Wat is een aandeelhoudersovereenkomst?

Overeenkomsten komen overal voor en zo dus ook in het wezen van aandeelhouders. Ondanks dat er in de statuten een hoop geregeld kan worden zijn aandeelhoudersovereenkomsten onmisbaar voor aandeelhouders. Met behulp van aandeelhoudersovereenkomsten kunnen aandeelhouders hun belangen waarborgen. Een bijzonder onderdeel van een aandeelhoudersovereenkomst is de stemovereenkomst.

Wat is een aandeelhoudersovereenkomst?

Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst gesloten tussen aandeelhouders en eventueel ook de vennootschap zelf. Voor het bestaan van de overeenkomst is niet vereist dat alle aandeelhouders deelnemen aan de overeenkomst.

Waarom kiezen voor een aandeelhoudersovereenkomst?

De keuze voor een aandeelhoudersovereenkomst kan verschillende achtergronden hebben. Bij statuten kan praktisch alles geregeld worden dat van belang is voor aandeelhouders, maar statuten brengen ook beperkingen met zich mee.

Ten eerste zijn statuten openbaar en het kan zich voordoen dat er dingen geregeld moeten worden die niet aan ieders neus gehangen hoeven te worden. Een aandeelhoudersovereenkomst is in tegenstelling tot statuten niet openbaar. Afspraken die niet voor de hele buitenwereld kenbaar hoeven te zijn kunnen daarom het beste in een aandeelhoudersovereenkomst opgenomen worden in plaats van in statuten.

Behalve dat statuten openbaar zijn kan er in statuten niet alles geregeld worden. Het opnemen van een zogenaamde ‘lock-up’ regeling in de statuten is volgens de rechtspraak namelijk niet mogelijk. In een aandeelhoudersovereenkomst is dit echter wel mogelijk omdat de rechtspraak het expliciet alleen over onmogelijkheid in statuten heeft.

Daarnaast is een aandeelhoudersovereenkomst een stuk makkelijker te wijzigen dan statuten. Voor het wijzigen van statuten moet er eerst besluitvorming aan vooraf gaan en vervolgens een bezoek aan de notaris. Een aandeelhoudersovereenkomst kan met instemming van alle betrokkene gewijzigd worden.

Zaken die zich lenen om in een aandeelhoudersovereenkomst te regelen:
  • Benoeming en ontslag bestuurders
  • Stemverhoudingen (stemovereenkomst)
  • Winstverdeling
  • Overdracht aandelen (lock-up)
  • Geheimhouding
  • Non-concurrentie
  • Geschillenregeling

Stemovereenkomst

Een stemovereenkomst is een onderdeel van een aandeelhoudersovereenkomst. In een dergelijke overeenkomst komen aandeelhouders overeen hoe zij hun stemrecht zullen aanwenden ten aanzien van een bepaald onderwerp.

Ondanks de aanwezigheid van een stemovereenkomst kan het voordoen dat een aandeelhouder die ingestemd heeft met overeenkomst toch anders stemt dan afgesproken. Het stemmen in strijd met een stemovereenkomst heeft niet als gevolg dat de in strijd uitgebrachte stem nietig is. Het besluit dat tot stand gekomen kan wel vernietigbaar zijn wegens strijd met de redelijkheid en billijkheid op grond van 2:15 lid 1 sub b Burgerlijk Wetboek. Daarnaast kan de in strijd stemmende aandeelhouder door de andere aandeelhouders betrokken bij de stemovereenkomst aangesproken worden op grond van wanprestatie.

Het kan zich echter ook voordoen dat het in strijd met de redelijkheid en billijkheid is om een aandeelhouder aan de stemovereenkomst te houden. Dergelijke gevallen kunnen zich voordoen als het gaat om besluitvormen ten aanzien van noodfinanciëring en dergelijk van de rechtspersoon.
© 2011 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een geldige overeenkomst sluitenEen geldige overeenkomst sluitenOvereenkomsten worden overal op grote en op kleine schaal gesloten. Maar wat maakt een overeenkomst tot een geldige over…
Overeenkomst van opdrachtOvereenkomst van opdrachtBij een overeenkomst van opdracht voert de opdrachtnemer een opdracht uit voor de opdrachtgever in ruil voor loon. In te…
Hoe stem je een gitaar?Je gitaar stemmen, oftewel je gitaar mooi zuiver laten klinken, is iets belangrijks wat je regelmatig zou moeten doen. H…
Inhoud van de overeenkomstInhoud van de overeenkomstDe inhoud van een overeenkomst wordt door meerdere factoren bepaald. In dit artikel zal de inhoud van een overeenkomst d…

Adoptie juridisch bekekenAdoptie juridisch bekekenDe adoptie van jonge kinderen is in Nederland een bekend verschijnsel. Paren, dan wel van verschillend als van hetzelfde…
CAO-recht? Wat houdt dat inVeel bedrijven sluiten samen met een vakbond een CAO. Maar wanneer geldt de CAO voor de werknemer, met andere woorden wa…
Leveen (67 artikelen)
Laatste update: 03-05-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.