Beslag op bankrekening, mag dat zomaar?

Stel je voor dat je de dagelijkse boodschappen wilt afrekenen en de pinpas weigert. Navraag bij de bank leert dat er beslag is gelegd op de bankrekening. Hoe kan dit gebeuren en wat kan je doen? Praktisch elke Nederlander heeft een bankrekening bij een van de grote of misschien minder grote banken. Hierop wordt niet alleen het salaris of de uitkering van de gebruiker gestort, maar ook eventuele toeslagen, kinderbijslag, alimentatie en belastingteruggaven. Omdat een schuldeiser zich volgens de wet op het hele vermogen van een schuldenaar mag verhalen, mag dit dus ook via een beslag op de bankrekening. Het is natuurlijk duidelijk dat iemand daardoor flink in de problemen kan raken, maar is dit nu terecht of niet?

De voorfase

Zoals bij elk executoriaal beslag zal de schuldeiser altijd eerst een titel moeten behalen op de schuldeiser. Dit kan via een gerechtelijke procedure bij de kantonrechter, welke procedure wordt beëindigd met een vonnis. Ook kunnen sommige instanties, zoals het CJIB en het DUO, zelf executoriale titels uitvaardigen. Dit zijn de zogenoemde dwangbevelen.

Deze titel zal vervolgens moeten worden betekend aan de schuldenaar. Dit wordt gedaan met een exploot van betekening, welk exploot wordt uitgebracht (betekend) door een deurwaarder. Na deze betekening zal de schuldenaar veelal nog een kans krijgen om te betalen of om een betalingsregeling treffen.

Het beslag op de bankrekening

Als de schuldenaar niet betaalt of de betalingsregeling niet nakomt, is de schuldeiser bevoegd om beslag te leggen. Dit mag, zoals gezegd, op alle vermogensbestandelen of goederen van de schuldenaar. Waar beslag op wordt gelegd, is de keus van de schuldeiser. Er bestaat geen voorgeschreven volgorde.

Een van de mogelijkheden is dus het beslag op de bankrekening. Hiertoe zal de deurwaarder een exploot uitbrengen bij de bank waar de schuldenaar zijn rekening heeft lopen. Op dit exploot staat het tijdstip waarop de deurwaarder het exploot betekend. Vanaf dat moment ligt er beslag op de bankrekening(en).

Door het beslag wordt de rekening bevroren. Er kan nog wel geld op de rekening worden gestort, maar niet meer worden afgehaald. Het verschilt per bank hoe hiermee wordt omgegaan. Sommige banken bevriezen de rekening zodanig dat deze helemaal niet meer kan worden gebruikt. Andere banken bevriezen alleen het saldo van de rekening op het moment van het beslag, en geven daarna de rekening weer vrij.

De afwikkeling van het beslag

Vier weken na het beslag zal de bank een verklaring afleggen aan de deurwaarder, waarin de bank aangeeft wat het saldo op de rekening was op het moment van het beslag. Dat bedrag zal vervolgens worden overgemaakt naar de deurwaarder, om daarmee (een deel van) de schuld af te betalen.

Bijzonderheden

Banken rekenen vaak kosten voor de verwerking van een beslag. Het bedrag wat in rekening wordt gebracht, verschilt per bank. Als er een positief saldo op de rekening staat, zullen de kosten in mindering worden gebracht op het over te maken bedrag. Staat er, ten tijde van het beslag, geen geld op de rekening, dan zullen deze kosten alsnog in mindering worden gebracht op de rekening. De schuldenaar, en dus de rekeninghouder, betaalt deze kosten dus.

Ook hebben banken het recht van verrekening. Dit houdt in dat als er meerdere rekeningen zijn, de saldi van alle rekeningen bij elkaar worden opgeteld afgetrokken. Slechts het saldo onder aan de streep valt vervolgens onder het beslag. Zo kan een gevulde spaarrekening voor een positief saldo zorgen, terwijl bijvoorbeeld een doorlopend krediet voor een negatief saldo zal zorgen.

