WA-verzekering: de gevolgen van een verkeersongeval
Een ongeluk zit in een klein hoekje, het kan zomaar gebeuren dat je bij een verkeersongeval betrokken raakt. Veel mensen weten niet wat de concrete gevolgen van een verkeersongeval zijn ten aanzien van hun verzekering. Gaat de premie omhoog, verlies ik mijn bonus en moet ik de schade zelf betalen?
Algemeen
Om de gevolgen ten aanzien van de verzekering vast te kunnen stellen is het belangrijk te weten of je aansprakelijk bent voor het verkeersongeval. Indien je niet aansprakelijk bent voor het verkeersongeval zullen er verder ten opzichte van je eigen verzekering geen consequenties verbonden zijn. In het geval dat je wel aansprakelijk bent, zijn er logischerwijs wel consequenties voor je huidige verzekering.
Als je aansprakelijk gesteld wordt voor een verkeersongeval zal jouw verzekeringsmaatschappij de schade van tegenpartij vergoeden. De tegenpartij kan zelf jouw verzekeringsmaatschappij voor de vergoeding aanspreken zonder jouw voorafgaande toestemming. De verzekeringmaatschappij kan weer op zijn beurt zonder jouw tussenkomst de schade daadwerkelijk vergoeden aan de tegenpartij. Je hebt al met al dus niks te vertellen over de vergoeding aan de tegenpartij.
Premie
De WA-verzekering is vaak gekoppeld aan de hoeveelheid schade die geleden wordt. Als je een verkeersongeval veroorzaakt en de verzekering moet uitkeren, dan zal de premie vaak omhoog bijgesteld worden. Houd daarom rekening met hoger wordende vast lasten.
No-claim
Veel verzekeringsmaatschappijen werken met een no-claim systeem. Bij dit systeem ontvang je als verzekerde een bonus als je zonder schade hebt gereden. Indien je betrokken bent geweest bij een verkeersongeval en de verzekeraar de geleden schade aan de tegenpartij heeft vergoed, zal de bonus bij gesteld worden naar een lagere trede. Dit geldt niet alleen als je aansprakelijk bent voor het verkeersongeval, maar ook als je zelf geen schuld aan de schade had. De bonus wordt wel hersteld indien de verzekeraar de betaalde schade op een ander kan verhalen.
Geschil
Het komt regelmatig voor dat de verzekerde het niet eens is met de afhandeling door de verzekeraar. Geschillen zie je vooral bij situaties waar onenigheid rond de aansprakelijkheid bestaat of als de verzekeraar de schade op een ander zou kan verhalen. In het geval dat er een geschil bestaat doe je er als verzekerde goed aan om een klachtbrief te schrijven of contact op te nemen met de rechtsbijstandverzekering.