Rechtshulp bij allergie door PUR isolatie

Rechtshulp bij allergie door PUR isolatie PUR is een materiaal dat veel wordt gebruikt voor isolatie. Het lijkt onschuldig, maar voor sommige mensen heeft een blootstelling aan dit materiaal ernstige gezondheidsproblemen ten gevolg. Onder bepaalde omstandigheden kunnen mensen namelijk 'sensibiliseren' voor polyurethaan. Er ontstaat daardoor een soort allergie die een sterke afweerreactie oproept en kan leiden tot astma en eczeem die zo ernstig wordt dat je onmogelijk in je huis kan blijven wonen.

Problemen door PUR isolatie


Meer bekend over gevolgen voor de gezondheid

In februari 2013 berichtte de NOS dat al acht gezinnen hun huis hebben moeten verlaten na een ontstane allergie of overgevoeligheid voor pur die maakte dat de situatie niet meer leefbaar was. Jaarlijks worden meer dan 10.000 huizen geïsoleerd door het samenvoegen van twee chemische componenten die pur-schuim vormen. Deze worden in kruipruimten tegen de vloer van woningen gespoten. Daarnaast heeft pur-isolatie in de bouw nog meer toepassingen. Meestal verloopt dit proces zonder problemen, maar het kan ook goed fout gaan. Soms stopt het chemische proces dat nodig is om de twee componenten samen te voegen niet en blijven er giftige dampen vrij komen die door de bewoners van deze huizen worden ingeademd. Dit veroorzaakt een proces waarbij mensen een overgevoeligheid voor deze stoffen ontwikkelen. Dit proces is onomkeerbaar en maakt dan mensen niet langer in hun huis kunnen blijven wonen.

Afgekondigde maatregelen

Nu bovenstaande feiten duidelijk zijn geconstateerd zijn er maatregelen genomen om deze sensibilisatie bij bewoners te voorkomen. Zo moeten de bewoners van huizen die met pur geïsoleerd worden tijdens het proces hun huis verlaten, moet er extra aandacht komen voor ventilatie tijdens het aanbrengen, moet er achteraf grondig gecontroleerd worden of de giftige dampen verdwenen zijn en bovendien moeten bedrijven die purschuim aanbrengen een Europees Certificaat behalen alvorens ze ermee aan de slag kunnen.

Wat als het al te laat is?

De afgekondigde maatregelen moeten voorkomen dat in de toekomst meer mensen te maken krijgen met een allergie ontstaan door blootstelling aan polyurethaan en isocyanaat. Voor sommige gezinnen is het echter al te laat. Volgens een inventarisatie die de NOS in februari 2013 hadden tot dan toe al acht gezinnen hun woningen moeten verlaten. Dit is om financiële redenen echter niet voor iedereen een optie en een aantal van deze pur-slachtoffers hebben daarom een meldpunt in het leven geroepen.

Wie gesensibiliseerd is geraakt voor polyurethaanhoudende producten, moet op zoek gaan naar rechtshulp. De schade als gevolg van het moeten verlaten van je woning en wegdoen van blootgestelde spullen kan immers immens zijn. Wie een allergie heeft opgelopen doordat hij als werknemer hiermee in aanraking is gekomen kan werkloos raken. Omdat isocyanaat-astma een erkende beroepsziekte is, is er voor deze groep het een en ander mogelijk.

Juridische hulp inschakelen

Dit ligt anders voor huizenbezitters en huurders. Voor hen is niet of nauwelijks in wettelijke bescherming voorzien. Het Meldpunt PUR Slachtoffer probeert hier verandering in te brengen en roept daarom slachtoffers op zich bij hen te melden. Daarnaast kun je je als slachtoffer het beste ook richten tot consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, en Vereniging Eigen Huis met als uiteindelijke doel dat er een collectieve procedure gestart kan worden, waarbij geldt: hoe meer deelnemers, des te groter de kans van slagen bij de rechter.

