Babymoord door moeders: wat bezielt moeders bij babymoord

Babymoord door moeders: wat bezielt moeders bij babymoord Babymoord. Moeders die hun kind vermoorden. Ze zijn zeldzaam. Toch komt babymoord ieder jaar wel een paar keer voor in landen in West-Europa. In 2010 werd Nederland opgeschrikt door een zaak in het Friese Nij Beets. In het huis van een jonge vrouw die nog bij haar ouders woonde werden 4 babylijkjes aangetroffen. In het Limburgse Geleen trof de politie 3 babylijkjes aan in de schuur en in de tuin. Ook dit was babymoord. Maar wat bezielt moeders om hun (pasgeboren) kinderen om te brengen?

Moeder die meerdere baby’s vermoordt

Er zijn moeder die eenmalig een pasgeboren ombrengen, maar er zijn ook vrouwen die meerderen kinderen vermoorden. Van 2005 tot 2010 is dat zeker vijf keer aan het licht gekomen. In 2006 werd zelfs een vrouw in Duitsland gearresteerd die zelf acht of negen van haar baby’s om het leven had gebracht. De lijkjes van de kindertjes verstopte zij in terracotta bloempotten. De potten zette ze vervolgens in de garage van haar ouders. Van al die zwangerschappen had niemand iets door, zelfs de vader niet.

Intelligente vrouwen die hun baby’s ombrengen

Net als de vrouw uit Nij Beets, was de Duitse vrouw een intelligente vrouw. Bovendien was ze rustig en kwam ze uit een goed gezin met drie kinderen. De Duitse vrouw had overigens ook kinderen die ze “gewoon” grootbracht.

Gedode baby’s die in huis worden bewaard

Moeders die hun kinderen opbrengen, blijken de lichaampjes vaker in huis te bewaren. In Oostenrijk bewaarde een 33-jarige vrouw de lijkjes van 5 baby’s in de diepvries en in emmers cement. In 2010 bekende een Franse voedingsassistente ook dat ze acht baby’s van zichzelf had vermoord. Ze had ze later begraven in de tuin. Haar man merkte er niets van.

Opvallende babymoorden in Nederland

 1. In 2007 vermoordde een vrouw haar baby vlak na de geboorte. Het kind dumpte ze in een vuilniscontainer. Haar man wist niets van zwangerschap noch geboorte, maar hij vond haar in de gang van hun huis helemaal onderkoeld aan. Hij bracht haar naar het ziekenhuis omdat hij niet wist wat er met haar aan de hand was en daar kwam de hele kwestie uit.
 2. In 2006 en 2008 doodde een Twentse studente haar pasgeboren baby’s. Dit werd later ontdekt.
 3. In 2006 kwam aan het licht dat een vrouw uit Beverwijk vier baby’s had gedood. Ze was bevallen in bad en had haar baby’s daar direct ook verdronken. Zelf verkeerde ze in de veronderstelling dat ze niet dood waren en daarom bewaarde ze ze ook thuis. Toen één van de kinderen werd gevonden in een plastic zak kwam de hele zaak uit.
 4. In 1998 bleek dat een peuterleidster uit het Groningse Finsterwolde haar baby had verdronken. Ze bleek een postnatale depressie te hebben, maar gaf zelf aan dat ze het kind niet wilde omdat ze vond dat dit haar leuke leven zou gaan verstoren.

Kindermoord door de moeder kwam veel meer voor toen er nog geen anticonceptie was

Toen er nog nauwelijks anticonceptie was en vrouwen dus veel sneller zwanger raakten, kwam kindermoord veel meer voor dan nu. Jonge meisjes die zwanger werden zonder getrouwd te zijn of die armoede, honger of schande voor zich zagen, deden er alles aan om een zwangerschap niet uit te laten komen. Ze vermoorden hun kind daarom na de bevalling. Kwam dat overigens uit dan waren de straffen daarop niet mals. Nu wordt vaak aangetoond dat een vrouw aan een psychische stoornis lijdt, maar daar was men toen niet mee bezig. Vrouwen die in die tijd kun kind ombrachten, konden vaak rekenen op de doodstraf.

Straffen voor vrouwen die hun baby vermoorden

De straffen die vrouwen tegenwoordig krijgen voor de moord op hun pasgeborene zijn erg uiteenlopend. Hieronder enige voorbeelden:
 • De Duitse vrouw die haar baby’s in de bloempotten stopte en ze in de garage van haar ouders opberg kreeg 15 jaar gevangenisstraf.
 • De Oostenrijkse vrouw die 5 van haar kinderen ombracht heeft levenslang gekregen. Haar partner die eveneens medepleger was kreeg 15 jaar.
 • De vrouw uit het Groningse Leens moest anderhalf jaar achter de tralies.
 • De studente uit Twente kreeg eveneens anderhalf jaar.
 • De vrouw uit Beverwijk die vier van haar kinderen in de badkuip verdronk kreeg 3 jaar gevangenisstraf
 • De peuterleidster uit Finsterwolde die haar kind had gedood omdat ze vond dat ze anders haar prettige leven moest opgeven kreeg 16 maanden celstraf.
 • Sommige vrouwen werden ook nog ter beschikking gesteld van de regering (tbs) omdat ze psychische problemen hadden.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babymoord: vaak is de moeder verward of heeft ze problemenBabymoord: vaak is de moeder verward of heeft ze problemenBabymoord door moeders: er zijn altijd moeders geweest die hun pasgeboren kinderen om het leven brachten. Vroeger, voord…
Moeders voor Moeders: hoe werkt het?Moeders voor Moeders: hoe werkt het?Moeders voor Moeders is een initiatief waarmee zwangere vrouwen andere paren kunnen helpen om zwanger te worden. Door al…
Lof tijdschrift voor werkende moeders met ambitieEen tijdschrift voor werkende moeders met ambitie gemaakt door werkende moeders. Moeders die graag succesvol zijn op zow…

Rechtsbronnen: de WetRechtsbronnen: de WetDe eerste en vrijwel de belangrijkste rechtsbron uit ons positief recht staat bekend als de Wet. Dit is een zeer belangr…
Werken met het Nederlands wetboekWerken met het Nederlands wetboekOns wetboek bestaat uit ontelbare wetten en regels. Als jurist, maar soms ook als leek, wil je snel en handig gebruik ku…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jelly, Pixabay
 • Leeuwarder Courant
 • Friesch Dagblad
 • Rechtspraak
Reactie

Luckybee, 05-04-2013
Kan het zijn dat deze moeder het slachtoffer is van haar ouders die twee bloedgroepen behoren dat nooit met elkaar mogen paren bvb Bloed groepe A en Bloedgroepe B? Dat hun kinderen een grote kans hebben, geestelijk invalide is, is zeer groot. Autisme kan ook de oorzaak zijn van doden. Reactie infoteur, 06-04-2013
Er kan van alles, maar meestal hebben deze vrouwen een persoonlijkheidsstoornis of handelden ze in een psychose. Van bloedgroepen die niet met elkaar mogen paren heb ik nog nooit gehoord, volgens mij is dat ook geen reden om je eigen kind te vermoorden. Iemand met bloedgroep A kan heel goed een kind krijgen met iemand met bloedgroep B. Daar hoeven geen rare kindertjes uit voort te komen.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 14-03-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.