Veilig gebruik en toepassingen van droogijs

Droogijs is eigenlijk een vorm van koolstofdioxide (CO2) waarbij de gasvormige aggregatietoestand bij een temperatuur van -78.50°C wordt omgezet in een vaste stof. Wanneer droogijs wordt verhit aan een hoge temperatuur ondergaat de vaste koolstofdioxide een sublimatieproces waardoor zijn vaste toestand overslaat in een gasvormige toestand. Dit is de reden waarom droogijs vaak wordt gebruik als koeltechniek daar het geen vocht achterlaat. Door zijn verschillende unieke eigenschappen wordt droogijs gebruikt in vele toepassingen waaronder koelen, vriezen, wetenschappelijke experimenten, creëren van speciale effecten, productie van koolzuurhoudende dranken en andere huishoudelijke toepassingen.

Veilig gebruik van droogijs

Bij gebruik van droogijs is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen in acht te nemen voor een optimale veiligheid. Droogijs is de vaste vorm van koolstofdioxide, een gas dat we zelf uitademen, en is dus niet giftig. Toch is het noodzakelijk om veilig om te springen met droogijs daar het brandwonden kan veroorzaken wanneer het met de blote huid in aanraking komt.
  • Draag handschoenen wanneer je werkt met droogijs. Gebruik bij voorkeur een tang wanneer je droogijs opneemt. Vermijd elk rechtstreeks contact met je handen.
  • Neem nooit droogijs in de mond. Door de koude kunnen brandwonden ontstaan in de mond en op de lippen.
  • Hou kinderen uit de buurt wanneer je met droogijs werkt.
  • Droogijs kan schade toebrengen aan het werkblad door zijn extreem koude temperatuur. Gebruik bij voorkeur een houten snijplank om te voorkomen dat het ijs in aanraking zou komen met het werkblad.
  • Gebruik droogijs enkel in goed verluchte ruimten. Wanneer het ijs sublimeert in een gesloten ruimte dreigt er gevaar voor de gezondheid. Het vrijgekomen gas belemmert de opname van zuurstof van het lichaam waardoor ademhalingsproblemen, duizeligheid en zelfs verstikking kunnen optreden.
  • Bewaar droogijs nooit in een gesloten box. Droogijs zet uit naarmate het smelt waardoor de box kan barsten of zelfs exploderen.
  • Koop droogijs op de dag van gebruik, bij voorkeur enkele uren voor het evenement. Droogijs verdampt immers volledig na acht uur.

Toepassingen van droogijs

Koelen en vriezen

Droogijs is erg handig voor het koelen en invriezen van levensmiddelen, dranken en andere zaken. Vaak krijgt het de voorkeur boven gewoon ijs omdat het geen vocht achterlaat wanneer het smelt. Ook vriest droogijs veel sneller dan normaal ijs waardoor eventuele schade aan het product wordt vermeden. Een combinatie van beide soorten ijs is ook erg nuttig daar het de levensduur van het reguliere ijs zal verlengen.
Droogijsstralen
Droogijsstralen is het proces waarbij droogijsdeeltjes worden versneld in een luchtstroom onder hoge druk. Dit is een revolutionaire reinigingstechniek die vergelijkbaar is met zandstralen en glasparelstralen. Het droogijs sublimeert waarna het gas onder hoge druk tegen het te reinigen oppervlak botst. De kleine explosies van de deeltjes reinigen het bevuilde oppervlak en is daarbij ook één van de meest efficiënte en milieuvriendelijke reinigingsmethoden voor elke industriële of huishoudelijke omgeving.

Speciale effecten

Droogijs wordt tegenwoordig ook meer en meer gebruikt op evenementen voor het creëren van speciale effecten zoals mist en rook. Wanneer het droogijs wordt gecombineerd met heet water ontstaat er een dikke, haast vloeibare mist die toch vijf tot tien minuten zichtbaar blijft. Wanneer de temperatuur van het water zakt onder de vijftig graden zal de mist geleidelijk aan wegtrekken.

Droogijs in dranken
Droogijs wordt ook vaak gebruikt in dranken als alternatief voor regulier ijs. Het droogijs is zwaarder dan zijn gewone variant en zal dus meteen naar de bodem zinken. De drank zal hierdoor snel afkoelen en een mooi rookeffect creëren wanneer het droogijs sublimeert. Het is wel belangrijk te op te merken dat dit ijs absoluut niet ingeslikt mag worden. Ook een overdaad aan droogijs zal leiden tot bevriezing van de drank.

Zelf droogijs maken

Het proces voor de productie van droogijs is vrij eenvoudig. De eerste stap bestaat uit het produceren van koolstofdioxide of een gas met een hoge co² concentratie. Dit is mogelijk door fermentatie of door het winnen van co² als bijproduct van een chemische reactie. Vervolgens dient dit gas te worden omgezet naar een vloeistof door het toepassen van een lage druk en temperatuur op de koolstofdioxide. Door te temperatuur geleidelijk aan te verlagen en de druk te verlagen tot een zeker niveau zal de vloeistof uiteindelijk een vaste vorm aannemen.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je voedsel koelen in de zomer?Hoe kun je voedsel koelen in de zomer?Koelkasten en vriezers draaien in de zomer op volle toeren. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het energieverbruik va…
Waar let ik op bij het invriezen?In principe kan je alles invriezen. Het eindresultaat is echter niet altijd hetzelfde. Producten van goede kwaliteit kom…
Keuken inbouwapparatuur kopenKeuken inbouwapparatuur kopenWanneer je een complete keuken koopt, dan moet je ook een keuze maken voor de gewenste inbouwapparatuur. Welke apparaten…
Graffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreinigingGraffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreinigingGraffiti wordt meestal ongevraagd aangebracht op eigendommen van anderen. Door graffiti beschadigde objecten kan woninge…

Periodiek systeem van elementenPeriodiek systeem van elementenDe essentie van het periodiek systeem is dat het op een overzichtelijke en functionele wijze alle elementen (atomen) omv…
Elektronenconfiguratie: De mantel van het atoomElektronenconfiguratie: De mantel van het atoomBohr verklaarde met zijn atoommodel in 1913 dat elektronen in de buitenste elektronenschil de chemische eigenschappen va…
Bronnen en referenties
  • http://www.dryiceinfo.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Droogijs
  • http://www.cleanco.be/droogijsstralen-co2_NL-15372.html
  • http://www.natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=1145
  • Afbeelding: gevelbekleding-info.be
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.