Koopovereenkomst laten inschrijven
Artikel 2 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek geeft de mogelijkheid om een koopovereenkomst in te schrijven. Wat is het voordeel van het inschrijven van een koopovereenkomst en is dit verplicht? En waar kan ik mijn koopovereenkomst in laten schrijven?
Het inschrijven van een koopovereenkomst is niet verplicht, maar in bepaalde gevallen kan het wel aan te raden zijn. Mocht je te maken hebben met een onbetrouwbare of niet financieel gezonde verkoper is het goed om de koopovereenkomst in te schrijven bij het Kadaster. De kosten voor het inschrijven van een koopovereenkomst ligt rond de 150 euro.
Wat is het voordeel van inschrijven van een koopovereenkomst?
Het inschrijven van een koopovereenkomst geeft als voordeel dat je tegen verschillende gebeurtenissen als koper beschermd wordt.
Beslag
Één van deze gebeurtenissen is onder andere beslaglegging. Indien er beslag op het huis wordt gelegd voor dat er is geleverd doormiddel van een notariële akte en de koopovereenkomst is ingeschreven, dan kan het beslag niet aan de koper tegen geworpen worden. Als er een beslag op het huis ligt zonder dat de koopovereenkomst is ingeschreven of het beslag eerder wordt opgelegd dan de koopovereenkomst is ingeschreven kan nog steeds het huis geleverd worden. Het probleem is wel dat het beslag op het huis blijft rusten, iets waar een koper niet blij mee moet zijn. Een notaris zal over het algemeen ook weigeren om mee te werken aan het transport ingeval er nog een beslag op het huis rust. Voor de levering zal de notaris proberen het beslag op te laten heffen door met de schuldeiser een oplossing te vinden doormiddel van zekerheidsstelling.
Verkoop aan derde
Het kan zomaar gebeuren dat de verkoper van een derde een hoger bod krijgt voor zijn huis. Zolang het huis niet is geleverd doormiddel van een notariële akte kan de verkoper het huis gewoon aan de een derde overdragen, ondanks de koopovereenkomst. Indien de koopovereenkomst is ingeschreven sta je als koper vrij sterk. In de literatuur zijn de meningen verdeeld over de levering aan de oorspronkelijke koper. De heersende leer is wel dat de derde die het huis geleverd heeft gekregen aan de eerste koper moet leveren. De verkoper zal de schade van de derde moeten vergoeden.
Overige gevallen
Naast beslag en verkoop aan een derde beschermt een inschrijving van een koopovereenkomst de koper ook tegen de volgende gebeurtenissen:
- een faillissement of conservatoir beslag waarvan het proces-verbaal na de inschrijving van de koop is ingeschreven.
- een faillissement of surséance van betaling van de verkoper of toepassing ten aanzien van hem van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen, uitgesproken na de dag waarop de koop is ingeschreven.
- een na de inschrijving van de koop tot stand gekomen verhuring of verpachting.
- een na de inschrijving van de koop ingeschreven beding als bedoeld in artikel 252 van boek 6 BW.
Werkingen inschrijving koopovereenkomst
De inschrijving van de koopovereenkomst verliest met terugwerkende kracht zijn werkingen indien het goed niet binnen 6 maanden na inschrijving is aan de koper is geleverd. Nadat de inschrijving haar werkingen heeft verloren kan gedurende de volgende 6 maanden tussen dezelfde partijen met betrekking tot hetzelfde goed niet weer een koop worden ingeschreven.