Martje, 31-01-2016
Ik ben samenwonend met een partner die kinderen heeft uit een eerder huwelijk. welke testament is voor ons noodzakelijk om te voorkomen dat na zijn overlijden zijn deel van de erfenis meteen word opgeëist door zijn kinderen. wij hebben nl. begrepen dat er meerdere soorten testamenten zijn en wat zijn hiervan ong. de kosten
Reactie infoteur, 05-09-2019
Beste Martje,
Als er een notarieel samenlevingscontract is en jullie meer dan vijf jaar samenwonen is de hoofdregel dat als een partner overlijdt, de langstlevende partner de erfenis krijgt en de kinderen een niet direct opeisbare vordering vordering op de langstlevende:
https://financieel.infonu.nl/geld/64237-ongehuwd-samenwonen-of-trouwen.html
Is dat niet het geval, stel dan een langstlevende testament op. De kosten zijn afhankelijk van de ingewikkeldheid van het testament en de notaris:
http://financieel.infonu.nl/geld/79350-wat-kost-een-notaris-hoeveel-notariskosten.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Denni, 12-01-2016
In mijn testament neem ik op dat mijn broers niet mogen erven. Het kind van mij en mijn partner is minderjarig en heeft daarom geen testament. Bij mijn overlijden erven mijn kind en partner. Stel mijn partner overlijdt ook. Hoe voorkom ik dat, mocht ons minderjarige kind later onverhoopt ook komen te overlijden, mijn broers alsnog erven (maar dan nu dus van mijn kind)?
Reactie infoteur, 05-09-2019
Beste Denni,
U kunt over uw leven heen regeren door in uw testament op te nemen dat in dat geval een uitsluitingsclausule in werking treedt waarbij de erfenis van uw kind niet naar uw broers gaat. Als u weet naar wie de nalatenschap dan wel moet gaan, is het goed om dat ook aan te geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ina, 26-12-2015
L.s.,
Mijn partner en ik hebben allebei een testament met hierin opgenomen elkaars erfgenaam te zijn,
klopt het dat ik dan geen recht heb op zijn pensioen na zijn overlijden? en wij hiervoor een samenlevingscontract
moeten opmaken?
Hoor graag van u wat kopt.
M.vr.gr.
Ina
Reactie infoteur, 05-09-2019
Beste Ina,
Voor het doorgeven dat jullie pensioenpartners willen zijn, moet u contact opnemen met uw pensioenfonds. Die registreert dat voor u.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Annemiek, 13-12-2015
Mijn ouders zijn gescheiden. Ik ben alleenstaand, met eigen huis etc. Erft mijn vader automatisch als ik kom te overlijden? Als ik dat niet wil, moet ik dat dan in een testament vast leggen zodat alles naar mijn moeder en zus gaat?
Reactie infoteur, 05-09-2019
Beste Annemiek,
Als u geen testament laat opstellen, gaat alles in gelijke delen naar uw vader, broers en zussen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Td, 31-03-2015
Aangezien ik in het buitenland woon en de wetten overal anders zijn hier een vraag.
Indien een oom weduwe zonder kinderen een testament heeft gemaakt, laat alles na aan goede doelen heeft een familielid dan totaal geen recht op een procent van de nalatenschap?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Reactie infoteur, 31-03-2015
Beste Td,
In Nederland mag een oom dat inderdaad doen. Ik ga er vanuit dat hij het testament bij zijn volle verstand en zonder dwang heeft opgesteld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ck, 17-03-2015
Waarom volstaat in andere landen (België, Canada bijv.) een handgeschreven testament, en is het in Nederland verplicht om dit vast te leggen bij een notaris. Ik kan wel vinden online dat her moet, maar het is mij niet duidelijk waarom.
Reactie infoteur, 05-09-2019
Beste Ck,
Dat is zo omdat dat in de Nederlandse wet staat. De gedachte is dat dit minder fraudegevoelig is (notaris, getuige, registratie). Een codicil is wel handgeschreven:
https://financieel.infonu.nl/geld/53597-wat-is-een-codicil-voor-testament.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ted, 20-02-2015
Waarom zou ik een geregistreerd partnerschap kiezen cq nemen en geen testament?
