Mag je een rouwstoet inhalen?

Vroeger hadden mensen vaak nog respect voor een rouwstoet. Als dan een begrafenisoptocht langskwam met de lijkwagen voorop gingen automobilisten daar netjes achterrijden. Fietsers en voetgangers wachtten tot de rouwstoet voorbij was. Door asociaal gedrag veranderde dat. Maar sinds juli 2010 zijn er weer regels voor een rouwstoet. Een routstoet mag je bijvoorbeeld niet doorkruisen.

Verbod om dwars door een rouwstoet te rijden

Vanaf juni 2010 is het weer verboden om dwars door een rouwstoet te rijden. De rouwvlaggetjes markeren zo’n rouwstoet en geven aan die vaantjes een formele status. Het is echter de vraag of de politie veel zal gaan bekeuren op het doorsnijden van zo’n stoet. Er wordt dus een appel gedaan op het goede fatsoen van mensen.

Rouwstoeten maken steeds langere ritten

Vroeger werden mensen vooral in hun eigen omgeving begraven. Tegenwoordig is dat anders. Dan moeten er lange afstanden worden afgelegd op bij een crematorium of bijzondere begraafplaats te komen. Crematoria zijn namelijk ook niet in elk dorp te vinden en daarom moeten rouwstoeten sowieso al veel vaker langere afstanden afleggen. Onderweg krijgen de nabestaanden dan wel te maken met ander verkeer, want dat wordt niet zomaar stilgelegd.

Rouwstoet heeft voorrang

Door de nieuwe verkeersregels van juli 2010 hebben alle volgauto’s van een rouwstoet vanaf 1 juli voorrang op gelijkwaardige kruisingen, mits ze de voorgeschreven zwarte vlaggen voeren. De rouwstoet heeft ook voorrang als ze van links komt of afslaat. In feite komt het erop neer dat andere automobilisten de rouwstoet dus altijd voor moeten laten gaan.

Kruispunten met verkeerslichten en een rouwstoet

Bij kruispunten met verkeerslichten, haaientanden, voorrangsborden of rotondes geldt de regeling niet. In dat geval gelden dan voor de eerste auto de gewone voorrangsregels. Overigens zijn er ook delen van het land die verkeerslichten uitzetten als ze weten dat er een rouwstoet aankomt. Maar dit verschilt per regio en per dorp.

Geen extra toezicht op nieuwe regels rouwstoeten

De politie is niet van plan om extra toezicht te houden op het naleven van de nieuwe verkeersregels. Wel zal er tijdens de reguliere surveillances toezicht op worden gehouden. De Hermandad gaat er van uit dat mensen zich gewoon aan de regels houden, uit respect voor de nabestaanden. Mocht echter uitwijzen dat de regels op grote schaal worden genegeerd dan zal gekeken worden of er wel toezicht op zal worden gehouden.

Verbod op onderbreken van de rouwstoet werd in 1990 afgeschaft

Overigens is er tot 1990 altijd een verbod geweest op het onderbreken van de rouwstoet. Dit werd in 1990 echter afgeschaft, omdat de regering toen vond dat het voor andere weggebruikers onduidelijk was welke auto’s deel uitmaakten van de stoet. In 2008 dienden verkeersminister Eurlings een voorstel in om het doorsnijden van de rouwstoet weer te verbieden.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regels doorsnijden rouwstoet of militaire colonneRegels doorsnijden rouwstoet of militaire colonneWanneer je als weggebruiker een rouwstoet of militaire colonne tegenkomt, is het dan toegestaan deze te doorkruisen? Het…
Verkeer - Nieuwe verkeersregels vanaf 2008Verkeer - Nieuwe verkeersregels vanaf 2008De aangepaste verkeersregels en verkeersborden vanaf 1 april 2008. Op 1 april 2008, 1 mei 2009 en 1 juli 2010 zijn er ee…
nieuws uitgelichtDag van Nationale Rouw voor vlucht MH17Een Dag van Nationale Rouw wordt door de regering afgekondigd nadat één of meerdere bekende personen zijn overleden of e…
Ontwikkelingsstoornis bij kinderen: NLDOntwikkelingsstoornis bij kinderen: NLDNLD is de afkorting voor Non-verbal Learning Disabilities. Het gaat hier om een leerstoornis bij kinderen. Deze leerstoo…

Werken met het Nederlands wetboekWerken met het Nederlands wetboekOns wetboek bestaat uit ontelbare wetten en regels. Als jurist, maar soms ook als leek, wil je snel en handig gebruik ku…
Leaseauto mee op reis: de regelsLeaseauto mee op reis: de regelsDe leaseauto mee op vakantie of reis: mensen die een leaseauto hebben, hebben papieren bij zich die in het buitenland pr…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad CBS Leeuwarder Courant
Reactie

Verberne, 22-09-2014
Is het gezien vanuit de rouwstoet toegestaan op een grote kruizing met verkeerslichten en een niet aansluitende stoet toch door rood licht te rijden door dat deel wat niet aangesloten rijdt?
Ervaring : hoewel wel een vlagje wordt gevoerd deze tweede groep werd er op hoge snelheid door het rode licht gereden Reactie infoteur, 02-11-2014
Het kan voorkomen dat een officiële rouwstoet tijdens het rijden in kleinere delen uiteen valt. Bijvoorbeeld doordat een aantal volgauto's moet stoppen voor een rood verkeerslicht of voorrang moet verlenen aan verkeer op een voorrangsweg. Deze kleinere delen (voorzien van de officiële vlaggen) zijn ook weer een officiële rouwstoet die op gelijkwaardige kruispunten niet doorsneden mag worden. Dit betekent dat de volgauto's van zo'n kleine rouwstoet op gelijkwaardige kruispunten voorrang hebben, ook als zij van links komen of afslaan. Het voorste voertuig van een dergelijke stoet moet zich - net als de lijkwagen - aan de normale voorrangsregels houden.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.