Binnenschilderwerk: technisch of esthetisch?

Binnenschilderwerk: technisch of esthetisch? Schilderwerk heeft als doel het houtwerk te beschermen en het object te verfraaien. De bescherming van het hout noemen we “technisch” en de verfraaiing noemen we ”esthetisch”. Technisch schilderwerk wil ook zeggen dat het noodzakelijk is om te schilderen, zodat er geen vervolgschade zoals houtrot opgelopen wordt. Op deze manier wordt degradatie van de houten kozijnen, ramen en deuren tegengegaan. Momenteel is resultaat gericht vastgoed onderhoud een hot item in de schilderswereld. Zoals in het verleden de constructies werden uitgevoerd, moest het binnenschilderwerk als technische noodzaak gezien worden. Maar door de ontwikkelingen van de laatste jaren is hierop een andere zienswijze ontstaan. Doordat de constructie aan de buitenkozijnen wordt aangepast, is binnenschilderwerk van de buitenkozijnen technisch niet meer noodzakelijk. Het binnenschilderwerk is hiermee dus esthetisch geworden.

Binnenschilderwerk van huurhuizen

Bij veel woningcorporaties en woningverhuurders bestaat de regeling dat het binnenschilderwerk voor rekening van de huurder komt. De eigenaar heeft hier minder tot geen grip op. In de praktijk blijkt dat de meeste huurders dit werk zelf uitvoeren, zonder de juiste kennis te hebben van de constructies en/of de materialen. Hierdoor is de kans groot dat er houtrot ontstaat van binnenuit, waardoor de eigenaar voor hoge kosten, een financiële tegenslag dus, komt te staan tijdens de schilderbeurt aan de buitenzijde.

Binnenschilderwerk bij zorginstellingen en scholen

Voor zorginstellingen en scholen geldt eigenlijk hetzelfde als voor de eigenaren van huurhuizen. Als de constructie aan de buitenzijde dusdanig wordt aangepast, dan kan het binnenschilderwerk als esthetisch worden beschouwd. Hierdoor ontstaat voor zowel de zorginstellingen als ook voor de scholen een financiële meevaller. Indien er geen geld is voor onderhoud, dan kan er eenvoudig en zonder consequenties geschoven worden met de gelden in de meerjarenplanningen. Alleen het esthetische schilderwerk lijdt er wel onder.

Binnenschilderwerk in vochtige ruimten

Technisch binnenschilderwerk blijft in vochtige ruimten zoals bij zwembaden en dergelijke wel een punt van aandacht. Hierbij valt te denken aan de onderkanten van de deuren en/of het blanke werk. Voornamelijk tijdens de nieuwbouw dient hier aandacht aan te worden besteed. In praktijk blijkt vaak dat deze simpele dingen snel worden vergeten, waardoor nieuwe binnendeuren na enkele jaren, en soms na enkele maanden al, gaan zwellen of rotten. De uitvoering op het moment van de nieuwbouw is dus erg belangrijk.

Beglazingsmethodiek

Waar aan de buitenzijde goed op gelet moet worden is de beglazingsmethodiek. Bij een goed uitgevoerde geventileerde neusglaslatconstructie (gecontramald aangebracht) komt het technisch binnenschilderwerk nagenoeg geheel te vervallen. Deze constructie zorgt ook voor bescherming van de onderdorpel. Bij een op de juiste wijze aangebrachte glaslat kan de onderdorpel nagenoeg niet gaan rotten. Als er tijdens de schildersbeurt houtrot wordt geconstateerd, is dit meestal in de glaslat. Deze kan eenvoudig worden verwijderd, zonder veel bijkomstige extra kosten en/of werkzaamheden.

Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud (RGVO)

Bij diverse schildersbedrijven is momenteel het RGVO een hot item. RGVO wil zeggen: Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud. Tijdens de inspecties zullen de volgende punten onder andere inzichtelijk worden gemaakt, om de uiteindelijke onderhoudskosten met betrekking tot het schilderwerk te drukken:
  • bereikbaarheid van de kozijnen
  • enkel glas vervangen door dubbelglas is tevens een onderdeel van de constructie
  • bestaande toegepaste glaslatconstructies in beeld brengen
  • het vermijden (vervangen) van oude ongeïsoleerde stalen kozijnconstructies

Het RGVO is een zeer uitgebreid specialistisch onderwerp dat door heel veel schilders worden toegepast. Hierover zijn tevens vele boeken en tijdschriften beschikbaar.
© 2012 - 2020 America, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud (RGVO)Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud (RGVO)RGVO staat voor Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud, een item dat voornamelijk in de schilderswereld is geïntroduceerd.…
Maak van aannames werkelijkheid en creëer continuïteitMaak van aannames werkelijkheid en creëer continuïteitBij veel rekenkundige bepalingen en berekeningen worden tot op heden nog steeds veel aannames met zogenaamde ervaringsci…
Vastgoed: beleggen in Nederlandse vastgoed-CVVastgoed: beleggen in Nederlandse vastgoed-CVHet is niet eenvoudig om de ontstaansgeschiedenis van de vastgoed-CV te achterhalen. Er wordt wel aangenomen dat de wink…
Vastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVoor beleggers is het vaak niet makkelijk een goede vergelijking te maken tussen de verschillende mogelijkheden om te be…

Hoe herleid je momenten bij een ligger op twee steunpunten?Hoe herleid je momenten bij een ligger op twee steunpunten?De bepaling van het representatieve of reken moment - maximale belastingstoestand voor een ligger uitgedrukt in kNm uitg…
Invar staal: staal zonder thermische uitzettingInvar staal: staal zonder thermische uitzettingInvar is een austenitische nikkel-ijzerlegering met tussen 36% en 50% nikkel. Bij een nikkelgehalte van 36% heeft het ma…

Reageer op het artikel "Binnenschilderwerk: technisch of esthetisch?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: America
Gepubliceerd: 01-08-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Schrijf mee!