Voor het bankbeslag geldt geen beslagvrije voet! Als er beslag is gelegd als het salaris net is gestort, geldt dat het volledige saldo onder het beslag valt!

Wat kan je het beste doen als er beslag op je rekening is gelegd?

Neem zodra je van het beslag verneemt, contact op met de bank. Spoor deze aan om zo snel mogelijk een verklaring aan de deurwaarder af te leggen. Hierdoor wordt de rekening zo snel mogelijk weer vrijgegeven voor gebruik. Mocht je ernstig in de problemen komen door een beslag, kan je altijd aan de deurwaarder vragen om hiermee rekening te houden en wellicht een deel van het getroffen saldo alsnog vrij te geven. Let wel, dit is geen recht, je kan het slechts vriendelijk vragen en hopen dat de schuldeiser akkoord geeft.

Lees verder

© 2012 - 2020 Nafets, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bankbeslag, loonbeslag of boedelbeslag bij schuldenBankbeslag, loonbeslag of boedelbeslag bij schuldenWie te veel schulden en schuldeisers heeft, kan te maken krijgen met een loonbeslag, een bankbeslag of een boedelbeslag…
Welke kosten mag een deurwaarder in rekening brengen?Over de kosten die een deurwaarder in rekening brengt, doen veel verhalen de ronde. Deurwaarders worden vaak neergezet a…
Wat is loonbeslag?Wat is loonbeslag?Wanneer je een rekening niet hebt betaald, kan een schuldeiser de rechter vragen om ervoor te zorgen dat je de rekening…
Alles over conservatoir beslag en executoriaal beslagAlles over conservatoir beslag en executoriaal beslagEen beslag op loon of goederen komt veel voor. Wat betekent dit voor u? Een conservatoir beslag op uw goederen, inboedel…

Beslag op mijn woning, wat houdt dit in?Een veel gebruike (executie)methode is het leggen van executoriaal beslag op een woning. Hoe gaat een dergelijk beslag i…
Beslag op salaris of uitkering; de regels op een rijtjeAls iemand schulden heeft en deze niet vrijwillig voldoet, kan een schuldeiser er toe besluiten om beslag te leggen op h…
Bronnen en referenties
  • Wetboek van burgerlijke rechtsvordering.

Reageer op het artikel "Beslag op bankrekening, mag dat zomaar?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Billiet, 08-12-2016 04:58 #13
Hallo,
Bij een inval hebben de gerechtelijke diensten al ons cash geld meegenomen en al mijn rekeningen, die van mijn vrouw en de gezamelijke rekeningen laten blokkeren door de banken. Ter info: zij verdenken mijn vrouw ervan niet alle inkomsten aangegeven te hebben.
Ik werd niet in verdenking gesteld.

Nu wil mijn moeder die 86 jaar is, aan mij, enige zoon, een schenking doen en laten registreren bij de registratie, registratiekosten erop betalen en het geld storten op een nieuwe rekening van één van die banken. De reactie van de bank is dat ze zodra het geld erop staat, de gerechtelijke diensten zullen inlichten en onmiddellijk zal de bank het nieuwe geld blokkeren.

Mijn advocaat zegt dat de bank enkel de rekeningen kan blokkeren die de gerechtelijke diensten aangevraagd hebben 3 jaar geleden, en dat als ik een nieuwe rekening open de gerechtelijke diensten een nieuw verzoekschrift moeten neerleggen aan de onderzoeksrechter als deze terug verdenken dat de rekening frauduleus is.