Wie individueel zijn recht wil halen en kans wil maken op een schadevergoeding of schadeloosstelling moet zich wenden tot zijn rechtsbijstandsverzekeraar en tot een letselschade advocaat. Er is nog weinig expertise op dit vlak, maar Beer advocaten in Amsterdam heeft volgens de website van het Meldpunt al meerdere slachtoffers van allergie door pur-isolatie bijgestaan in het aansprakelijk stellen van de verantwoordelijken.
© 2013 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
SchadevergoedingSchadevergoedingOngevallen en letsel behoren tot de dagelijkse praktijk van het leven. Slachtoffers van een dergelijke letselschade zaak…
Het kiezen van een letselschade advocaatHet kiezen van een letselschade advocaatDe letselschade advocaat is een persoon met wie je liever niet te maken wilt krijgen. Maar wanneer dit toch het geval is…
Iemand aansprakelijk stellenIemand aansprakelijk stellenAls iemand ons schade heeft toegebracht, kunnen we hem aansprakelijk stellen en schadevergoeding eisen. Bij letselschade…
Whiplash: schadeclaim, schadevergoeding, letselschade-expertWhiplash: schadeclaim, schadevergoeding, letselschade-expertDe verzekeraar van degene die de whiplash veroorzaakt heeft kan zijn aansprakelijkheid erkennen en aansprakelijk gesteld…

Het functioneren van een verenigingHet functioneren van een verenigingEen vereniging is een organisatie waarin wordt samengewerkt om een bepaald doel te bereiken. Dat doel staat omschreven i…
DNA onderzoek in zaak Vaatstra: dader Jasper S doet zelf meeDNA onderzoek in zaak Vaatstra: dader Jasper S doet zelf meeGrootschalig DNA onderzoek in de omgeving zorgde er in 2012 voor dat de moordenaar en verkrachter van Marianne Vaatstra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Succo, Pixabay
  • http://nos.nl/artikel/476867-strengere-regels-gebruik-purschuim.html
  • http://www.meldpuntpurslachtoffers.nl

Reageer op het artikel "Rechtshulp bij allergie door PUR isolatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

M. Palalic, 13-05-2020 12:44 #6
Op 6 november jl. organiseerde de Gezondheidsraad een hoorzitting over gespoten PUR-schuim. Als invulling van een door de Tweede Kamer aangenomen motie (TK 32847 nr. 348). heeft minister Ollongren de Gezondheidsraad gevraagd om een onderzoek in te stellen omtrent de invloed van gespoten PUR-schuim op bewoners.

Het onderzoek moet resulteren in een advies, dat in het najaar van 2020 verwacht wordt. Het Meldpunt was een van de vier organisaties, die uitgenodigd waren een presentatie te verzorgen.

https://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/2019/11/13/meldpunt-informeert-de-gezondheidsraad

Maj Lambrechts, 16-12-2017 18:06 #5
Sinds augustus 2017 zijn er 58 woningen gerenoveerd, waaronder ook mijn woning. De werkzaamheden bestonden uit het isoleren van daken en muren van deze woningen. Sinds deze periode ben ik benauwd, heb bloedproeven moeten ondergaan en heb nu tabletten en neusspray. Ik heb zelf altijd een verband gelegd met mijn allergie en de bouwwerkzaamheden maar uit test komt dat ik allergisch ben voor hond en kat en stof! Voor mij is het een duidelijk patroon. De ellende begon tijdens de bouwwerkzaamheden.

Stienie, 28-08-2014 20:55 #4
Buiten isocyanaten zitten er nog andere schadelijke gassen in Pur isolatie. Wij hebben nu al een jaar last van een chemische stank en hebben zelfs een labo laten komen. Er zijn schadelijke gassen gevonden die enkel toe te wijten zijn aan die Pur. Op aanraden van volksgezondheid hebben we onze meubels uit die kamer weggehaald en die staan nu in onze gang en living (appartement). De pur is gespoten om een vochtprobleem te verhelpen, er dampte teveel vocht vanuit de kruipruimte in onze slaapkamers door. De firma beweerde dat pur dit probleem zou verhelpen en alle vocht uit de kruipruimte zou tegengaan. Nu heb ik al van andere firma's gehoord dat je nooit pur mag laten spuiten bij vochtproblemen. Wij hebben op eigen kosten al een extra verluchtingsgat laten maken door de aannemer, die trouwens de geur herkende als een typische purgeur maar dit heeft niets uitgehaald. Heb ook al contact gehad met antigifcentrum en volgens hen kan dit nog jaren uitdampen. Er is duidelijk iets misgelopen maar firma wil fout niet erkennen en wij hebben nu een kamer minder om in te wonen, zeer vervelend. De tegenpartij heeft ook een labo laten komen maar ze willen het rapport niet uit handen geven, zeer vreemd, als er niets aan de hand zou zijn, zou het toch geen probleem mogen zijn om dat rapport in te kijken. telefonisch is er mij wel gemeld door hun labo dat er een zeer grote hoeveelheid van chemische gassen is gevonden. Ik weet van mijn pneumoloog dat die andere gassen ook sensibilisatie kan veroorzaken. trouwens als 't geen kwaad kan, waarom lopen die gasten dan rond in een pak met gasmasker? En wilde het labo van de tegenpartij niet zonder masker in de kruipruimte komen? Volgens hem mocht de aannemer ook niet lang in de kruipruimte komen om een verluchtingsgat bij te maken vanwege de schadelijke gassen, toch vreemd dat ze dan blijven beweren dat er niets aan de hand is!