Reactie infoteur, 21-02-2015
Beste Ted,
Het voordeel van een testament is dat u er veel meer in kunt regelen. Wie alleen kiest voor een geregistreerd partnerschap, kiest ook voor de wettelijke verdeling. Dat kan genoeg zijn, maar dat is per situatie verschillend. Als het voldoende is, is er geen testament nodig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Tiny, 01-09-2014
Beste zeemeeuw,
Als een van de ouders overlijdt krijgt de langst levende de erfenis. De kinderen krijgen dan een vordering. Maar als de langst levende nu alles opmaakt. Wat gebeurt er dan met die vordering?
Reactie infoteur, 02-09-2014
Beste Tiny,
De langstlevende mag het geld opmaken en dan is de vordering niet in te wisselen. Als u de indruk hebt dat de langstlevende een verkwister is of hertrouwt, kunt u naar de kantonrechter stappen om te proberen e.e.a. veilig te stellen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ria, 04-06-2014
Wat doet de wet als er geen testament is opgesteld, met het nalatenschap van een ouder? Dat gaat toch automatisch naar de kinderen? Kunnen zij, de kinderen, dan ook de bankzaken e.d. regelen?
Reactie infoteur, 04-06-2014
Beste Ria,
1. Dan gaat de erfenis naar de langstlevende ouder als die nog leeft en krijgen de kinderen een vordering. Anders gaat de erfenis direct naar de kinderen.
2. Als de kinderen de erfenis aanvaarden, mogen ze de bankzaken ook regelen. Alleen kan daarvoor wel een verklaring van erfrecht nodig zijn:
http://financieel.infonu.nl/geld/88569-geen-verklaring-van-erfrecht-of-executele-meer-nodig.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Henny, 17-02-2014
Beste Zeemeeuw,
Als er in het testament een legaat is opgenomen kunnen dan eventuele nagelaten schulden (bijv. gokschulden) van de testateur verhaalt worden bij de legaat? Is een testament rechts ongeldig als het getypt is en niet met de hand is geschreven door de testateur?
Vriendelijke groet,
Henny
Reactie infoteur, 17-02-2014
Beste Henny,
1. Dat hangt er van af. In België is vereist dat een testament handgeschreven is. In Nederland moet een codicil handgeschreven zijn.
2. Voor een geldig Nederlands testament dat in Nederland is opgesteld geldt als vereiste dat het is opgesteld door een notaris (handgeschreven of getypt) en geregistreerd. Wanneer een Nederlander in het buitenland een testament maakt, mag dat zelfs eigenhandig zijn, mits is voldaan aan de vereisten van het land van opstellen.
3. Wie een legaat ontvangt (de legataris) is door een legaat nog geen erfgenaam geworden. Dat betekent dat de schulden van een erfenis niet op de legataris kunnen worden verhaald. Dat kan alleen als de legataris ook erfgenaam is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Trijntje, 09-02-2014
Zijn wij als echtpaar verplicht ieder een eigen testament te hebben en waarom?
Reactie infoteur, 09-02-2014
Beste Trijntje,
Een testament is een individueel document. Een testament voor meerdere personen tegelijk bestaat wettelijk gezien niet in Nederland (is niet geldig).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Herrie Caspers, 26-05-2013
Ik ga er van uit dat deze site objectief advies geeft. Dan past het niet om te zeggen dat de huidige wettelijke regels teveel geld kosten. Dat maakt dit advies wat mij betreft meteen onbetrouwbaar.
Reactie infoteur, 26-05-2013
Beste Herrie Caspers,
1. Nergens staat in dit uitgebreide artikel over het nut van een testament opstellen dat een notaris wettelijk teveel geld kost. Wellicht hebt u dat op een andere site gelezen.
2. Wel is het zo dat iedereen er goed aan doet om de tarieven van notarissen vooraf op te vragen en ook op internet te vergelijken. Dat vindt u misschien niet leuk, maar dat is de realiteit van alle dag en veel mensen hebben baat bij die realiteit:
http://www.financieel.infonu.nl/geld/79350-wat-kost-een-notaris-hoeveel-notariskosten.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jcj van der Meijden, 22-04-2013
LS.
Hebt u een voorbeeld testamaent voor langst levende beschikbaar.
Wil u mij dat mailen?
vr.groet.
Jan van der Meijden.
Reactie infoteur, 22-04-2013
Beste Jcj van der Meijden,
Als het alleen gaat om een langstlevende testament en niet om aanvullende clausules, is voor gehuwden geen langstlevende testament meer nodig. Sinds 2003 erft de langstlevende alles en krijgen de kinderen slechts een vordering op de langstlevende.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw