Andre Kuipers ESA astronaut

Andre Kuipers ESA astronaut De Nederlandse ESA astronaut Andre Kuipers heeft een leven dat in het teken van de ruimtevaart staat. Hoe is Andre Kuipers als onderzoeker bij de ESA, het Europees Ruimtevaart Organisatie, terechtgekomen? Wanneer werd Kuipers aangenomen als kandidaat atronaut? Waneer was Kuipers eerste ruimtevaart vlucht? Wanneer is Kuipers volgende ruimtemissie? Wanneer gat de Nederlandse astronaut de ruimte in?Wie was de eerste Nederlander in de ruimte? Andre Kuipers, ESA astronaut:

Andre Kuipers, astronaut bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA

Sinds Oktober 1998 is de Nederlander Andre Kuiper lid van het astronautenteam van ESA en geselecteerd voor zijn kandidaat astronauten opleiding.
Sinds de zomer van 1999 is Andre Kuipers officieel lid van het Europees Astronautenteam van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA (European Space Agency). Het Europese Astronautenteam heeft zijn thuisbasis in Keulen. Andre Kuipers is niet de eerste Nederlandse ESA astronaut. De eerste Nederlandse ESA astronaut is Wubbo Ockels. Meer informatie over ESA in het volgende artikel: ESA Europees Ruimtevaart Organisatie: European Space Agency.

ESA astronaut Wubbo Ockels

Toen Wubbo Ockels in 1978 als eerste Nederlander een ESA astronaut werd, was Andre Kuipers net begonnen aan zijn studie medicijnen. Sinds die tijd is Andre Kuipers al bezig met de ruimtevaart.

Koninklijke Luchtmacht en het Ruimtevaart Geneeskundig Centrum

Na zijn studie medicijnen te hebben voltooid, werd Andre Kuipers officier bij de medische dienst van de Koninklijke Luchtmacht. Daarna werkte hij voor het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Geneeskundig Centrum (tegenwoordig het: Aëromedisch Instituut) in Soesterberg. Onder meer deed hij daar onderzoek naar contactlenzen voor piloten.

ESA selectieronde voor ESA astronauten: kandidaat astronaut

ESA, het Europese Ruimtevaartorganisatie hield in 1990 een selectieronde voor nieuwe ESA astronauten. Andre Kuipers heeft zich toen, in 1990, al opgegeven voor kandidaat astronaut. Er waren toen maar 6 astronauten opleidingsplaatsen beschikbaar. Ondanks dat Andre Kuipers bij de laatste 25 terecht kwam van de duizenden kandidaat astronaut aanmeldingen, werd Andre Kuipers niet geselecteerd.

Andre Kuipers: onderzoekarts bij ESA

Nadat Andre Kuipers in 1990 niet werd geselecteerd tot de opleiding van ESA astronaut, werd Andre wel onderzoekarts bij ESA.

Kandidaat astronaut bij ESA in 1998

In de ESA selectieronde naar nieuwe ESA astronauten in 1998, melde Andre Kuipers zich opnieuw aan als kandidaat astronaut. In deze ronde werd Andre Kuipers wel geselecteerd voor de opleiding tot ESA astronaut.

ESA onderzoeker en arts Andre Kuipers en medische wetenschappelijke ruimtevaartexperimenten

Als Andre Kuipers is afgestudeerd als arts, begint hij met medische ruimtevaartexperimenten bij de ESA. Onderzocht werd tijdens deze medische ruimtevaartexperimenten oa naar de longfuncties in gewichtloze toestand.

European Space Research and Technology Center (ESTEC) in Noordwijk

Naast zijn training tot ESA astronaut werd Andre Kuipers gestationeerd bij ESTEC (European Space Research and Technology Center) in Noordwijk (Nederland), een filiaal van ESA. Hier zette Andre Kuipers zijn werk voor de Afdeling Microzwaartekracht Onderzoek binnen het Directoraat van Bemande Ruimtevaart en Microzwaartekracht voortzette. Meer informatie over ESTEC in Noordwijk in het volgende artikel: ESTEC: Europees centrum Ruimtevaart onderzoek en technologie.

Andre Kuipers als arts, onderzoeker en als proefpersoon tijdens gewichtsloze vluchten

ESA (European Space Agency) voert twee keer per jaar de zogenaamde gewichtsloze parabool vluchten uit waar Andre Kuipers een aantal keren mee vloog als:
 • Arts,
 • Laborant,
 • Onderzoeker en als
 • Proefpersoon.

Andre Kuipers eerste ruimtevaart vlucht naar het Internationaal ruimtestation (ISS)

Groot was de verrassing voor ESA astronaut Andre Kuipers toen hij hoorde dat hij in April 2004 al mee mocht als astronaut naar het Internationaal ruimtestation ISS. Andre Kuipers had niet verwacht al zo snel de ruimte in te mogen als astronaut, hij had verwacht dat de opleiding tot ESA astronaut minimaal 10 jaar zou bedragen voordat hij in naam van ESA deel zou mogen nemen aan een ruimtevaart vlucht. Tijdens deze ruimtevlucht voerde Andre Kuipers 15 wetenschappelijke onderzoeken uit. Ook voerde Andre Kuipers een educatief experiment uit in de ruimte (plantjes in de ruimte laten groeien), waar ruim 800.000 basisschool kinderen hetzelfde experiment deden, maar dan op aarde.