Volgens mijn advocaat mag ik een nieuwe rekening openen 3 jaar na de inbeslagname van de andere rekening, en mag mijn moeder door middel van legale schenking geld op deze rekening storten. De bank kan deze rekening niet blokkeren.
Graag een antwoord in deze zaak,
mvg

Angela, 06-11-2016 22:36 #12
Bij mijn vader hebben ze beslag gelegd op zijn aow en pensioen.
Ze willen zijn huis gaan veilen (gedwongen), het huis zal echter te weinig opleveren, waardoor hij zelfs een schuld zal overhouden bij de hypotheekhouder. Hij zal in de schuldsanering komen. Dus het levert de eiser niks op.
De bank zal niet tegen werken, tot nu toe altijd netjes betaald aan hen, maar het komt nu wel in het geding, ze hebben het liever niet, maar gaan er niet tegen in.
Mijn vader heeft geen juridisch bijstand, hij heeft hier geen geld voor. Hij heeft alles wat hij nog heeft nodig voor onderhoud.
Wat kan hij nog doen? Heeft hij geen recht op een advocaat?

Baas, 09-08-2016 17:56 #11
Mijn partner is kostwinner en zit in een faillissement. Ik heb vanaf april geen inkomsten meer. Ik sta buiten zijn faillisement maar wij hebben 1 VTLB bedrag. Dit VTLB bedrag word op mijn rekening gestort onder vermelding van de naam Vd curator en faillissement en VTLB met de maand en jaartal door de curator omdat alle vaste lasten van mijn bankrekening automatisch gaan en de instanties dan hun geld bijtijds hebben. Ik heb een vordering en de deurwaarder weet dat ik geen inkomen meer heb. Nu hebben ze bankbeslag gelegd op het VTLB mijn partner wat op mijn rekening word gestort. Je mag op een VTLB bedrag geen beslag leggen. Zei zeggen ondanks dat ik alles heb aan kunnen tonen dat het VTLB van mijn partner is zei het zien als mijn inkomen is, wat niet zo is. We hebben netjes uitgelegd waarom het op mijn rekening word gestort maar daar hebben ze ook geen boodschap aan en zei zeggen dat alles wat op die rekening binnenkomt voor beslag vatbaar maar kinderbijslag mogen ze ook niet aankomen die ook daarop word gestort. Mag dit allemaal zomaar. Er komt verder nergens inkomen binnen op die rekening alleen het VTLB van mijn partner. De deurwaarder is niet voor rede vatbaar. Reactie infoteur, 17-08-2016
Heel kort gezegd, in principe mag dit ja.
Ik ken niet de exacte situatie (zijn jullie gehuwd en zo ja op welke voorwaarden?) en weet ook niet waarom het VTL bedrag dan op jouw rekening wordt gestort? Is het een en/of rekening misschien?
Een deurwaarder legt beslag op een rekening en dus op de gelden die op dat moment op die rekening staan. Hij hoeft (en kan ook niet) eerst te kijken waar deze bedragen misschien vandaan zijn gekomen. De rekening staat op jouw naam, net als de vordering, en dus mag er beslag gelegd op worden.
Als jullie door een dergelijk beslag dusdanig worden getroffen, ben je in eerste instantie toch aangewezen op de coulance van de deurwaarder. Hier wordt niets mee gedaan, zo blijkt uit je verhaal. Als ik jou was zou ik langsgaan bij het juridisch loket en vragen of zij de deurwaarder willen contacten. Wellicht dat dit helpt.
Sterkte!

Fiets, 11-07-2016 14:37 #10
Ik heb een schuld en nu is er beslag gelegd op de bankrekening van mijn man, deze bankrekening staat niet op mijn naam en is geen en/of rekening, kan dit? Reactie infoteur, 11-07-2016
Beste Fiets,

dit mag inderdaad in geval jullie in gemeenschap van goederen zijn gehuwd. In dat geval is jouw man namelijk ook aansprakelijk voor jouw schulden.

Succes!

