Leaseauto mee op reis: de regels

Leaseauto mee op reis: de regels De leaseauto mee op vakantie of reis: mensen die een leaseauto hebben, hebben papieren bij zich die in het buitenland problemen kunnen opleveren. De auto staat immers niet op naam van degene die erin rijdt. Een machtiging meenemen is dan ook aan te raden. Welke voorwaarden zitten er verder nog aan het rijden van een leaseauto op reis? De regels voor het rijden van een leaseauto op vakantie.

Leaseauto in het buitenland: eigenaar is niet degene die in de papieren staat: Machtiging buitenland

Wie de grens overgaat, kan aangehouden worden. Maar ook als iemand een verkeersovertreding begaat, moet de politie weten wie de eigenaar van de auto is. Rijdt iemand in dat geval tijdens de vakantie in een leaseauto dan kan dat voor de nodige problemen zorgen, omdat de auto natuurlijk niet op naam staat van degene die een rijbewijs toont. En in landen waarin de communicatie toch al niet zo gemakkelijk verloopt doordat er een andere taal wordt gesproken is het dan verstandig om een machtiging bij de hand te hebben.

Leaseauto staat vaak op naam van de leasemaatschappij

In de meeste gevallen staat een auto van een leasemaatschappij ook daadwerkelijk op naam van de maatschappij.

Machtiging buitenland voor leaseauto

Mensen die reizen naar een land dat niet onder de Schengenlanden vallen (de zone waarbinnen niet meer gecontroleerd wordt aan de grens) is het handig om bij de leasemaatschappij een machtiging buitenland aan te vragen. Daarmee wordt aangetoond dat de auto van de leasemaatschappij is, maar dat degene die erin rijdt daartoe bevoegd is.

Leasen is niet overal even bekend

De problemen met leaseauto’s in het buitenland ontstaan vooral omdat in veel landen het leasen van auto’s helemaal niet bekend is. Goede voorbeelden daarvan zijn Oost-Europa en Turkije.

Marokko: machtiging buitenland voor leaseauto is verplicht

Wie naar Marokko rijdt met een leaseauto is zelfs verplicht om een machtiging buitenland voor leaseauto’s te kunnen overhandigen. In dat land moet een bestuurder namelijk officieel kunnen aantonen dat hij zijn auto rechtmatig bestuurt.

Altijd een machtiging buitenland voor leaseauto’s meenemen

Hoewel het in veel landen niet strikt noodzakelijk is om z’n machtiging mee te nemen, is het soms wel heel handig. In veel landen wordt namelijk ook gecontroleerd op gestolen voertuigen. Zonder zo’n bewijs is het dan moeilijker aantonen dat degene die in de auto rijdt dat ook daadwerkelijk mag doen. Bovendien bespaart het vaak tijd en moeite en dure gesprekken naar de leasemaatschappij in Nederland.

Wat is een machtiging buitenland voor leaseauto’s?

In de machtiging buitenland voor leaseauto’s die door de leasemaatschapij wordt afgegeven zijn een aantal zaken opgenomen. Dit zijn:
  1. Naam van de berijder van de auto
  2. Gegevens van de leaseauto
  3. De periode waarin de machtiging geldig is
  4. De machtiging is bovendien opgesteld in het Nederlands, Engels, Frans en Duits

Ook andere autopapieren meenemen

Wie op reis gaat met een leaseauto heeft niet genoeg aan alleen de machtiging buitenland, maar moet ook de andere autopapieren meenemen. Daaronder valt ook de groene kaart. Daarmee kan gemakkelijk worden aangetoond dat iemand verzekerd is. Bovendien staan alle gegevens van de verzekering op dit formulier.

Groene kaart: niet meer verplicht binnen de EU

De groene kaart is overigens niet meer verplicht binnen de Europese Unie en enkele andere landen. Hem toch meenemen is echter wel handig omdat daarmee alle mogelijke gegevens direct bij de hand zijn.

Verplicht: veiligheidsvest, verbanddoos of gevarendriehoek

In heel veel landen is het naast het hebben van de juiste papieren ook nog eens verplicht om een aantal zaken in de auto te hebben zoals:
  • Een veiligheidsvest
  • Een verbanddoos
  • Een gevarendriehoek
Wie die zaken niet in de wagen heeft liggen, kan rekenen op een bekeuring.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?In een leaseauto rijden betekent dat je baas de kosten van je auto betaalt. Je tankt als je een leasauto hebt met een pa…
Leasen van een auto doe je zo 2020Leasen van een auto doe je zo 2020Leasen van een auto kan ook in 2020 zeer aantrekkelijk zijn. Let wel op de bijtelling van uw leaseauto bij uw inkomen al…
DigiD machtiging belastingaangifte 2020 inkomstenbelastingDigiD machtiging belastingaangifte 2020 inkomstenbelastingGaat u ook digitaal belastingaangifte voorjaar 2021 over het jaar 2020? U kunt met DigiD ook iemand anders machtigen om…
Bijtelling leaseauto berekenenBijtelling leaseauto berekenenVeel werknemers met een leaseauto gebruiken de leaseauto ook privé. Prive gebruik van een leaseauto wordt door de belast…

Mag je een rouwstoet inhalen?Vroeger hadden mensen vaak nog respect voor een rouwstoet. Als dan een begrafenisoptocht langskwam met de lijkwagen voor…
DNA en wetgevingDNA wordt steeds vaker gebruikt om als ondersteuning in strafzaken. Maar wat zijn hiervoor eigenlijk de regels? Kortom:…
Bronnen en referenties
  • ANWB
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-08-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.