Beplanting bij de erfgrens
Beplanting of bomen bij of op de erfgrens kunnen vaak tot grote burenruzie's leiden. Gelukkig geeft het Burgerlijk Wetboek enkele regels waar beiden partijen zich aan dienen te houden. Indien u problemen heeft met het groen van de buren of van plan bent een boom bij de erfgrens te plaatsen is het daarom goed om van deze regels op te hoogte te zijn.
Beplanting of bomen bij of op de erfgrens kunnnen vaak tot grote burenruzie's leiden. Gelukkig geeft het Burgerlijk Wetboek enkele regels waar beiden partijen zich aan dienen te houden. Indien u problemen heeft met het groen van de buren of van plan bent een boom bij de erfgrens te plaatsen is het daarom goed om van deze regels op te hoogte te zijn.
Eigendom is het meest omvattende recht, maar dit recht wordt in zijn exclusiviteit in sommige gevallen beperkt. Enkele van deze gevallen zullen in dit artikel verder uitgelicht worden.
Overhangende takken
Mag u zomaar de overhangende takken van de boom die op uw buurmans erf staat snoeien? Artikel 5:44 lid 1 Burgerlijk Wetboek bepaalt dat u eerst de buurman zelf moet verzoeken om de takken weg te halen. Laat de buurman dit na, dan ben u bevoegd de takken
voorzover die over de erfgrens hangen af te snoeien. Na het snoeien mag u eveneens de takken zelf toeëigenen, voor wellicht in de open haard.
Indien de overhangende takken schade hebben aangericht, heeft u dan ook recht op schadevergoeding? Uw buurman is u alleen vergoeding voor de schade die is ontstaan nadat de aanmaning om de takken weg te halen is gedaan.
Doorschietende wortels
Naast de mogelijkheid om overhangende takken te snoeien, mogen volgens artikel 5:44 lid 2 Burgelijk Wetboek ook wortels die op uw erf doorschieten weg gehakt worden. Vergeet u niet om wederom eerst de buurman in de gelegenheid te stellen om zelf te wortels weg te hakken.
Vallende bladeren
Vallende bladeren zijn in de herfst voor menig persoon een grote ergernis. Is er in de wet een mogelijkheid gegeven om hier juridisch wat aan te doen? Artikel 5:37 Burgerlijk Wetboek geeft aan dat de eigenaar van een erf onrechtmatig aan eigenaren van andere erven hinder mag toebrengen. Normale hinder en dus niet onrechtmatig, zoals het vallen van bladeren tijdens de herfst in naburige erven, moet geduld worden. Naar maatschappelijke normen is dit namelijk aanvaardbare hinder.
Boom bij de erfgrens
Het is niet geoorloofd een boom binnen 2 meter (kan bij verordening afgeweken worden) van de erfgrens te planten, tenzij de eigenaar van het aangrenzende erf hier toestemming voor heeft gegeven of dat het aangrenzende erf een openbare weg of een openbaar water is. De twee meter vanaf de erfgrens moet gerekend worden vanaf het midden van de voet van de boom. Echter, de nabuur kan zich niet tegen de boom verzetten indien deze niet hoger is dan de scheidsmuur tussen de erven (2 meter). U kunt dus in beginsel geen boom binnen de 2 meter van de erfgrens zetten, tenzij de boom niet hoger dan 2 meter is.
NB: door verjaring (20 jaar) kan een boom binnen de 2 meter van de erfgrens rechtmatig blijven staan.
Heester of heg bij de erfgrens
De juridische behandeling van heesters en heggen is het zelfde als die van een boom op een paar enkele verschillen na. Heesters en heggen zijn toegestaan vanaf een halve meter van de erfgrens, tenzij toestemming van de eigenaar van het aangrenzende erf of dat het aangrenzende erf een openbare weg of openbaar water is. Indien de heester of de heg niet hoger dan 2 meter is, is hij toch binnen de halve meter van de erfgrens toegestaan.
NB: door verjaring kan een heester of heg binnen de halve meter van erfgrens rechtmatig blijven staan.
Indien u problemen heeft met beplanting bij de erfgrens, zorg er dan altijd voor dat u controleert waar de erfgrens werkelijk loopt voordat u actie onderneemt.
Lees verder