Vlaar, 04-09-2015 15:43 #9
Mag er meerdere keren beslag op de bankrekening worden gelegd? Reactie infoteur, 23-09-2015
Hallo Vlaar,

ja, in beginsel mag er (helaas) ook meerdere keren beslag op een bankrekening worden gelegd, althans totdat de volledige schuld is voldaan.

gr

Judith, 07-10-2014 10:34 #8
Deurwaarder Overdevest uit Zoetermeer had al beslag op mijn inboedel gelegd. Dit terwijl de hoofdsom al betaald was aan schuldeiser, hoewel deze eerst de huurpenningen verduisterde door te zeggen dat zij niets hadden ontvangen, ondanks bewijzen van de bank. De deurwaarder is NIET langsgekomen op de dag dat de boedel verkocht zou worden, heeft hier ook GEEN schrijven van gestuurd, wat hij wel verplicht is. Nu heeft hij mijn spaarrekening geplunderd, waardoor ik opnieuw geen huur kan betalen. Dus dubbel beslag, dit terwijl hij op de hoogte is van het feit dat ik een uitkering heb van 842 euro per maand, ik alleenstaand ouder ben van een jongetje van zeven en beslag heb liggen op mijn toeslagen. Nu kan ik dus mn huis binnenkort uit. De deurwaarder antwoord NERGENS op en de verhuurder Vidomes uit Zoetermeer geeft al helemaal nergens antwoord op en verwijst mij constant naar de deurwaarder. Hij hoorde destijds nog 120 euro aan kosten te ontvangen, heeft echter de GEHELE schuld opnieuw verhaald, nu wil hij dus een slordige 1500 euro, terwijl de beginschuld 672 euro was, welke dus IS BETAALD rechtstreeks aan schuldeiser Vidomes. Ze spelen spelletjes met mensen, blijkbaar mag dit allemaal maar in Nederland, want er bestaan welliswaar regels voor deurwaarders maar er wordt NIET op toegezien of de deurwaarder zich eraan houdt. Ook de kamer van gerechtsdeurwaarders doet niet veel… helaas… blijkbaar wachten zij op de eerste die doordraait en met bommen gaat gooien. Recht in Nederland moet je KOPEN, want onrecht mag worden aangedaan… helemaal door dit soort 'heertjes en dametjes' in pak… mijn hele leven is nu een HEL… voor 120 luizige euro en ik heb geen geld voor een advocaat om de man aan te pakken… leuk dat er een juridisch loket is, maar die doen ook niets als je ze niet betalen kan… dus geldt bij deurwaarders het recht van de rijkste.

Dennis, 03-10-2014 11:18 #7
Beslag op een rekening volgt pas nadat alle andere mogeljjkheden en betaalregelingen zijn afgewezen. Dit gebeurd niet in de regel zomaar. Buiten uitzonderingen om zijn al deze schreeuwerds verantwoordelijk voor hun eigen misère.

Peter, 28-09-2014 14:35 #6
Even een vraag, ik heb onlangs een beslaglegging van mij bankrekening gekregen, maar ik heb al loonbeslag van het LBIO ik hou zelf 943,- over om van te leven er stond op mij rekening 1042,- dat bedrag hebben ze eraf geboekt nu sta ik 6 euro min en kan nu niks meer de hele maand.

mag dat als je al loonbeslag heb?

Anoniem, 31-07-2014 13:23 #5
Even een vraag wat gebeurd er als er niks op de rekening staat en dat aan de deurwaarder door word geven gaan ze dan alsnog beslag leggen op de bankrekening van je echtgenote? Heb hier geen woorden voor regeling treffen met ze was onmogelijk en ben hoogzwanger schandalig dat Nederland zo in elkaar steekt in de crisistijd.

