten na de betekening.
De deurwaarder zal de precieze dag van de ontruiming aankondigen aan de huurder.

De ontruiming

Op de dag van de feitelijke ontruiming zal de deurwaarder naar de woning gaan, vergezeld van een hulpofficier van Justitie, een slotenmaker en een verhuisploeg. Als de huurder niet aanwezig is, zal het slot worden opengebroken waarna de woning zal worden leeggehaald. De in de woning achtergebleven spullen zullen op de openbare weg worden gezet. Omdat deze spullen hier van de gemeente niet mogen blijven staan, zal een verhuisbedrijf de spullen meenemen en opslaan. De huurder heeft na de ontruiming nog een aantal maanden de tijd om deze spullen op te halen, tegen betaling van de opslagkosten.

Mochten er bijvoorbeeld zieke mensen, kleine kinderen of huisdieren aanwezig zijn, zal de deurwaarder over het algemeen een zorgplicht hebben. Deze mensen of dieren moeten dan elders worden opgevangen.

De totale kosten die met de ontruiming gemoeid zijn, zullen voor rekening van de huurder komen.

Een huurder die ontruimd dreigt te worden, doet er verstandig aan om hulp te zoeken, al is het maar om de hoge kosten zoveel mogelijke beperken. Probeer de woning zelf leeg te ruimen en de spullen elders op te slaan. Probeer daarnaast vervangende woonruimte te regelen, bijvoorbeeld bij vrienden of familie.

Lees verder

© 2012 - 2020 Nafets, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Huurachterstand en ontbinden huurovereenkomstHuurachterstand en ontbinden huurovereenkomstAls je een huurachterstand hebt, is het verstandig om onmiddellijk actie te ondernemen. Maatregelen die de huurder kan n…
Huurachterstand gevolgd door huisuitzettingU kunt het zich vast wel herinneren: Bejaarde Zaandammer sticht brand in woning en schiet medewerker van de woningbouwve…
Hoe ontruimen op het werk?Hoe ontruimen op het werk?Een grote brand, een gaslekkage of een bommelding zijn bedreigende situaties voor het personeel. In dergelijke gevallen…
Huurder betaalt huur niet op tijdHuurder betaalt huur niet op tijdVeel verhuurders krijgen er wel eens mee te maken, de huur wordt niet betaald. Vaak is in een huurcontract opgenomen dat…

Beslag op salaris of uitkering; de regels op een rijtjeAls iemand schulden heeft en deze niet vrijwillig voldoet, kan een schuldeiser er toe besluiten om beslag te leggen op h…
Hoe dien ik een klacht in tegen een deurwaarder?Deurwaarders zijn openbaar ambtenaar en belast met onder meer de executie van vonnissen. Naast de wettelijke regels rond…
Bronnen en referenties
  • Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

Reageer op het artikel "Ontruiming wegens huurachterstand; hoe werkt het?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Sara, 19-01-2018 00:14 #12
Hallo ik liep 3 maanden achter met mijn huur door privéomstandigheden. Ik heb momenteel een bewindvoerder. Blijkbaar is er een vorige week een rechtszaak geweest tegen mij om een uithuisplaatsing door de deurwaarder. Maar dit is mij nog nooit vermeld. Niet telefonisch en zeker niet via een brief vd deurwaarder. Nu is het hun woord tegen het mijne zeggen zij. Maar ik heb echt geen brief ontvangen dat er een rechtszaak plaats zou vinden. Het vonnis is nog niet binnen, denk morgen pas. Maar heb de rechtbank gebeld en mvr las voor dat de rechter een uithuisplaatsing heeft uitgesproken. Ik schrik hier heel erg van want heb 3 kinderen. Mijn huur kan ik gewoon betalen. Wat kan ik nog meer doen om dit tegen te houden en vooral aan te geven dat de deurwaarder nooit is langs geweest met een brief.

Mike, 14-12-2017 22:33 #11
In het artikel wordt gesteld dat spullen vaak worden opgeslagen en achteraf door de schuldenaar nog kunnen worden opgehaald. In de praktijk wordt tegenwoordig bijna nooit meer tot opslag van de zaken besloten en als dat al gebeurt, dan gaat dat buiten de deurwaarder om en is dat in opdracht van de gemeente of van de verhuurder. De termijn van eventuele opslag is vaak maximaal 13 weken, maar soms ook veel korter! Mijn persoonlijke ervaring is dat alle spullen vaak direct worden afgevoerd ter vernietiging door de gemeente of door de verhuurder.

