Beslag op bankrekening, mag dat zomaar?

Stel je voor dat je de dagelijkse boodschappen wilt afrekenen en de pinpas weigert. Navraag bij de bank leert dat er beslag is gelegd op de bankrekening. Hoe kan dit gebeuren en wat kan je doen? Praktisch elke Nederlander heeft een bankrekening bij een van de grote of misschien minder grote banken. Hierop wordt niet alleen het salaris of de uitkering van de gebruiker gestort, maar ook eventuele toeslagen, kinderbijslag, alimentatie en belastingteruggaven. Omdat een schuldeiser zich volgens de wet op het hele vermogen van een schuldenaar mag verhalen, mag dit dus ook via een beslag op de bankrekening. Het is natuurlijk duidelijk dat iemand daardoor flink in de problemen kan raken, maar is dit nu terecht of niet?

De voorfase

Zoals bij elk executoriaal beslag zal de schuldeiser altijd eerst een titel moeten behalen op de schuldeiser. Dit kan via een gerechtelijke procedure bij de kantonrechter, welke procedure wordt beëindigd met een vonnis. Ook kunnen sommige instanties, zoals het CJIB en het DUO, zelf executoriale titels uitvaardigen. Dit zijn de zogenoemde dwangbevelen.

Deze titel zal vervolgens moeten worden betekend aan de schuldenaar. Dit wordt gedaan met een exploot van betekening, welk exploot wordt uitgebracht (betekend) door een deurwaarder. Na deze betekening zal de schuldenaar veelal nog een kans krijgen om te betalen of om een betalingsregeling treffen.

Het beslag op de bankrekening

Als de schuldenaar niet betaalt of de betalingsregeling niet nakomt, is de schuldeiser bevoegd om beslag te leggen. Dit mag, zoals gezegd, op alle vermogensbestandelen of goederen van de schuldenaar. Waar beslag op wordt gelegd, is de keus van de schuldeiser. Er bestaat geen voorgeschreven volgorde.

Een van de mogelijkheden is dus het beslag op de bankrekening. Hiertoe zal de deurwaarder een exploot uitbrengen bij de bank waar de schuldenaar zijn rekening heeft lopen. Op dit exploot staat het tijdstip waarop de deurwaarder het exploot betekend. Vanaf dat moment ligt er beslag op de bankrekening(en).

Door het beslag wordt de rekening bevroren. Er kan nog wel geld op de rekening worden gestort, maar niet meer worden afgehaald. Het verschilt per bank hoe hiermee wordt omgegaan. Sommige banken bevriezen de rekening zodanig dat deze helemaal niet meer kan worden gebruikt. Andere banken bevriezen alleen het saldo van de rekening op het moment van het beslag, en geven daarna de rekening weer vrij.

De afwikkeling van het beslag

Vier weken na het beslag zal de bank een verklaring afleggen aan de deurwaarder, waarin de bank aangeeft wat het saldo op de rekening was op het moment van het beslag. Dat bedrag zal vervolgens worden overgemaakt naar de deurwaarder, om daarmee (een deel van) de schuld af te betalen.

Bijzonderheden

Banken rekenen vaak kosten voor de verwerking van een beslag. Het bedrag wat in rekening wordt gebracht, verschilt per bank. Als er een positief saldo op de rekening staat, zullen de kosten in mindering worden gebracht op het over te maken bedrag. Staat er, ten tijde van het beslag, geen geld op de rekening, dan zullen deze kosten alsnog in mindering worden gebracht op de rekening. De schuldenaar, en dus de rekeninghouder, betaalt deze kosten dus.

Ook hebben banken het recht van verrekening. Dit houdt in dat als er meerdere rekeningen zijn, de saldi van alle rekeningen bij elkaar worden opgeteld afgetrokken. Slechts het saldo onder aan de streep valt vervolgens onder het beslag. Zo kan een gevulde spaarrekening voor een positief saldo zorgen, terwijl bijvoorbeeld een doorlopend krediet voor een negatief saldo zal zorgen.

Voor het bankbeslag geldt geen beslagvrije voet! Als er beslag is gelegd als het salaris net is gestort, geldt dat het volledige saldo onder het beslag valt!

Wat kan je het beste doen als er beslag op je rekening is gelegd?

