ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologie

ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologie ESTEC is het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk Nederland. ESTEC is onderdeel van ESA: European Space Agency, het Europees Ruimtevaartorganisatie. Estec is het grootste filiaal van ESA. Wat zijn de belangrijkste taken van het technologisch centrum ESTEC in Noordwijk? Waar is ESTEC verantwoordelijk voor? Hoe testen ze de satellieten in het ESTEC ruimtevaart testcentrum? Wanneer is een satelliet klaar om de ruimte in te gaan? ESTEC, een overzicht:

ESTEC, het European Space Research and Technology Centre

ESTEC, het European Space Research and Technology Centre in Noordwijk (Nederland) is het grootste filiaal van ESA (European Space Agency): de Europese ruimtevaartorganisatie. Meer informatie over ESA is te vinden in het volgende artikel: ESA: Europees Ruimtevaart Organisatie: European Space Agency.
ESTEC is verantwoordelijk voor:
 • Ontwikkeling van ruimtevaart in Europa,
 • Ontwikkeling en ontwerpen van ESA´s satellieten,
 • Ontwikkeling van ruimtevaarttechnologie in Europa (behalve raketontwikkeling).

ESTEC Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en Technologie

De belangrijkste taken van het technologisch centrum ESTEC in Noordwijk zijn:
 • Lopende ESA ruimtevaartprojecten managen,
 • Voorbereiden van ESA´s nieuwe ruimtevaartprojecten,
 • Technische ondersteuning van ESA´s ruimtevaartprojecten,
 • Ontwikkeling van nieuwe ruimtevaarttechnologie,
 • Testen van satellieten,
 • Kwaliteitsbewaking van ESA´s ruimtevaartprojecten.

ESTEC: Onderzoek naar klimaatverandering

Begin November 2009 zijn er door het Europees Ruimtevaartorganisatie ESA vanaf de raketbasis in Rusland twee satellieten de ruimte ingestuurd die van groot belang zijn voor het onderzoek naar klimaatverandering op aarde. De satelliet voor klimaatsverandering is ontwikkeld door ESTEC in Noordwijk. Deze satelliet gaat de vochtigheid van de aarde en de aardbodem en het zoutgehalte van de oceanen meten.

ESTEC ruimtevaart testcentrum: is een satelliet ruimtewaardig?

De extreme omstandigheden waar iedere satelliet te maken krijgt tijdens een lancering en ook de extreme belasting die de satelliet moet kunnen ondergaan als de satelliet eenmaal in zijn baan in de ruimte is geplaatst, moet de satelliet getest worden of de satelliet klaar is voor de ruimte. In het testcentrum van ESTEC (het European Space Research and Technology Centre) in Noordwijk worden de satellieten voor lancering geroosterd, bestraald, bevroren ene bestookt met keiharde muziek. Als de satelliet de test goed doorstaat in ESTEC, is de satelliet geschikt voor de ruimte.

ESTEC ruimtevaart testcentrum: zon- en ruimte- simulator

In ESTEC staat de grootste zon-en ruimtesimulator ter wereld. Hier worden de satellieten voor lancering getest of de satelliet ruimte klaar is. Deze simulator bootst de omstandigheden in de ruimte na.

ESTEC ruimtevaart testcentrum: Ruimtetelescoop Herschel

Zo ook de grootste ruimtetelescoop ter wereld Herschel is in het testcentrum van ESTEC in Noordwijk getest. Afgelopen Februari 2009 verliet ESA´s ruimtetelescoop, na grondige ruimtetesten, ESTEC. Via Schiphol ging de ruimtetelescoop van ESA naar het Europees lanceerbasis Kourou in Frans Guyana.

ESTEC internationaal opererende organisatie

Omdat ESTEC een internationaal opererende organisatie is, is de voertaal op het terrein van ESTEC in Noordwijk engels.

ESTEC trainingscentrum voor jonge ingenieurs van ESA: European Space Agency

ESTEC vervult ook een belangrijke functie op het gebied van training van ESA´s personeelsleden en toekomstige ESA´s personeelsleden. ESTEC trainingscentrum is speciaal voor jonge ingenieurs die uit de ESA Europese lidstaten komen. Voertaal onder de ESA personeelsleden is engels en frans.
© 2009 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ruimtevaart in NederlandRuimtevaart in Nederland doet het goed. Ongeveer 60 bedrijven en ondernemingen in Nederland zijn bezig met ruimtevaart e…
Andre Kuipers ESA astronautAndre Kuipers ESA astronautDe Nederlandse ESA astronaut Andre Kuipers heeft een leven dat in het teken van de ruimtevaart staat. Hoe is Andre Kuipe…
Digitaal satelliet tv: de LNBDe LNB is een noodzakelijk onderdeel van satelliet televisie. Kan je digitale satelliet tv ontvangen zonder LNB? Wat is…
Darpa - Defense Advanced Research Projects AgencyDarpa - Defense Advanced Research Projects AgencyDarpa is een agentschap van het Amerikaanse defensieministerie, dat huist in het Pentagon. Darpa heeft als opdracht om d…

Astronaut Frank De WinneOp 1 december 2009 keerde de Belgische astronaut Frank De Winne, na een verblijf van zes maanden aan boord van het Inter…
Is er water op de maan? Ja hoor!Is er water op de maan? Ja hoor!Is er water op de maan? NASA-onderzoekers maakten op 13 november 2009 bekend dat er water op de maan gevonden was. En ni…
Bronnen en referenties
 • http://www.esa.int/esaCP/Netherlands.html
 • http://www.rehon.nl/Rehon04.01.htm
 • http://www.kennislink.nl/publicaties/het-estec-testcentrum
 • http://www.astronomie.nl/nieuws/1226/ruimtetelescoop_herschel_verlaat_estec.html
 • http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/RIJK02:347360
 • http://www.esa.int/esa-cgi/esasearch.pl?r=lokale_informatie_nederland&q=estec

Reageer op het artikel "ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

P. H. M. van Kleef, 20-12-2011 18:53 #1
Een reactie in de vorm van eenvraag: Op aarde heb je ooit aan een half woord genoeg. In de ruimte is gebleken dat je je zelfs zonder woorden kunt communiceren. Hoe zijn op dit punt de persoonlijke ervaringen van de Nederlandse astronauten? Het is vrijwel onmogelijk om de heren rechtstreeks te benaderen, daarom stel ik de vraag via u. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie!

Infoteur: Roberta
Laatste update: 16-12-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!