De huidige rol van robots in de samenleving

De huidige rol van robots in de samenleving Robots hebben de afgelopen decennia langzaamaan een grote positie ingenomen in de samenleving in veel welvarende landen. Op veel vlakken zijn taken die eerst door mensen werden uitgevoerd nu toegewezen aan robots. Ze worden tegenwoordig vaak gebruikt in de productie, in de zorg en in huishoudens. Hiervoor zijn verschillende redenen, waaronder de fysieke mogelijkheden van de robot.

Waarom robots worden ingezet

Een eenvoudige en eenzijdige taak kan vaak goedkoper gedaan worden door robots dan door mensen. Bovendien kunnen ze op plaatsen komen die voor mensen moeilijk te bereiken zijn, en daar taken verrichten. Ook als een taak te vies, gevaarlijk of fysiek onmogelijk is voor een mens, wordt de robot ingezet. Daarnaast kunnen complexe taken vaak nauwkeuriger worden uitgevoerd door robots, met een beter resultaat als gevolg. De ontwikkelingen op het gebied van de robotica gaan razendsnel en op steeds meer gebieden wordt gebruik gemaakt van robots.

Hun taken

De industrie

De meest bekende toepassing voor robots is in de (maak)industrie. Lopendebandwerk wordt tegenwoordig grotendeels gedaan door robots. Robotarmen kunnen accuraat, snel en efficiënt werken en hebben daardoor een groot voordeel ten opzichte van fabrieksarbeiders. Ze kunnen gebruikt worden bij de productie van goederen, maar bijvoorbeeld ook bij de verpakking en distributie hiervan.

Thuis

Ook in huishoudens rukken ze de laatste jaren op. Ze kunnen eenvoudige taken uitvoeren die mensen zelf vaak als vervelend ervaren. Zo zijn er al robots die kunnen stofzuigen, het gras kunnen maaien of vloeren kunnen dweilen. De meeste mensen maken er nog geen gebruik van, maar als dit soort machines goedkoper wordt en door verdere ontwikkeling ook efficiënter, zullen steeds meer mensen er gebruik van maken.

Militair

De laatste jaren zijn robots steeds vaker ingezet voor militaire doeleinden. Een voorbeeld hiervan zijn de drones die door het Amerikaanse leger worden ingezet voor missies in het Midden-Oosten. Verkenningsmissies kunnen met gemak worden uitgevoerd door drones. Er zit dan geen piloot in het toestel maar het wordt bestuurd vanuit een basis die vaak aan de andere kant van de wereld staat. Het gebruik van robots voor militaire doeleinden is niet onomstreden. Alhoewel er nu nog een piloot voor nodig is om het toestel te besturen, worden meer en meer van de functies die het heeft geautomatiseerd. Zo zouden drones straks autonoom beslissingen kunnen nemen.

De zorg

Iets anders waar robots voor worden gebruikt zijn operaties. Operaties kunnen door laparoscopie worden uitgevoerd, zonder grote littekens achter te laten. Hierbij worden één of meerdere kleine incisies gemaakt waardoor instrumenten het lichaam binnengaan en de chirurg op afstand kan opereren. Ook op andere gebieden in de zorg worden robots ingezet, bijvoorbeeld als hulpmiddel voor MS-patiënten of als andersoortige prothese.

Toekomst

De toepassingen van robots zijn steeds diverser en groter in aantal. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel en er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe soorten robots en nieuwe toepassingen. Het is te verwachten dat in de toekomst de rol van de robot verder zal toenemen. Zo zijn onderzoekers en bedrijven als Google Inc. bezig met het ontwerpen van een zelfbesturende auto.
© 2014 - 2024 Balideli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opkomst van de robot - zijn ontstaanOpkomst van de robot - zijn ontstaanOnbewust maakt de hedendaagse mens dagelijks volop gebruik van de robot. Ze worden gebruikt in ziekenhuizen, huishoudens…
Worden onze banen overgenomen door robots?De technologie raast voort, er wordt steeds meer multimedia gebruikt en alles wordt geautomatiseerd. Hierdoor kunnen dez…
Robots in de zorgRobots zouden kunnen worden gebruikt in verzorgings-, bejaarden- en ziekenhuizen. Zorg voor mensen vergt veel tijd en en…
De Sims 3 - Robots en robots bouwenDe Sims 3 - Robots en robots bouwenIn de uitbreiding van De Sims 3 “vooruit in de tijd” kun je letterlijk naar de toekomst reizen. En hier horen natuurlijk…

De corrosie van metalenDe corrosie van metalenCorrosie is metaal aantasting door chemische of elektrochemische reacties tussen metaal en elementen uit de omgeving. Me…
Messing kneedlegeringenMessing kneedlegeringenEr zijn tientallen koper-zink (messing) legeringen. Door toevoeging van één of meerdere legeringelementen worden corrosi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DrSJS, Pixabay
  • http://www.scientias.nl/overal-robots-automatisering-van-de-liefde-tot-de-dood/63427
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Robot
Balideli (21 artikelen)
Laatste update: 21-08-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.