Koopovereenkomst laten inschrijven

Koopovereenkomst laten inschrijven Artikel 2 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek geeft de mogelijkheid om een koopovereenkomst in te schrijven. Wat is het voordeel van het inschrijven van een koopovereenkomst en is dit verplicht? En waar kan ik mijn koopovereenkomst in laten schrijven? Het inschrijven van een koopovereenkomst is niet verplicht, maar in bepaalde gevallen kan het wel aan te raden zijn. Mocht je te maken hebben met een onbetrouwbare of niet financieel gezonde verkoper is het goed om de koopovereenkomst in te schrijven bij het Kadaster. De kosten voor het inschrijven van een koopovereenkomst ligt rond de 150 euro.

Wat is het voordeel van inschrijven van een koopovereenkomst?

Het inschrijven van een koopovereenkomst geeft als voordeel dat je tegen verschillende gebeurtenissen als koper beschermd wordt.

Beslag

Één van deze gebeurtenissen is onder andere beslaglegging. Indien er beslag op het huis wordt gelegd voor dat er is geleverd doormiddel van een notariële akte en de koopovereenkomst is ingeschreven, dan kan het beslag niet aan de koper tegen geworpen worden. Als er een beslag op het huis ligt zonder dat de koopovereenkomst is ingeschreven of het beslag eerder wordt opgelegd dan de koopovereenkomst is ingeschreven kan nog steeds het huis geleverd worden. Het probleem is wel dat het beslag op het huis blijft rusten, iets waar een koper niet blij mee moet zijn. Een notaris zal over het algemeen ook weigeren om mee te werken aan het transport ingeval er nog een beslag op het huis rust. Voor de levering zal de notaris proberen het beslag op te laten heffen door met de schuldeiser een oplossing te vinden doormiddel van zekerheidsstelling.

Verkoop aan derde

Het kan zomaar gebeuren dat de verkoper van een derde een hoger bod krijgt voor zijn huis. Zolang het huis niet is geleverd doormiddel van een notariële akte kan de verkoper het huis gewoon aan de een derde overdragen, ondanks de koopovereenkomst. Indien de koopovereenkomst is ingeschreven sta je als koper vrij sterk. In de literatuur zijn de meningen verdeeld over de levering aan de oorspronkelijke koper. De heersende leer is wel dat de derde die het huis geleverd heeft gekregen aan de eerste koper moet leveren. De verkoper zal de schade van de derde moeten vergoeden.

Overige gevallen

Naast beslag en verkoop aan een derde beschermt een inschrijving van een koopovereenkomst de koper ook tegen de volgende gebeurtenissen:
  • een faillissement of conservatoir beslag waarvan het proces-verbaal na de inschrijving van de koop is ingeschreven.
  • een faillissement of surséance van betaling van de verkoper of toepassing ten aanzien van hem van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen, uitgesproken na de dag waarop de koop is ingeschreven.
  • een na de inschrijving van de koop tot stand gekomen verhuring of verpachting.
  • een na de inschrijving van de koop ingeschreven beding als bedoeld in artikel 252 van boek 6 BW.

Werkingen inschrijving koopovereenkomst

De inschrijving van de koopovereenkomst verliest met terugwerkende kracht zijn werkingen indien het goed niet binnen 6 maanden na inschrijving is aan de koper is geleverd. Nadat de inschrijving haar werkingen heeft verloren kan gedurende de volgende 6 maanden tussen dezelfde partijen met betrekking tot hetzelfde goed niet weer een koop worden ingeschreven.
© 2011 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koopakte, de voorlopige koopovereenkomst van je woningKoopakte, de voorlopige koopovereenkomst van je woningNa maanden lang huizen bezichtigen en bieden is opeens je bod op de woning van je dromen geaccepteerd en ga je het huis…
Koopakte en leveringsakteKoopakte en leveringsakteHet kopen van een woning begint met het uitbrengen van een bod, dat na eventuele onderhandelingen met een tegenbod van d…
Ontbindende voorwaarden van de voorlopige koopovereenkomstOntbindende voorwaarden van de voorlopige koopovereenkomstNa het tekenen van een voorlopige koopakte kunnen zich altijd zaken voordoen waar zowel de koper als de verkoper geen id…
Voorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvendVoorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvendAls je een huis koopt, zal je een overeenkomst moeten ondertekenen. Deze koopovereenkomst wordt ook wel eens de 'voorlop…

Wat is een sociaal planBij een reorganisatie vallen er meestal ontslagen. Deze collectieve ontslagen worden dan geregeld in een sociaal plan di…
Ins en outs van de Wet MulderIns en outs van de Wet MulderDe Wet Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersvoorschriften, beter bekend als de Wet Mulder, is in het leven geroe…
Leveen (67 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.