Jolanda, 08-06-2017 10:27 #10
Goededag,

Wij lopen 3 mnd achter met betalen van de huur vanwege geen werk meer en in de bijstand beland.
Nu is het op gelopen tot 2500E bij de deurwaarders kantoor.
Heb gesprek gehad met woning bouw maar die man is niet voor rede vatbaar,
Nu is het zo dat hij ons voor de rechter wil slepen.
En hij wil ons het huis uitzetten.
Nu heb ik het gevoel dat hij het wil verkopen of zo.
Maar mag dit dan zo maar ook als je bezig bent met bewindvoerder en zit bij schuldhulpverlening?
Nog geen uitspraak bewindvoering.

Koning, 04-03-2017 09:33 #9
Als je niet persoonlijk verantwoordelijk bent voor het ontstaan vd huurachterstand kun je toch uit je huis gezet worden. In mijn geval maakte mijn klantmanager een herberekeningsfout waardoor ik 3 maanden 455 euro per maand gekort werd. Hierdoor dus de huur niet kon betalen en bij de deurwaarder terecht kwam (met nodige kosten) doordat ik een bijstandsuitkering kreeg van 400 euro kon ik ook ven regeling treffen of nakomen. Ik heb kunnen aantonen dat mijn klantmanager fouten heeft gemaakt maar daar had de woningbouw niets mee te maken. Ik heb het kunnen rekken door een advocaat te nemen. Ik werd in gelijk gesteld bij de rechter maar daarna gaat de woningbouw maar door met verweerbrieven. Inmiddels 5 maanden verder en de strijd gaat maar door. Hoe is dit mogelijk dat ik voor de kosten op draai en op straat wordt gezet buiten mijn schuld?

Rob, 22-11-2016 08:27 #8
Ik zit met een probleem. Ik snap dat de woningbouwvereniging de huur voor de eerste van de nieuwe maand wilt hebben. Echter lukt mij dit niet en betaal ik de huur altijd de 23ste Een voorbeeld de huur van november betaal ik 23 november, de huur van december 23 december. enz. enz. Dus in feite ben ik elke maand te laat met betalen. De woningbouw wilt geen regeling treffen. Hoe kan ik dit nu het beste oplossen. Een lening bij de gemeente en kredietbank afgewezen wegens te weinig inkomsten Nu ben ik bang dat ze me door dit uit de woning ter zijne tijd gaan zetten. Hoe kan ik dit het beste oplossen?

M.v.g Rob

Anoniem, 27-10-2016 13:14 #7
Mijn ex is zijn huis uitgezet vanwege huurachterstand. Nu kan ik hem niet op straat laten en heeft hij verder geen familie hier wonen. Ik kan hem echter ook niet te lang in huis nemen vanwege de gemeente en mijn bijstandsuitkering. Hij is nu eigenlijk soort van dakloos, heeft gelukkig zijn baan nog en zit momenteel onder spoedbewind, maar hoe kan hij zo snel mogelijk aan onderdak komen? Ze laten mensen echt in de kou staan letterlijk en figuurlijk. Woningbouw wist dat hij onder bewind zou komen en dan mogen ze namelijk geen mensen uit huis zetten dus ze hebben hem voordat hij onder bewind kwam te staan er snel uitgegooid.

