Techniek bij iets tot stand brengen of iets doen

Onder techniek kunnen twee dingen worden verstaan. Ten eerste het geheel van dingen die gedaan moeten worden om iets tot stand te brengen en ten tweede de vaardigheid om iets te doen. Technieken om iets tot stand te brengen zijn in de loop van de eeuwen sterk veranderd door de vergroting van kennis op allerlei terreinen en door de ontwikkeling van steeds nieuwe gereedschappen, instrumenten en machines. Vaardigheidstechnieken zijn minder aan verandering onderhevig met uitzondering van die technieken waar nieuwe materialen voor zijn ontwikkeld en waar betere trainingsmethoden voor zijn bedacht.

Twee soorten technieken

  1. Iets tot stand brengen: Onder de techniek om iets tot stand te brengen kan bijvoorbeeld worden gerekend: bouwtechniek, computertechniek, elektrotechniek, installatietechniek, landbouwtechniek, motorvoertuigentechniek, productietechniek en werktuigtechniek.
  2. Vaardigheid om iets te doen: Techniek als vaardigheid om iets te doen kan betrekking hebben op het bespelen van een muziekinstrument, het verrichten van sportactiviteiten, verrichten van handelingen ten behoeve van kunstuitingen, reparaties en onderhoud en allerlei activiteiten als handwerken, koken enz.

Technieken met de tijd mee

De geschiedenis van de techniek loopt ongeveer gelijk met die van de ontwikkeling van gereedschappen en dergelijke omdat die meestal nodig zijn voor het verrichten van technische handelingen. Met de ontwikkeling daarvan ontwikkelde zich hand in hand ook steeds nieuwe technieken. Maar technieken gaan ook met de tijd op en af. Veel oude technieken worden niet of nauwelijks meer toegepast terwijl nieuwe zich ontwikkelen. In de bouw is het niet meer gebruikelijk om bijvoorbeeld door middel van oude schildertechnieken marmer of bepaalde houtsoorten te imiteren zoals dat enkele eeuwen gebruikelijk was in de kerkenbouw. Tegenwoordig is dat imiteren uit de mode geraakt en zijn die technieken alleen nog noodzakelijk voor reparatiewerkzaamheden.

Vaardigheid bij iets tot stand brengen in kunstwereld

Tot een richting waar techniek als vaardigheid heel belangrijk is kan de kunst gerekend worden. Het woord techniek komt van het Griekse woord techné dat kunst betekent. In de kunst is het beheersen van een bepaalde techniek een eerste vereiste zoals bijvoorbeeld de vaardigheid die een beeldhouwer moet hebben om een kunstwerk te kunnen maken. Ook in andere kunstrichtingen zoals schilderkunst, glasblazen enz. is het beheersen van een techniek noodzakelijk. Maar een goede technicus op die gebieden hoeft nog geen kunstenaar te zijn omdat daar ook creativiteit bij komt kijken.

Vaardigheid bij iets doen in sportwereld en muziekwereld

Technieken in de sport ontwikkelen zich door betere trainingsmogelijkheden en door vernieuwing van materialen. Maar ook door gebruikmaking van moderne apparatuur. Door het filmen van de verrichtingen van een sporter en die daarna te analyseren kunnen technieken verfijnd en verbeterd worden. Anders is dit meestal bij de technieken die noodzakelijk zijn voor het bespelen van een muziekinstrument. Aangezien de meeste muziekinstrumenten nauwelijks of geen verandering ondergaan is ook de manier van bespelen soms al eeuwenlang nagenoeg gelijk.

Sterk gewijzigd door eeuwen heen

Daar waar gereedschappen en apparatuur wel sterk zijn veranderd door de jaren heen zijn ook de technieken gewijzigd. Keukenpersoneel dat in de middeleeuwen uitgebreide maaltijden bereidde voor de adel hanteerde heel andere technieken dat een cuisinier die in deze tijd een diner verzorgt voor koninklijke gasten. Ook in onze eigen keuken is veel veranderd en passen we andere technieken toe dan onze voorouders. Wellicht nog meer veranderingen hebben zich voorgedaan in de bouwwereld door nieuwe technieken. De bouw van de Burj Khalifa in Dubai met 828 meter hoogte was enkele eeuwen geleden ondenkbaar. Maar ook in de woningbouw hebben talrijke nieuwe technieken hun intrede gedaan met gevolg dat efficiënter en dus meestal goedkoper kan worden gebouwd.

Van handwerk naar machinaal werk

In de industrie is vooral sinds de industriële revolutie veel veranderd in de technieken. Zo ook om meubelen te vervaardigen. Terwijl meubelen vóór die tijd geheel met de hand werden gemaakt veranderden de technieken door de komst van machines drastisch waardoor ook meer geproduceerd kon worden. Nieuwe technieken zorgden ook vaak voor verandering van vormen wat zeker ook in de meubelindustrie het geval was.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn kind helpen met zijn gedrag in vijftien stappenMijn kind en gedrag: In een onderwijstijdschrift kwam ik een aritkel tegen wat gaat over een kinderen met gedragsproblem…
Skaten: de remtechniekHoewel er verschillende belangrijke technieken te onderscheiden zijn bij skaten, zoals recht vooruit skaten, rechtop de…
De Sims 3 vaardigheid - HandigheidEen van de meest belangrijke taken in de Sims 3 is het bezitten en verkrijgen van verschillende vaardigheden. De handigh…

Geschiedenis van de technologie in vogelvluchtTechnologie ligt ten grondslag aan de namen van de indeling in perioden die gegeven werd aan de oudheid. Die namen waren…
Technologie in razend tempo verderDe term technologie kan op verschillende manieren verklaard worden. In elk geval denken de meeste mensen bij technologie…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Loenens.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-04-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.