Technologie in razend tempo verder

De term technologie kan op verschillende manieren verklaard worden. In elk geval denken de meeste mensen bij technologie aan slimmeriken die vernuftig nieuwe dingen maken. Technologie is iets waar iedereen heel blij mee is omdat het al zeer veel heeft opgeleverd waardoor het leven op veel gebieden makkelijker en leuker is geworden en dat gaat alsmaar door. Het gevolg daarvan is wel dat steeds meer ambachtelijk handwerk verdwijnt wat door velen wordt betreurd.

Zekere stroomversnelling vanaf middeleeuwen

Technologie ontwikkelt zich het snelst waar veel mensen bijeen wonen, waardoor een grotere vraag naar producten bestaat en tevens meer mensen aanwezig zijn om nieuwe dingen te ontwikkelen. Logisch is daarom dat tegelijk met de verstedelijking, vanaf de middeleeuwen, de technologie in een zekere stroomversnelling is geraakt.

Technologie heeft veel gemakken opgeleverd

Een bijna honderd jaar durend voorbeeld is de technologie die te maken heeft met het wekelijks doen van de was. De tijd van de wastobbe en het wasbord zijn al lang voorbij en tegenwoordig zijn enkele drukken op een paar knoppen al voldoende om de was een uurtje later schoon en droog uit een machine te halen. Zo heeft technologie al heel veel gemakken opgeleverd op allerlei terreinen. Het is bijvoorbeeld ondenkbaar dat de maatschappij zou moeten draaien zonder computer. Wat zouden we doen zonder allerlei communicatie door middel van sociale media?

Ontwikkeling kunstheup als geheel nieuwe technologie

Een heel ander voorbeeld van geheel nieuwe technologie is de ontwikkeling van een kunstheup. Nadat een mens een fatale val heeft gemaakt met een verbrijzelde heup tot gevolg ontstaat vanzelf de vraag van het slachtoffer om daar iets aan te doen dat er weer zoals voorheen gelopen en gefietst en bewogen kan worden. Aan die vraag voldoen is een taak van technologen die via nieuwe technieken en kennis een kunstheup kunnen maken. Zo ook heeft de mens vragen op diverse andere terreinen en is het aan de technologen daar antwoorden op te vinden.

Waar mens behoefte aan heeft

Uitgangspunt daarbij is in de regel om iets nieuws te maken waar de mens behoefte aan heeft. Het zware werk van wekelijks de was met de hand doen was iedereen wel beu waardoor de vraag ontstond naar een makkelijkere manier. Kunnen beschikken over een kunstheup is eveneens een vraag aan technologen die daaraan kunnen voldoen. Technologie is in die zin niet iets wat op zich staat maar wat ten diensten van iets staat.

Voortgaande vernieuwing

Technologische vooruitgang is mogelijk door de voortdurende groei van kennis en de ontwikkeling van nieuwe technieken. Het resultaat van technologie is altijd iets nieuws als een apparaat of een mechanisme dat meestal wordt bereikt met steeds vernieuwde technieken.

Allerlei soorten doelen

Naast veel artikelen en producten als gevolg van voortgaande technologie heeft die ook veel voortgebracht zonder dat daarbij efficiëntie of doelmatigheid voorop stond. Ook zijn doelen als verfraaiing nagestreefd die bijvoorbeeld discolampen hebben opgeleverd. In de reclamewereld is dankzij de technologie LED reclame langs voetbalvelden mogelijk geworden. Eveneens dankzij technologie is het mogelijk om driedimensionaal te printen.

Razendsnelle communicatie als gevolg van technologie

Ooit werd een brief naar een naar Australië geëmigreerde persoon per boot verzonden en deed daar zes weken over. Tegenwoordig is met sociale media direct contact mogelijk dankzij nieuwe technologieën. Zo gaat het ook met wereldwijde informatieverstrekking waardoor we in een heel andere wereld leven dan een eeuw geleden.

Aanvankelijk scepsis en tegenstand

Tegelijk met het toenemen van de technologische mogelijkheden verhoogde de productie van veel artikelen wat tijdens de industriële revolutie is begonnen. Een bijeffect was dat de levensstandaard van velen op een hoger peil kwam. Gepaard daarmee ging de door velen betreurde standaardisering en zagen tegenstanders van die nieuwe ontwikkelingen de technologie als een gevaar voor mens, economie en het milieu. Andere tegenstanders verfoeiden het dat het oude handwerk nagenoeg verdween. Maar de trein was niet te stoppen en raast nog steeds voort.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het werk als machine operatorHet werk als machine operatorMachiine operator is een boeiend vak. Met de komst van de moderne procestechnologie zal de vraag naar goede machine oper…
5G, het supersnelle mobiele netwerk van de toekomst5G, het supersnelle mobiele netwerk van de toekomstDe telecomsector staat nooit stil en nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in sneltempo op. Slechts een aantal jaren na de…
Geschiedenis van de computer in een notendopGeschiedenis van de computer in een notendopHet woord computer komt al vanaf het eind van de negentiende eeuw voor. Toen was het de aanduiding voor een mechanische…
De Rock-Ola Tempo 1 en 2 jukeboxDe Rock-Ola Tempo 1 en 2 jukeboxEen van de mooiste en best gewaardeerde jukeboxen van Rock-Ola is toch wel de Tempo, en dan met name de Tempo 1. Dit mod…

Techniek bij iets tot stand brengen of iets doenOnder techniek kunnen twee dingen worden verstaan. Ten eerste het geheel van dingen die gedaan moeten worden om iets tot…
Eigenschappen en toepassingen van gietbronsBrons is een kopertin legering (minimaal 4% tin). Naast tin kan er ook zink, lood, nikkel, ijzer, mangaan, aluminium en…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 05-04-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.