NASA: is er nog toekomst voor het ruimteagentschap?

NASA: is er nog toekomst voor het ruimteagentschap? De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kan amper aan zijn operationele verplichtingen doen, zonder een jaarlijkse miljardeninjectie. Er is geen opvolger voor de Space Shuttle, NASA astronauten moeten noodgedwongen meeliften met de Russen om het internationale ruimtestation ISS te bereiken. Voor alle projecten, dat het ruimtevaartorganisatie NASA zo interessant maken, is simpel geen geld meer. Is er nog toekomst voor het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA?

Huidige begroting voor het Amerikaanse ruimteagentschap NASA

De huidige begroting voor het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA bedraagt een kleine 19 miljard dollar. Een hoop geld, maar lang niet genoeg om alle projecten, die NASA nou juist zo interessant maken, te kunnen bekostigen. NASA kan zelfs amper met deze begroting aan zijn operationele verplichtingen voldoen.

Ruimtevaart: Internationale ontwikkeling

Geld voor nieuwe onderzoeken of voor bemande ruimtevluchten die NASA kunnen uitvoeren, is er niet. Ondertussen zijn de ruimtevaart ontwikkelingen op internationaal gebied in volle gang. Rusland en India zijn landen die hard op weg zijn NASA in te halen met hun ruimtevaartprogramma´s. China denkt in 2020 hun eigen astronauten naar de maan te kunnen sturen. De jarenlange wetenschappelijk voorsprong die NASA had op anderen begint schrikbarend te slinken.

NASA kampt al jaren met geldgebrek

Door de vele projecten, omvang en de gevarieerdheid van NASA slurpt NASA geld, terwijl NASA een hoger budget heeft dan dat van alle andere landen bij elkaar dat een ruimtevaartprogramma heeft. NASA is zo kostbaar omdat het zoveel verschillende disciplines kent:
  • Luchtvaarttechnologie binnen de aardse atmosfeer tot aan
  • Planetair onderzoek.
NASA kent daarbij 23 verschillende centra voor oa:
  • Onderzoek,
  • Testen,
  • Constructie,
  • Lancering en
  • Toeristische activiteiten

NASA: bemande ruimtevaartvluchten in gevaar

Het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft om zijn bemande ruimtevaart programma in stand te houden jaarlijks zo´n 3 miljard dollar extra nodig. Zonder het extra geld, is het waarschijnlijk dat de Amerikanen het Internationale ruimtevaart Station ISS in 2015 zullen moeten verlaten. Ook het project van de draagraket Ares V, een vrachtdrager die al het vracht voor een missie naar Mars zou moeten vervoeren, komt hierdoor in gevaar.

Glorie dagen NASA: Koude oorlog met de Russen in de ruimte

In de jaren 60 van de vorige eeuw beleefde het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn hoogtijdagen. President John Kennedy zette alles op alles om de Sovjet Unie in de ruimte te verslaan. Absoluut hoogtepunt was het Apollo programma: de Amerikanen zette als eerste voet op de maan. Amerika had de ruimterace gewonnen en de noodzaak om meer geld te investeren in de ontwikkelingen van de Amerikaanse ruimtevaartprogramma, verdween sindsdien langzaam.

Opvolger van de Space Shuttle, het Constellation-programma

De Space Shuttle gaat dit jaar met pensioen. De opvolger van de Space Shuttle komt voort uit de ontwikkelingen van het Constellation programma. Het Constellation programma kampt echter met grote vertragingen. Door de afschuwelijke ramp met de Columbia in 2003, waar 7 astronauten het leven verloren, hebben geleid tot peperdure veiligheidsmaatregelingen. Hierdoor zou de Space Shuttle in 2010 nog maar slechts 2 ruimtevluchten per jaar kunnen uitvoeren. Geen ideale oplossing, maar ene oplossing zou kunnen zijn om het Space Shuttle programma te verlengen en de Space Shuttle niet met pensioen te sturen.

Missie naar Mars

President Bush, George Bush, heeft in 2004 aangegeven in zijn “Moon, Mars and Beyond” plannen om een bemande missie naar Mars te sturen. Veelzeggend voor de problemen van het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was dat president George Bush er echter nooit geld voor uit trok.

Voorbeeld NASA: ieder kind droomt ervan om astronaut te worden

Het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is in het verleden altijd een bron van inspiratie geweest: ieder kind droomde ervan om ooit astronaut te worden. Het is echter voor NASA ondoenlijk om aan de verwachtingen te blijven voldoen: NASA kan met het huidige budget niet vernieuwend bezig zijn en tegelijk aan zijn operationele verplichtingen blijven voldoen. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden, een keuze dat bepalend is voor de toekomst van NASA en voor de jongensdroom van vele kinderen om astronaut te worden.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieNasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieDe NASA is de federale organisatie van de VS, voor het Amerikaanse ruimteprogramma. Ze onderzoeken ook mogelijke nieuwe…
Ruimtevaart in NederlandRuimtevaart in Nederland doet het goed. Ongeveer 60 bedrijven en ondernemingen in Nederland zijn bezig met ruimtevaart e…
ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC is het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk Nederland. ESTEC is onderdeel van ESA: Eu…

Zijn we echt op de Maan geland?Zijn we echt op de Maan geland?Er zijn theorieën die beweren dat de mens nooit een voet op de Maan heeft gezet. Zo'n theorie heet een Apollo-Maanlandin…
Alles over ruimteliftenEen ruimtelift is een bouwwerk waarmee objecten via een kabel naar de ruimte kunnen worden getransporteerd. De laatste t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: National Aeronautics and Space Administration, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • HP de Tijd, Oktober 2009 - Ruimtevaart, NASA: een vallende ster? - Jeroen Ansink
  • http://nos.nl/artikel/129706-nasa-doet-spaceshuttle-in-opruiming.html
  • http://www.allesoversterrenkunde.nl/nieuws/3684-NASA-krijgt-meer-geld-en-een-andere-draagraket.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.