Neem zodra je van het beslag verneemt, contact op met de bank. Spoor deze aan om zo snel mogelijk een verklaring aan de deurwaarder af te leggen. Hierdoor wordt de rekening zo snel mogelijk weer vrijgegeven voor gebruik. Mocht je ernstig in de problemen komen door een beslag, kan je altijd aan de deurwaarder vragen om hiermee rekening te houden en wellicht een deel van het getroffen saldo alsnog vrij te geven. Let wel, dit is geen recht, je kan het slechts vriendelijk vragen en hopen dat de schuldeiser akkoord geeft.
© 2012 - 2024 Nafets, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bankbeslag, loonbeslag of boedelbeslag bij schuldenBankbeslag, loonbeslag of boedelbeslag bij schuldenWie te veel schulden en schuldeisers heeft, kan te maken krijgen met een loonbeslag, een bankbeslag of een boedelbeslag…
Welke kosten mag een deurwaarder in rekening brengen?Over de kosten die een deurwaarder in rekening brengt, doen veel verhalen de ronde. Deurwaarders worden vaak neergezet a…
Wat is loonbeslag?Wat is loonbeslag?Wanneer je een rekening niet hebt betaald, kan een schuldeiser de rechter vragen om ervoor te zorgen dat je de rekening…
Alles over conservatoir beslag en executoriaal beslagAlles over conservatoir beslag en executoriaal beslagEen beslag op loon of goederen komt veel voor. Wat betekent dit voor u? Een conservatoir beslag op uw goederen, inboedel…

Beslag op mijn woning, wat houdt dit in?Een veel gebruike (executie)methode is het leggen van executoriaal beslag op een woning. Hoe gaat een dergelijk beslag i…
Beslag op salaris of uitkering; de regels op een rijtjeAls iemand schulden heeft en deze niet vrijwillig voldoet, kan een schuldeiser er toe besluiten om beslag te leggen op h…
Bronnen en referenties
  • Wetboek van burgerlijke rechtsvordering.
Reacties

Baas, 09-08-2016
Mijn partner is kostwinner en zit in een faillissement. Ik heb vanaf april geen inkomsten meer. Ik sta buiten zijn faillisement maar wij hebben 1 VTLB bedrag. Dit VTLB bedrag word op mijn rekening gestort onder vermelding van de naam Vd curator en faillissement en VTLB met de maand en jaartal door de curator omdat alle vaste lasten van mijn bankrekening automatisch gaan en de instanties dan hun geld bijtijds hebben. Ik heb een vordering en de deurwaarder weet dat ik geen inkomen meer heb. Nu hebben ze bankbeslag gelegd op het VTLB mijn partner wat op mijn rekening word gestort. Je mag op een VTLB bedrag geen beslag leggen. Zei zeggen ondanks dat ik alles heb aan kunnen tonen dat het VTLB van mijn partner is zei het zien als mijn inkomen is, wat niet zo is. We hebben netjes uitgelegd waarom het op mijn rekening word gestort maar daar hebben ze ook geen boodschap aan en zei zeggen dat alles wat op die rekening binnenkomt voor beslag vatbaar maar kinderbijslag mogen ze ook niet aankomen die ook daarop word gestort. Mag dit allemaal zomaar. Er komt verder nergens inkomen binnen op die rekening alleen het VTLB van mijn partner. De deurwaarder is niet voor rede vatbaar. Reactie infoteur, 17-08-2016
Heel kort gezegd, in principe mag dit ja.
Ik ken niet de exacte situatie (zijn jullie gehuwd en zo ja op welke voorwaarden?) en weet ook niet waarom het VTL bedrag dan op jouw rekening wordt gestort? Is het een en/of rekening misschien?
Een deurwaarder legt beslag op een rekening en dus op de gelden die op dat moment op die rekening staan. Hij hoeft (en kan ook niet) eerst te kijken waar deze bedragen misschien vandaan zijn gekomen. De rekening staat op jouw naam, net als de vordering, en dus mag er beslag gelegd op worden.
Als jullie door een dergelijk beslag dusdanig worden getroffen, ben je in eerste instantie toch aangewezen op de coulance van de deurwaarder. Hier wordt niets mee gedaan, zo blijkt uit je verhaal. Als ik jou was zou ik langsgaan bij het juridisch loket en vragen of zij de deurwaarder willen contacten. Wellicht dat dit helpt.
Sterkte!

Fiets, 11-07-2016
Ik heb een schuld en nu is er beslag gelegd op de bankrekening van mijn man, deze bankrekening staat niet op mijn naam en is geen en/of rekening, kan dit? Reactie infoteur, 11-07-2016
Beste Fiets,

dit mag inderdaad in geval jullie in gemeenschap van goederen zijn gehuwd. In dat geval is jouw man namelijk ook aansprakelijk voor jouw schulden.

Succes!

Vlaar, 04-09-2015
Mag er meerdere keren beslag op de bankrekening worden gelegd? Reactie infoteur, 23-09-2015
Hallo Vlaar,

ja, in beginsel mag er (helaas) ook meerdere keren beslag op een bankrekening worden gelegd, althans totdat de volledige schuld is voldaan.

gr

Nafets (12 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.