Nederlandse ESA-astronaut Andre Kuipers eind 2011 een half jaar de ruimte in

Wanneer gaat de Nederlandse astronaut Andre Kuipers weer de ruimte in? De Nederlandse ESA-astronaut Andre Kuipers is op dit moment met een zware training voor zijn nieuwe ruimtevaart missie: eind 2011 ( tweede Kerstdag) gaat de Nederlandse ESA astronaut Andre Kuipers voor een half jaar de ruimte in. De nieuwe missie in de ruimte in 2011 zal voor ESA astronaut Andre Kuipers beginnen in het Russische lanceerbasis Baikonur, waar hij met een Soyuz-raket gelanceerd zal worden. ESA astronaut Andre Kuipers zal ongeveer een half jaar in het internationaal ruimtestation ISS verblijven. Ook deze ruimtevaartvlucht van astronaut Andre Kuipers zal in het teken staan van wetenschappelijke experimenten, innovatie en educatie. De Nederlandse Ruimtevaart organisatie NSO (Netherlands Space Office) zal vanuit Nederland betrokken zijn met de voorbereidingen van de nieuwe ruimtevlucht van ESA-astronaut Andre Kuipers.

Andre Kuipers eigenlijk de derde Nederlandse astronaut: Lodewijk van den Berg

Voordat Wubbo Ockels in 1978 een ESA astronaut werd, woonde de Zeeuw Lodewijk van den Berg sinds 1961 in Amerika. Deze Lodewijk van den Berg kreeg in 1975 zijn Amerikaanse paspoort, maar nam de Zeeuwse vlag mee toen hij als astronaut met de Space Shuttle Challanger in 1985 108 baantjes om de aarde trok. Zes maanden na Lodewijk van den Berg ging de Nederlander Wubbo Ockels de ruimte in, in dezelfde Space Shuttle Challanger.

Kuipers jongensdroom: verblijf in de ruimte

Voor Andre Kuipers is een verblijf in de ruimte een jongensdroom, die uiteindelijk is uitgekomen. Het is echter al sinds zijn twaalfde dat Andre Kuipers gefascineerd is door de ruimte en de ruimtevaart. Sinds de jaren zeventig nam Andre Kuipers zich heilig voor om een ruimtevaarder te worden.

Planetoïde vernoemd naar astronaut Andre Kuipers

Deze planetoïde, een enorme rotsblok in een baan om de zon, heet Andrekuipers en heeft een doorsnede van zo´n 6 kilometer. Deze Andrekuipers planetoïde draait tussen de planeten Mars en Jupiter in een baan om de zon. Deze planetoïde is in 1972 ontdekt door het Leidse astronomen echtpaar Ingrid van Houten-Groeneveld en wijlen Cees van Houten. Sinds zomer 2007 wordt deze planetoïde naar Andre Kuipers vernoemd.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ruimtevaart in NederlandRuimtevaart in Nederland doet het goed. Ongeveer 60 bedrijven en ondernemingen in Nederland zijn bezig met ruimtevaart e…
ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC is het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk Nederland. ESTEC is onderdeel van ESA: Eu…
André Kuipers, de Nederlandse astronautAndré Kuipers, de Nederlandse astronautOp woensdag 21 december 2011 ging de Nederlandse astronaut André Kuipers voor 5 maanden de ruimte in. Hij ging voor de t…

Astronaut Frank De WinneOp 1 december 2009 keerde de Belgische astronaut Frank De Winne, na een verblijf van zes maanden aan boord van het Inter…
Is er water op de maan? Ja hoor!Is er water op de maan? Ja hoor!Is er water op de maan? NASA-onderzoekers maakten op 13 november 2009 bekend dat er water op de maan gevonden was. En ni…
Bronnen en referenties
 • http://www.esa.int/esaCP/Netherlands.html
 • http://www.esa.int/esaCP/SEM0WS274OD_Netherlands_0.html
 • http://www.nos.nl/archief/2005/nieuws/achtergronden/Kuipers/kuipers_historie.html
 • http://www.astronomie.nl/nieuws/610/andr%C3%A9_kuipers_vereeuwigd_als_planeto%C3%AFde.html
 • http://www.natutech.nl/00/nt/nl/49_65/nieuws/1627/Andr%C3%A9_Kuipers_naar_ruimtestation_ISS.html
 • http://www.natuurinformatie.nl/ndb.mcp/natuurdatabase.nl/i000733.html
 • http://www.spaceoffice.nl/nl/Nieuws/25.html
 • http://www.spaceflight.esa.int/delta/documents/factsheet-delta-crewkuipers-NED.pdf
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 11-11-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.