Ab H. Bouvy, 09-05-2013 10:36 #3
Deze isolatie-kwestie volg ik al ruim dertig jaar sinds ik een brochure van het Bouwcentrum Rotterdam in handen kreeg waarin vermeld werd dat spouwmuurisolatie d.m.v., ik dacht dat men het woord pvc-schuim gebruikte, 'pur' als afkorting was het in elk geval niet, niet goed voor 'cara' patienten zou zijn. Dus toen, begin jaren tachtig van de vorige eeuw, wist men al dat er problemen hiermee zouden ontstaan. Inmiddels is deze waarschuwing geheel uit de informatie verdwenen en ben ik na twee verhuizingen de betreffende brochure uit het oog verloren.Helaas! Maar moet er toch wel ergens nog een exemplaar te vinden zijn!

Arjan de Wit, 24-02-2013 22:45 #2
Helaas kloppen er een aantal zaken niet aan deze uitleg.

Om te beginnen is het onmogelijk gesensibiliseerd voor PUR schuim te worden of te zijn.
Wat hier en in andere media door elkaar gehaald wordt is een zeldzame sensibilisering voor bepaalde isocyanaat-verbindingen. Om deze sensibilisering te verkrijgen dient men langdurig aan hoge doseringen isocyanaat blootgesteld te zijn, zelfs in de PUR verwerkende industrie is dit een zeldzaamheid. Om dan ook nog allergische reacties te krijgen dient men wederom aan hoge doseringen blootgesteld te worden, nadat de sensibilisering een feit is. Daar ligt nu juist het probleem in alle in de media uitgelichte gevallen. De isocyanaat-verbindingen die gebruikt worden bij de productie van PUR schuim voor isolatie zijn zonder uitzondering polymeren, welke zeer snel reageren met water (of vocht) in de omgeving tot onschadelijke, inerte bijproducten. Hoe dat dan mensen kunnen claimen dat ze na weken nog steeds allergische reacties vertonen is me dan ook een totaal raadsel, er kan immers geen isocyanaat meer aanwezig zijn. Gesensibiliseerd raken door polyurethaanschuim of polyurethaanhoudende producten is helemaal niet uit te leggen danwel te verklaren. Wat mij ook ten zeerste verbaasd is dat PUR schuim in allerlei producten in woonhuizen voorkomt, isolatie van koelkasten en vriezers, het schuim in bankstellen, stoelen en matrassen. Zelfs in de auto is polyurethaan een van de meest gebruikte kunststoffen. Zorgen deze allemaal dan ook voor allergische reacties?

Wat wel vaak onderschat wordt is dat na het aanbrengen van een goed functionerende isolatie de vochthuishouding in een woning kan veranderen, ventilatie is dan van essentieel belang om een gezond leefklimaat te creëren.

Richard, 24-02-2013 12:19 #1
Wat ik me afvraag is waarom het meldpunt voor slachtoffers zich hult in anonimiteit. Als je zeker weet dat je in je recht staat dan kun je toch op zijn minst een contactpersoon vermelden. Verder wordt er melding gemaakt van Beer advocaten die slachtoffers bijstaan. Is er al een keer een uitspraak geweest? Voor zover ik het weet niet, en zolang is er voor mij ook geen causaal verband tussen PUR en de klachten. Reactie infoteur, 24-02-2013
Hallo Richard,

Via de optie 'contact' kun je een mail sturen aan iemand van de organisatie. Ik ga er van uit dat je dan gewoon antwoord krijgt. Deze persoon zal zijn redenen hebben om geen naam op de website te vermelden.

Of er al een keer een uitspraak is geweest weet ik ook niet, maar op de website van het Meldpunt wordt vermeld Beer Advocaten eerder slachtoffer heeft bijgestaan. Ik ga er van uit dat iemand van het Meldpunt daar persoonlijk ervaring mee heeft.

Mvg,
Dessal

Infoteur: Dessal
Laatste update: 22-03-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 6
Schrijf mee!