Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud (RGVO)

Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud (RGVO) RGVO staat voor Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud, een item dat voornamelijk in de schilderswereld is geïntroduceerd. Het is tot stand gekomen door de samenwerking van schilders, verfleveranciers en Fosag, de overkoepelende organisatie van de schildersbranche. Wat RGVO exact inhoudt, staat duidelijk beschreven in diverse (studie)boeken, tijdschriften en vakbladen. De uiteindelijke bedoeling met de achterliggende gedachte voor de klant is goed: meedenken met de klant en voorstellen doen om het schilderwerk technisch en financieel goed in de hand te houden.

Voorgeschiedenis

In de periode van eind jaren '80 tot en met begin jaren '90 was er in de schilderswereld veelal sprake van één op één relaties. In deze periode gebeurde veel op elkaars vertrouwen in de reeds opgebouwde relaties. De schilder zat op een complex en bleef op dat complex. Doordat enkele schildersbedrijven misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen van de klant, is er een soort fraude ontstaan die vergelijkbaar is met de veelbesproken bouwfraude. Een aantal schilders zat destijds bij elkaar om de tafel om het werk te verdelen en de prijs te bepalen. Bedrijven die bleven handelen op basis van eerlijkheid, hebben eronder geleden; het vertrouwen in hun relaties binnen de schilderswereld is beschaamd.

In de periode eind jaren '90 tot en met begin jaren '00 heeft, als gevolg van het misbruikte vertrouwen binnen de schilderswereld en diverse wetswijzigingen, het zogenaamde aanbesteden van schilderwerk zijn opmars gedaan, voornamelijk vanuit financieel oogpunt. In de eerste jaren is er veel financieel voordeel gedaan door de opdrachtgevers. In de beginperiode kwamen de prijzen naar voren die de klant eigenlijk behoorde te betalen. Ook in deze periode waren er “cowboys” actief in de schilderswereld. Wederom hebben de op basis van eerlijkheid handelende bedrijven eronder te lijden. Meestal weet de schilder vakinhoudelijk meer dan de klant. In de periode van aanbesteden zijn de schilders steeds meer gaan lijken op aannemers: financieel zoveel mogelijk uit een project slepen. Juridisch lezen wat er niet of wel in het bestek staat. Dit benadeelt de werksfeer; zakelijk correct, maar gevoelsmatig haalt dit het plezier uit het werken.

Meer wetswijzigingen en aandachtspunten

Door bepaalde wetswijzigingen op het gebied van personeelsbeleid, mogen eenmaal ontslagen schilders de periode erop niet meer bij de vorige schilder aan het werk. Dit benadeelt de schilderswereld, aangezien het schilderwerk eigenlijk als seizoenswerk kan worden gezien. Zomers hebben de schilders meestal volop werk en in de winter vaak veel te weinig, waardoor de schilders dan tijdelijk in de WW belanden. De verfleveranciers hebben hier op ingespeeld door de verfproducten geschikt te maken voor het schilderen bij lagere temperaturen en door meer mogelijkheden te bieden voor afgeschermd schilderwerk. Dit in combinatie met de wetswijzigingen vraagt om continuïteit voor de schildersbedrijven. Vroeger was een schildersbedrijf niet meer dan een schuur met een paar ladders en een naam op de schuur. Wat heeft dit bedrijf in deze maatschappij nu nog voor een waarde? Nihil: alleen de schuur met ladders.

Continuïteit

Om de continuïteit te waarborgen, verschenen er eerst verschillende soorten schilderscontracten waarbij het eindresultaat niet is omschreven of vastgesteld. Hierdoor werd de opdrachtgever na de garantieperiode veelal met ellende opgezadeld. Het schilderscontract gaf alleen het aantal schilderbeurten aan voor de duur van het contract. Het nieuw opgezette RGVO is ontstaan uit de ervaring van voorgaande jaren. Continuïteit voor de schildersbedrijven en kwaliteit voor de opdrachtgever is nu gegarandeerd. Hierdoor wordt de waarde van het bedrijf verhoogd, omdat er al opdrachten voor de komende jaren aanwezig zijn: in de winterperiode wordt het binnenschilderwerk uitgevoerd en in de zomerperiode het buitenschilderwerk. De schilder heeft op voorhand inzichtelijk hoeveel werk hij in elk geval moet verzetten. De onderhoudsperioden worden doorgaans aangegaan voor een periode van ongeveer 25 jaar en tussentijds worden contracten afgesloten voor gemiddeld 7 of 8 jaar.

Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud (RGVO)

RGVO wil zeggen: Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud. Tijdens de voorbereidingsfase zal de schilder alles wat met het schilderwerk verband houdt, in beeld brengen. Er zullen diverse inspecties plaatsvinden en er zal op diverse punten worden geïnspecteerd. Onder andere punten als bereikbaarheid, enkelglas/isolatieglas, glaslatconstructie en ongeïsoleerde kozijnen zullen inzichtelijk worden gemaakt, om de uiteindelijke onderhoudskosten met betrekking tot het schilderwerk uit te drukken.

Het RGVO is een zeer uitgebreid specialistisch onderwerp, waarover veel geschreven is. Inmiddels wordt RGVO door heel veel schilders toegepast. Voor de opdrachtgever geldt dat RGVO gebaseerd is op vertrouwen. Je moet als opdrachtgever vertrouwen hebben in de kwaliteit van de schilder die het RGVO opstelt. Het enige wat je als opdrachtgever kunt doen, is diverse bedrijven een presentatie laten geven en referenties van de desbetreffende bedrijven nagaan.

Als opdrachtgever dien je het RGVO goed onder de knie te hebben, op deze manier haal je de “cowboys” uit de schilderswereld.
© 2012 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Binnenschilderwerk: technisch of esthetisch?Binnenschilderwerk: technisch of esthetisch?Schilderwerk heeft als doel het houtwerk te beschermen en het object te verfraaien. De bescherming van het hout noemen w…
Maak van aannames werkelijkheid en creëer continuïteitMaak van aannames werkelijkheid en creëer continuïteitBij veel rekenkundige bepalingen en berekeningen worden tot op heden nog steeds veel aannames met zogenaamde ervaringsci…
Vastgoed: beleggen in Nederlandse vastgoed-CVVastgoed: beleggen in Nederlandse vastgoed-CVHet is niet eenvoudig om de ontstaansgeschiedenis van de vastgoed-CV te achterhalen. Er wordt wel aangenomen dat de wink…

Hoe herleid je momenten bij een ligger op twee steunpunten?Hoe herleid je momenten bij een ligger op twee steunpunten?De bepaling van het representatieve of reken moment - maximale belastingstoestand voor een ligger uitgedrukt in kNm uitg…
Invar staal: staal zonder thermische uitzettingInvar staal: staal zonder thermische uitzettingInvar is een austenitische nikkel-ijzerlegering met tussen 36% en 50% nikkel. Bij een nikkelgehalte van 36% heeft het ma…
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.