Hoe worden lege flessen verwerkt tot nieuw glas?

De meeste mensen brengen trouw hun flessen naar de glasbak als ze leeg zijn. Maar hoe worden lege flessen verwerkt tot nieuw glas? En waarom is die scheiding van kleuren van flessen eigenlijk nodig bij de glasbak? Alles over glasinzameling en het verwerken van flessen tot nieuw glas.

Lang niet alle lege flessen belanden in de glasbak terwijl heel heel veel energie kan worden bespaard

Een vijfde van alle glaswerk belandt niet in de glascontainer. Dat is doodzonde, want van al dat oude glas wordt wel weer nieuw glas gemaakt en het bespaart geld en grondstoffen. Vooral van het witte glas wordt veelvuldig ingezet.

Glasbakken zijn in januari overvol

Uit onderzoek is gebleken dat glasbakken na de feestdagen in december overvol zitten. Mensen drinken tijdens die maanden veel meer en gooien hun gebruikte flessen vervolgens in de glasbakken. Dat is voor het hergebruik een echte impuls

Glas recyclen: glas kan voor de volle 100 procent worden hergebruikt

Glas is één van de weinige producten dat helemaal opnieuw hergebruikt kan worden. Het is daarom dan ook doodzonde dat zoveel mensen hun potten, flessen en andere glaswerk nog steeds in het gewone afval gooien. Bij hergebruikt wordt namelijk weer bespaard op grondstoffen en dus ook op het milieu. Want er zijn dan niet weer nieuwe grondstoffen nodig om glas te maken: het oude glas kan gewoon opnieuw gebruikt worden.

Hoeveel glas wordt er hergebruikt?

Ieder jaar stuurt Nederland 400.000 ton oud glas naar de ovens van glasfabrieken. Dit zijn 40 miljoen kilo glas. Dit oude glas komt uit de glasbakken die overal in Nederland staan opgesteld. Maar voordat het zover is, gaat het oude glas eerst naar de drie bedrijven die Nederland rijk is en die zich hebben gespecialiseerd in het recylen van oud glas. In al die glascontainers wordt overigens van alles en nog wat gegooid. Van kleding tot gestolen spullen. Er komt dus ook veel binnen dat helemaal niet voor de glasbak is bedoeld.

Glas dat uit de glasbak komt wordt eerst gesorteerd

Het glas dat uit al die glasbakken in Nederland komt wordt eerst in één van de drie fabrieken in Nederland gesorteerd op een machine. Daar wordt dus alle vuiligheid verwijderd die niet in het hergebruikproces hoort. Vervolgens gaan mensen het glas nog verder sorteren. Want er zijn nog veel meer zaken die niet hergebruikt kunnen worden.

Niet in de glasbak: porselein en blauw glas

Bij het proces van hergebruiken van glas zijn een aantal stoffen funest. Dat zijn:
Blauw glas
  • Keramiek
  • Steen
  • Porselein
Komen keramiek, steen en porselein toch in het glas, dan levert dat zwak glas op. Soms moet een hele fabriek stil worden gelegd omdat er toch van deze stoffen in de ovens terecht zijn gekomen. Om die reden is het sorteren vooraf heel belangrijk.

Niet in de glasbak: beugels van bierflessen

Beugels van bierflessen zijn nog wel de grootste last voor de hergebruikers van glas. Deze beugels bevatten namelijk alles wat funest is voor het hergebruik, namelijk zowel keramiek als rubber. Wie dus een beugelfles wil weggooien in de glasbak, moet eerst de beugel verwijderen

Sorteren van glas is van het grootste belang bij hergebruik van glas

Het sorteren van het glas, maar vooral van al die zaken die er niet in horen moeten er voor zorgen dat er goed glas ontstaat. Zo zorgen grote magneten er onder andere voor dat metaal uit het glas wordt gehaald en met lasermachines worden keramiek, steen en porselein opgespoord. Als een heel traject is doorlopen worden er nog monsters genomen van het glas. Blijkt dat er dan nog te veel keramiek, porselein en steen tussen het glas zit, dan wordt de hele procedure opnieuw doorlopen. Vervolgens en dat is opmerkelijk wordt het glas op een terrein gestort zodat de overblijfselen van voedsel en drank in de natuur kunnen worden afgebroken. Glas ligt drie tot tien weken buiten voordat het in scherven wordt gebroken en naar de glasfabriek wordt vervoerd. Daar gaat het de ovens in om tot nieuw glas te worden omgesmeed.

