Fasen van schadevergoeding: de onderzoeksfase
In de onderzoeksfase staat het bepalen van de medische omstandigheden en arbeids(on)geschiktheid centraal. Men kan hiervoor de hulp inschakelen van een medisch adviseur, een medisch expert of een arbeidsdeskundige. Deze houden allen het herstelproces van het slachtoffer in de gaten en adviseren. Voordat deze mensen bij de medische gegevens van het slachtoffer kunnen komen moeten zij een medische machtiging hebben van het slachtoffer.
Tot aan de onderzoeksfase is elke zaak in principe gelijk en volgt dezelfde stappen. De stappen in de onderzoeksfase zijn echter per zaak anders, niet iedereen doorloopt elke stap en in dezelfde volgorde. De stappen die genomen worden zijn onder andere afhankelijk van de aard van de aansprakelijkheid en het letsel.
Wanneer de aansprakelijkheid nog niet vastgesteld is is het zaak zoveel mogelijk
getuigenverklaringen en rapporten te verzamelen, bijvoorbeeld het proces verbaal of rapporten van de arbeidsinspectie.
Het herstelproces bijhouden
Zaken van letselschade zijn vaak lang doorlopende en slepende zaken. Bovendien kunnen zich
medische complicaties voordoen tijdens het herstel. Het is daarom belangrijk het herstelproces goed in de gaten te houden. De belangenbehartiger zal het slachtoffer vaak vragen aantekeningen te maken van artsbezoeken en controles.
Veel verzekeraars vragen het slachtoffer om periodiek op
controle bij de huisarts te gaan. Dit betreffen vaak kortstondige bezoekjes met summiere en onvolledige verslagen waarvan later lastig te verdedigen is dat ze onvolledig zijn. De belangenbehartiger kan aan de verzekeraar vragen het
nut van de huisartscontrole te verdedigen.
De medisch adviseur
Verzekaars maken in vrijwel elke zaak gebruik van een medisch adviseur welke zich over de klachten en het letsel buigt. Als tegenpartij is het verstandig ook een medisch adviseur in te schakelen om zo een
gelijkwaardige deskundigheid te behouden.
De medisch adviseur heeft een betere kijk op het letsel dan de (meeste) belangenbehartigers en heeft zo ook beter zicht op de prognose en oorzakelijk verband. Bovendien heeft een medisch adviseur vaak toegang tot medische gegevens die een belangenbehartiger niet of in mindere mate heeft.
Medische machtiging
Medische informatie die betrekking heeft op de gezondheid en het letsel van een slachtoffer kan
privacy gevoelig zijn. Dergelijke medische informatie kan daarom alleen maar verkregen worden met behulp van een
schriftelijke machtiging van het slachtoffer. Dit geldt voor zowel de eigen medisch adviseur als voor de medisch adviseur van de tegenpartij.
Medisch expert
Om de vraag te beantwoorden of er sprake is van een medisch eindstadium heeft men vaak de hulp nodig van een medisch expert. De medisch expert kan ook de mate van (blijvende) invaliditeit vaststellen. In sommige gevallen worden medisch adviseurs het onderling eens doordat zij elkaar kennen uit het wereldje. In zo'n geval is een medische expertise niet noodzakelijk.
Wanneer men wel medische expertise nodig heeft stelt men een
vraagstelling op, een expliciete vraag welke de medisch expert moet beantwoorden. Vaak zal de medisch adviseur deze vraagstelling opstellen.
De arbeidsdeskundige
In sommige gevallen is de hulp en raad van een arbeidsdeskundige wenselijk. Een arbeidsdeskundige houdt zich bezig met alles wat met arbeid te maken heeft, van betalende arbeid tot huishoudelijke werkzaamheden. De arbeidsdeskundige biedt
ondersteuning bij reïntegratie en adviseert bij bepaalde hulpmiddelen en sociale voorzieningen waardoor een slachtoffer nog (gedeeltelijk) in de oude functie werkzaam kan blijven.
Mate van arbeidsongeschiktheid
De arbeidsdeskundige kan de mate van arbeidsongeschiktheid op diverse manieren weergeven:
- Een percentage
- Het inkomensverlies in €
- Prestatieverlies