Fasen van schadevergoeding: de beginfase

In de beginfase bij het vergoeden van schade wordt de schadezaak op rails gezet. Beide partijen leren elkaar kennen en nemen wederzijdse verwachtingen op in een intake-gesprek. Bovendien wordt er naar de verjaringstermijn gekeken en de verzekeraar van de dader. Vervolgens wordt het ongeval of letsel besproken en een melding gedaan namens het slachtoffer bij de dader of de verzekeraar van de dader. Dan kan het proces van schadevergoeding écht beginnen.

Waar moet men rekening mee houden in de beginfase van het schadevergoeden?

Voordat de belangenbehartiger en het slachtoffer met elkaar in zee gaan moeten er een aantal zaken gecontroleerd worden. Sommigen liggen zeer voor de hand, bijvoorbeeld de vraag of er überhaupt een zaak is; anderen liggen minder voor de hand maar zijn zeker niet minder belangrijk.

Is de belangenbehartiger onafhankelijk?

In de praktijk zal men slechts een enkele keer tegen het fenomeen aanlopen dat de belangenbehartiger reeds eerder een zaak voor de dader behartigt heeft. Toch moet deze vraag altijd onderzocht worden om later niet voor verrassingen te komen staan.

De kans is groter dat men een belangenbehartiger treft die niet vrij staat wanneer men een schaderegelingsbureau in de armen neemt welke voor zovel slachtoffers als verzekeraars werkt. Wanneer men de rechtbijstand in de arm neemt is de kans veel kleiner, al kan het altijd bij toeval zo zijn dat beide verzekeraars van slachtoffer en dader van dezelfde rechtsbijstandsverzekering gebruik maken.

Hoe zit het met de verjaringstermijn van de zaak?

Een zaak heeft een bepaalde verjaringstermijn. Hier kan men tegenaan lopen wanneer men pas op een later moment besluit een zaak te maken van een ongeval of letsel. In principe is de algemene verjaringstermijn 5 jaar. Er zijn echter uitzonderingen, waaronder:
  • 3 jaar voor productaansprakelijkheid
  • 3 jaar jegens verzekeraars in verkeerszaken
  • 1 jaar voor het indienen van een claim bij het fonds voor geweldsmisdrijven

Kan men een toevoeging aanvragen voor extra gefinancierde hulp?

In sommige gevallen kan men in aanraking komen voor gefinancierde rechtshulp door advocaten. In veel letselschade zaken is dit niet noodzakelijk, zeker niet wanneer de aansprakelijkheid reeds erkend is. Bespreek de mogelijkheid met je belangenbehartiger.

Het intake-gesprek

Het is als slachtoffer verstandig om zo snel mogelijk na het ongeval contact op te nemen met een belangenbehartiger. Dit heeft namelijk als voordeel dat bepaalde schadeposten gemakkelijker te documenteren zijn dan wanneer je pas in een later stadium een belangerbehartiger in de armen neemt.

Tijdens een eerste (intake) gesprek zijn er een aantal zaken die aan de orde kunnen komen:
  • Wat is er gebeurd?
  • Wat is het letsel? (inclusief klachten, behandelingen en beperkingen)
  • Wat zijn de mogelijke schadecomponenten?
  • Hoe verder te handelen?
  • Sociale voorzieningen

Schadevergoedingen en het intake gesprek

Slachtoffers hebben vaak geen compleet overzicht van alle mogelijke schadeposten die meegenomen kunnen worden bij het bepalen van een schadevergoeding. Het is raadzaam om voor het intakegesprek al alle bewijzen van extra gemaakte kosten en verliezen door het ongeval of letsel te verzamelen en bewaren.

De eerste brief aan het slachtoffer

Na afloop van de eerste bespreking maakt de belangenbehartiger een rapport of verslag van de besproken zaken en stuurt hiervan een kopie naar het slachtoffer. Zo staan alle zaken helder op een rijtje en kan het slachtoffer eventueel punten in het rapport aanvullen of wijzigen.

De eerste brief aan de dader en/of verzekeraar

Als afsluiting van de beginfase stuurt de belangenbehartiger de dader en/of verzekeraar een brief waarin de volgende onderwerpen besproken moeten worden:
  • De melding namens het slachtoffer
  • Een korte toelichting op het ongeval
  • Een korte toelichting op het letsel
  • De staat rondom de aansprakelijkheid
  • De aanspraak op wettelijke rente
  • Eventueel een verzoek om een voorschot schadevergoeding
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schade aan uw auto door een onbekende veroorzaaktSchade aan uw auto kan grote financiële gevolgen hebben. De premie voor de autoverzekering wordt sterk beïnvloed door he…
SchadevergoedingSchadevergoedingOngevallen en letsel behoren tot de dagelijkse praktijk van het leven. Slachtoffers van een dergelijke letselschade zaak…
Schade door joyriding, wie gaat dat betalen?Joyriding komt regelmatig voor in onze samenleving en helaas ontstaat hierdoor maar al te vaak schade aan de eigendommen…
Schadevergoeding voor slachtoffer geweld en seksmisdrijvenSlachtoffers van gewelds- en seksmisdrijven krijgen vaak een schadevergoeding toegekend. Tot september 2011 was het vaak…

Fasen van schadevergoeding: de onderzoeksfaseFasen van schadevergoeding: de onderzoeksfaseIn de onderzoeksfase staat het bepalen van de medische omstandigheden en arbeids(on)geschiktheid centraal. Men kan hierv…
De Grondwet - GrondrechtenDe Grondwet - GrondrechtenIedere burger in onze samenleving heeft onvervreemdbare rechten. Grondrechten zijn de rechten die een ieder toekomen die…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 17-05-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.