Wat is glas eigenlijk?

Glas bestaat voor het grootste deel uit siliciumoxide dat gewone mensen gewoon zand noemen. Om dit zand te smelten is soda nodig en kalk moet er vervolgens voor zorgen dat het glas vervolgens weer stolt en dus weer glas wordt.

De verhoudingen van glas

Glas bestaat uit: 6 delen zand, 1 deel soda en 1 deel kalk.

Hoe wordt gebruikt glas omgevormd tot nieuw glas?

Om oude flessen om te vormen tot nieuwe flessen en potten worden de grondstoffen op 1500 graden Celsius verhit. Het vloeibare glas dat zo ontstaat wordt daarna tot linten gemaakt en daarna tot druppels geknipt. Glas is slecht in staat om warmte vast te houden en dat omgesmolten glas wordt daarna daarom nog een keer van binnenuit verhit om er vervolgens weer een fles of een pot van te maken.

De fles van oud glas is klaar en dan?

Als er uit de verhitte scherven van oud glas een nieuwe fles is ontstaan, moet de nieuwe fles koud worden. Dit gebeurt in een koeloven. Als de fles helemaal klaar is wordt hij gecontroleerd. De flessen en potten die gemaakt zijn van oude potten en flessen gaan daarna naar de fabrikant die er weer frisdrank, groente of cosmetica in doet. En zijn die flessen of potten dan weer leeg, dan kunnen ze gewoon opnieuw het hele proces door.

Waarom moet glas in de glasbak?

Glasrecycling is belangrijk voor het milieu. Er wordt energie bespaard, maar ook veel grondstoffen. Van elke kilo glas die mensen inleveren wordt een besparing gerealiseerd van 1,2 kilo aan grondstoffen. Dus er is 1,3 kilo minder zand, soda en kalk nodig. En een kilo aan glas is echt niet zo heel veel. Wie een wijnfles, een mixdrankflesje, een koffiemelkflesje, een jampot en een sausfles inlevert zit al op die kilo.

Glas dat is gerecycled is niet anders dan nieuw glas: het is alleen goedkoper en beter voor het milieu

Gerecycled glas is niet anders dan nieuw glas bovendien. Hoe meer glazen flessen en potten mensen inleveren hoe minder energie er nodig is om er nieuw glas van te maken.

Lees verder

© 2011 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Glas, de geschiedenis en het (her)gebruik ervanGlas, de geschiedenis en het (her)gebruik ervanGlas is hard en is bestand tegen warmte en tegen hitte. Glas wordt voor van alles gebruikt. We drinken eruit, we bescher…
Glas (doorzichtig materiaal)Glas is een doorzichtige materiaalsoort dat gemaakt wordt met zand en soda. In de bouw wordt glas gebruikt voor ramen va…
Hoe wordt kunststof gemaaktHoe wordt kunststof gemaaktVroeger werden veel dingen vervaardigd uit materialen als hout, metalen, marmer en andere steensoorten. Natuurlijke mate…
Bereken brekingsindex en grenshoek met de wet van SnelliusBereken brekingsindex en grenshoek met de wet van SnelliusAls licht eerst door lucht gaat en dan door een doorzichtige stof verandert de lichtstraal van richting. Dan zeg je dat…

Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Een zuur-basereactie is een reactie waarbij, zoals het woord eigenlijk al aanduidt, een zuur met een base reageert. Deze…
Gevaarlijk vuurwerk: zijn nitraatrotjes gevaarlijk?Gevaarlijk vuurwerk. Zijn nitraatrotjes bijvoorbeeld gevaarlijk. Vuurwerk is er in soorten en maten, maar levert in de m…
Bronnen en referenties
  • Glasbak.nl
  • Maltha
  • Leeuwarder Courant

Reageer op het artikel "Hoe worden lege flessen verwerkt tot nieuw glas?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: November 2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Special: Recyclen van materialen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!