Wormholes de tijdmachines van ons universum?
Altijd al willen reizen door de tijd? Op verkenning willen gaan diep in ons universum naar ver afgelegen melkwegen? Misschien worden deze dromen ooit werkelijkheid. En de meest voor de hand liggende manier hiervoor is een wormhole. Leer van alles over deze mysterieuze theoretische objecten die wellicht ooit realiteit zullen worden of zijn geweest.
Wat is een wormhole?
Een wormhole is een binnendoor weg door ruimte en tijd en snijdt dus een stuk van de ruimte af. Je kunt het zien als een tunnel door een berg. Je hoeft niet meer helemaal over de berg heen maar gaat er doorheen. Zo kunnen we op plekken komen waar we anders nooit zouden kunnen komen. Dit omdat we gelimiteerd zijn aan de snelheid van het licht, en het dus voor een mens onmogelijk zal zijn naar een andere Melkweg te reizen binnen een realistisch tijdbestek. Want zelf als we de snelheid van het licht zouden halen zou het alsnog duizenden jaren duren voor we deze bereiken. Een wormhole maakt dit wel mogelijk, we kunnen bijvoorbeeld in andere Melkweg komen die op tienduizenden lichtjaren afstand ligt doordat we de "binnendoor weg" nemen. Dit bied ook uitkomsten wanneer bevestigd word dat we leven in een
multiversum. Aangezien ons zichtbare universum al 90 miljard lichtjaar in doorsnee is zullen we hier nooit op traditionele manieren uit kunnen. Een wormhole zou dus uitkomsten bieden om naar andere universums te reizen.
Waar kom je terecht als je een wormhole ingaat?
Het is onbekend waar een wormhole uitkomt. Het is mogelijk dat deze uitkomt op plekken waar we niet willen uitkomen. Zoals in het midden van een ster. Als er dus al een wormhole dicht genoeg bij de aarde zou zijn om te kunnen bereiken, zullen we eerst met sondes moeten controleren of we wel op een geschikte plek uitkomen. Ook als we zelf een wormhole weten te maken is het onbekend waar deze uit zal komen. Dit brengt dus een aantal moeilijkheden met zich mee die we zullen moeten oplossen voor we gebruik kunnen maken van een wormhole.
Is een wormhole stabiel en zouden we zelf een wormhole kunnen maken?
Einstein dacht dat een wormhole niet stabiel zou zijn. Volgens zijn theorie is een wormhole zelfs zo instabiel dat wanneer je er ingaat je er nooit meer levend uitkomt. Het bestaan van een stabiele wormhole die in de natuur is gecreëerd is dus zeer klein. Als het al zou bestaan, bestaat deze waarschijnlijk maar voor zeer korte tijd. Er zijn echter theorieën waardoor we zelf een stabiele wormhole kunnen maken. Dit zou kunnen door het zogenaamde 'negative matter' (dit is een stof waarvan het bestaan nog niet is bevestigd) deze stof zou eigenschappen hebben die tegenovergesteld zijn aan de onze en zou dus bijvoorbeeld een gewicht van -2 kilo hebben. Voor we zelf een wormhole kunnen maken moet onze techniek en kennis dus nog veel geavanceerder zijn dan deze nu is, maar het is in theorie mogelijk.
Kunnen we tijdreizen?
Een wormhole kan in theorie worden gebruikt voor tijdreizen. Einstein bewees met zijn theorie dat het mogelijk is in de toekomst te reizen. Maar welke problemen kom je tegen als je terugreist in de tijd? Op het moment dat je teruggaat in de tijd en bijvoorbeeld je eigen moeder vermoordt, had je zelf nooit bestaan en had je überhaupt nooit terug in de tijd kunnen gaan. Zo kom je dus op paradoxen uit. Het volgende probleem is de vraag, waarom er nog nooit iemand is teruggekomen. Als het mogelijk zou zijn terug te reizen in de tijd is het toch aannemelijk dat er al lang iemand terug was gekomen en we hier niet op hoeven te wachten.
Een wormhole is dus vooralsnog een volledig theoretisch object in de ruimte. Maar het is waarschijnlijk wel de enige manier om uit onze eigen Melkweg weg te komen. De mens zal dus in de verre toekomst oplossingen moeten vinden met de geavanceerde techniek die we in de toekomst tot onze beschikking hebben om het maken en gebruiken van een wormhole mogelijk te maken en zo de verkenning van ons universum voort te zetten.
Lees verder