Frogman, 27-07-2014 17:25 #4
Door jarenlang geëmmer met de zorgverzekeraar VGZ die mij, ten onrechte als wanbetaler heeft aangemeld bij het CvZ, is uiteindelijk beslag gelegd op mijn bankrekening, reeds ruim 2 jaar geleden merkte het VGZ mij aan als wanbetaler terwijl ik van mijn uitkering direct de zorgpremie liet inhouden, ik kon/kan dus aantonen geen wanbetaler te zijn want eea staat duidelijk op mijn uitkeringspecificatie vermeld, doch deze situatie heeft als gevolg gehad dat ik mijn uitkering ontving minus 107,95 als af te dragen zorgpremie naar het VGZ wat de gemeente ook daadwerkelijk gedaan heeft. Echter naast die afgedragen premie kreeg ik als gevolg melding wanbetaler een nota van het Cjib van 107,95+ 50e aan administratiekosten.
Mijn maandelijkse kosten aan zorg zijn dus 107,95 + 107,95 + 50e. Dan resulteert een flinke vetpot bij een uitkering van 853e
Inmiddels is ook mijn zorgpremie afgepakt en bovendien als laatste sedert 24 juli j.l.beslag op m'n bankrekening, ik kan dus nu helemaal niets meer, hulp van raadsman, advocaat, nationale ombudsman hebben niet mogen baten om deze schurkenstreek van het VGZ ongedaan te maken, hoezo zorgMAFFIA?
Aangezien mij nu alle bestaansrecht is ontnomen resten mij weinig opties meer dan t recht in eigen hand te nemen of kan iemand mij nog raden wat te doen om deze ellende te beëindigen, voor de goede orde, indien een zorgverzekeraar je aanmeld als wanbetaler krijg je middels een schrijven van het CvZ een brief met de mededeling dat beroep in deze niet mogelijk is…

Frogman, 27-07-2014 17:22 #3
Door jarenlang geëmmer met de zorgverzekeraar VGZ die mij, ten onrechte als wanbetaler heeft aangemeld bij het CvZ, is uiteindelijk beslag gelegd op mijn bankrekening, reeds ruim 2 jaar geleden merkte het VGZ mij aan als wanbetaler terwijl ik van mijn uitkering direct de zorgpremie liet inhouden, ik kon/kan dus aantonen geen wanbetaler te zijn want eea staat duidelijk op mijn uitkeringspecificatie vermeld, doch deze situatie heeft als gevolg gehad dat ik mijn uitkering ontving minus 107,95 als af te dragen zorgpremie naar het VGZ wat de gemeente ook daadwerkelijk gedaan heeft. Echter naast die afgedragen premie kreeg ik als gevolg melding wanbetaler een nota van het Cjib van 107,95+ 50e aan administratiekosten.
Mijn maandelijkse kosten aan zorg zijn dus 107,95 + 107,95 + 50e. Dan resulteert een flinke vetpot bij een uitkering van 853e
Inmiddels is ook mijn zorgpremie afgepakt en bovendien beslag op m'n bankrekening, ik kan dus nu helemaal niets meer, hulp van raadsman, advocaat, nationale ombudsman hebben niet mogen baten om deze schurkenstreek van het VGZ ongedaan te maken, hoezo zorgMAFFIA
Aangezien mij nu alle bestaansrecht is ontnomen resten mij weinig opties meer dan t recht in eigen hand te s

Ilse, 04-04-2014 09:38 #2
Vind het rondom een schande dat dit zo kan! Men komt zo verder in de problemen doordat er geen geld meer overblijft voor de leefsituatie. Hoe zit het met kinderbijslag mogen ze daar ook zo aankomen? Het is toch voor je kind en niet voor een rekening!

Maarse, 03-03-2014 12:35 #1
Wat vind ik dat raar zeg, beslag op je bankrekening. Hoe moet die persoon dan leven? Daar wordt geen rekening mee gehouden. En is het volgende beslag op je huis? hoe bestaat het toch… wat ontzettend slecht geregeld in Nederland. Geen woorden voor!

Infoteur: Nafets
Gepubliceerd: 30-10-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Special: Deurwaarder
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 13
Schrijf mee!