Snb, 12-10-2016 22:15 #6
Mijn opberghok is door een fout van de woningbouw onterecht ontruimd. Ze hadden een nieuwe huurder mijn opberghok gegeven en mijn spullen zonder toestemming dus verwijderd omdat ze dachten dat het van de vorige bewoner was van de woning van de nieuwe huurder. Na vijf maanden kwam ik hier achter omdat ik niet echt vaak in de opberghok moet zijn. Ben de volgende dag naar de woningbouw gegaan en daar gaven ze aan dat ze mijn spullen niet meer hebben en dat de fout inderdaad bij hen lag en dat ik een lijst met de waarde van mijn spullen moest toesturen zodat ik het vergoed kon krijgen. Dit heb ik gedaan. Echter hebben ze het niet uitbetaald zoals ze hadden aangegeven per email, maar zeggen nu dat de verzekering aankoopbewijzen wil zien. Zij zijn fout geweest hoe kunnen ze verwachten dat ik van mijn spullen nog aankoopbewijzen heb? En de waarde van de spullen kan iedereen wel schatten of online vinden.
Daarnaast had ik dus in die vijf maanden tijd geen opberghok, want die hadden ze dus weggegeven. Ik heb er dus wel vijf maanden huur inclusief voor de opberghok betaald, terwijl mijn spullen door de woningbouw waren weggehaald en de opberghok was weggegeven. Maar ze willen hier dus ook geen vergoeding voor gegeven. Ze zeggen dat ze de fout hebben hersteld zodra ik het gemeld had. Maar ze hadden helemaal niks gedaan. De nieuwe huurder van de andere woning heeft mij de sleutels gegeven nadat ze gebeld had en haar eigen opberghok via de buren had opgespoord.

Carel, 21-09-2016 09:34 #5
Door mijn psychische toestand ben ik bij ggnet terecht gekomen en mijn huis kwijt geraakt. De woning bouw zegt dat al mijn spullen vernietigd zijn. Mag dat zo maar? Reactie infoteur, 22-09-2016
Beste Carel,

in principe worden de spullen die in het huis zijn, tijdens de ontruiming op de openbare weg gezet. Omdat deze hier (van de gemeente) niet mogen blijven staan, worden deze door de gemeente of een verhuisbedrijf opgehaald en opgeslagen. Deze opslag is echter niet onbeperkt. Meestal is dit een maand of 3, binnen welke tijd je de spullen op kan halen (tegen betaling van de opslagkosten). Na deze 3 maanden mogen de spullen vernietigd worden.

Sterkte!

Lies, 29-05-2016 14:21 #4
Ik ben gescheiden zo 14 jaar geleden en ben met 2 kinderen ingetrokken in een huurhuis van een wooncorporatie, kreeg alimentatie, werkte parttime, Na 12 jaar is de alimentatie gestopt en nu krijg ik aanvullende bijstand. Kinderen zijn al uit huis
Maar door financiele omstandigheden heb ik 2 maanden huurachterstand, nu gaan ze woensdag m n huis ontruimen, wat te doen? Reactie infoteur, 04-06-2016
Beste Lies,

helaas lees ik je bericht nu pas. Als ik je tekst zo lees is dit wellicht te laat, of is de ontruiming toch nog tegen gehouden?

Mireille, 07-10-2014 15:04 #3
"De in de woning achtergebleven spullen zullen op de openbare weg worden gezet. Omdat deze spullen hier van de gemeente niet mogen blijven staan, zal een verhuisbedrijf de spullen meenemen en opslaan. De huurder heeft na de ontruiming nog een aantal maanden de tijd om deze spullen op te halen, tegen betaling van de opslagkosten".
LEKKER VAAG! De ene zegt de verantwoording ligt bij de gemeente, de ander bij de verhuurder en jullie hebben het over een verhuisbedrijf. Jullie weten het gewoon allemaal niet. Is niet erg, maar schrijf er dan niet over. Met dis-informatie help je de gedupeerde niet.

Deepee, 24-05-2014 19:57 #2
Door het abrupt stoppen van de bijstandsuitkering zijn wij als gezin met twee schoolgaande kinderen in de problemen gekomen. Over vijf weken moeten we ons huis verlaten terwijl we de verhuurder wel voldoende garanties konden en kunnen geven om toch hier te kunnen blijven. De verhuurder heeft hier echter geen oor naar en we moeten vertrekken. Het vervelende is dat ik geen vaste baan heb, geen uitkering krijg en zo dus weinig kans heb op het verkrijgen van een woning. We hebben ook nog twee katten. Wie heeft een tip voor me? Ik kan n.l. xtra garanties krijgen via familie.

Marco, 01-12-2013 20:40 #1
Door lopende schulden en loonbeslag kwamen wij gezin in de problemen. Nu worden we 11 december op straat gezet en we weten bij god niet wat we moeten doen. gezin twee kinderen en huisdieren.

Infoteur: Nafets
Gepubliceerd: 25-10-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Special: Deurwaarder
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 12
Schrijf mee!