Rechtshulp bij allergie door PUR isolatie

Rechtshulp bij allergie door PUR isolatie PUR is een materiaal dat veel wordt gebruikt voor isolatie. Het lijkt onschuldig, maar voor sommige mensen heeft een blootstelling aan dit materiaal ernstige gezondheidsproblemen ten gevolg. Onder bepaalde omstandigheden kunnen mensen namelijk 'sensibiliseren' voor polyurethaan. Er ontstaat daardoor een soort allergie die een sterke afweerreactie oproept en kan leiden tot astma en eczeem die zo ernstig wordt dat je onmogelijk in je huis kan blijven wonen.

Problemen door PUR isolatie


Meer bekend over gevolgen voor de gezondheid

In februari 2013 berichtte de NOS dat al acht gezinnen hun huis hebben moeten verlaten na een ontstane allergie of overgevoeligheid voor pur die maakte dat de situatie niet meer leefbaar was. Jaarlijks worden meer dan 10.000 huizen geïsoleerd door het samenvoegen van twee chemische componenten die pur-schuim vormen. Deze worden in kruipruimten tegen de vloer van woningen gespoten. Daarnaast heeft pur-isolatie in de bouw nog meer toepassingen. Meestal verloopt dit proces zonder problemen, maar het kan ook goed fout gaan. Soms stopt het chemische proces dat nodig is om de twee componenten samen te voegen niet en blijven er giftige dampen vrij komen die door de bewoners van deze huizen worden ingeademd. Dit veroorzaakt een proces waarbij mensen een overgevoeligheid voor deze stoffen ontwikkelen. Dit proces is onomkeerbaar en maakt dan mensen niet langer in hun huis kunnen blijven wonen.

Afgekondigde maatregelen

Nu bovenstaande feiten duidelijk zijn geconstateerd zijn er maatregelen genomen om deze sensibilisatie bij bewoners te voorkomen. Zo moeten de bewoners van huizen die met pur geïsoleerd worden tijdens het proces hun huis verlaten, moet er extra aandacht komen voor ventilatie tijdens het aanbrengen, moet er achteraf grondig gecontroleerd worden of de giftige dampen verdwenen zijn en bovendien moeten bedrijven die purschuim aanbrengen een Europees Certificaat behalen alvorens ze ermee aan de slag kunnen.

Wat als het al te laat is?

De afgekondigde maatregelen moeten voorkomen dat in de toekomst meer mensen te maken krijgen met een allergie ontstaan door blootstelling aan polyurethaan en isocyanaat. Voor sommige gezinnen is het echter al te laat. Volgens een inventarisatie die de NOS in februari 2013 hadden tot dan toe al acht gezinnen hun woningen moeten verlaten. Dit is om financiële redenen echter niet voor iedereen een optie en een aantal van deze pur-slachtoffers hebben daarom een meldpunt in het leven geroepen.

Wie gesensibiliseerd is geraakt voor polyurethaanhoudende producten, moet op zoek gaan naar rechtshulp. De schade als gevolg van het moeten verlaten van je woning en wegdoen van blootgestelde spullen kan immers immens zijn. Wie een allergie heeft opgelopen doordat hij als werknemer hiermee in aanraking is gekomen kan werkloos raken. Omdat isocyanaat-astma een erkende beroepsziekte is, is er voor deze groep het een en ander mogelijk.

Juridische hulp inschakelen

Dit ligt anders voor huizenbezitters en huurders. Voor hen is niet of nauwelijks in wettelijke bescherming voorzien. Het Meldpunt PUR Slachtoffer probeert hier verandering in te brengen en roept daarom slachtoffers op zich bij hen te melden. Daarnaast kun je je als slachtoffer het beste ook richten tot consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, en Vereniging Eigen Huis met als uiteindelijke doel dat er een collectieve procedure gestart kan worden, waarbij geldt: hoe meer deelnemers, des te groter de kans van slagen bij de rechter.

Wie individueel zijn recht wil halen en kans wil maken op een schadevergoeding of schadeloosstelling moet zich wenden tot zijn rechtsbijstandsverzekeraar en tot een letselschade advocaat. Er is nog weinig expertise op dit vlak, maar Beer advocaten in Amsterdam heeft volgens de website van het Meldpunt al meerdere slachtoffers van allergie door pur-isolatie bijgestaan in het aansprakelijk stellen van de verantwoordelijken.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SchadevergoedingSchadevergoedingOngevallen en letsel behoren tot de dagelijkse praktijk van het leven. Slachtoffers van een dergelijke letselschade zaak…
Het kiezen van een letselschade advocaatHet kiezen van een letselschade advocaatDe letselschade advocaat is een persoon met wie je liever niet te maken wilt krijgen. Maar wanneer dit toch het geval is…
Iemand aansprakelijk stellenIemand aansprakelijk stellenAls iemand ons schade heeft toegebracht, kunnen we hem aansprakelijk stellen en schadevergoeding eisen. Bij letselschade…
Whiplash: schadeclaim, schadevergoeding, letselschade-expertWhiplash: schadeclaim, schadevergoeding, letselschade-expertDe verzekeraar van degene die de whiplash veroorzaakt heeft kan zijn aansprakelijkheid erkennen en aansprakelijk gesteld…

Het functioneren van een verenigingHet functioneren van een verenigingEen vereniging is een organisatie waarin wordt samengewerkt om een bepaald doel te bereiken. Dat doel staat omschreven i…
DNA onderzoek in zaak Vaatstra: dader Jasper S doet zelf meeDNA onderzoek in zaak Vaatstra: dader Jasper S doet zelf meeGrootschalig DNA onderzoek in de omgeving zorgde er in 2012 voor dat de moordenaar en verkrachter van Marianne Vaatstra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Succo, Pixabay
  • http://nos.nl/artikel/476867-strengere-regels-gebruik-purschuim.html
  • http://www.meldpuntpurslachtoffers.nl
Reactie

Richard, 24-02-2013
Wat ik me afvraag is waarom het meldpunt voor slachtoffers zich hult in anonimiteit. Als je zeker weet dat je in je recht staat dan kun je toch op zijn minst een contactpersoon vermelden. Verder wordt er melding gemaakt van Beer advocaten die slachtoffers bijstaan. Is er al een keer een uitspraak geweest? Voor zover ik het weet niet, en zolang is er voor mij ook geen causaal verband tussen PUR en de klachten. Reactie infoteur, 24-02-2013
Hallo Richard,

Via de optie 'contact' kun je een mail sturen aan iemand van de organisatie. Ik ga er van uit dat je dan gewoon antwoord krijgt. Deze persoon zal zijn redenen hebben om geen naam op de website te vermelden.

Of er al een keer een uitspraak is geweest weet ik ook niet, maar op de website van het Meldpunt wordt vermeld Beer Advocaten eerder slachtoffer heeft bijgestaan. Ik ga er van uit dat iemand van het Meldpunt daar persoonlijk ervaring mee heeft.

Mvg,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-03-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.