Geschiedenis van de technologie in vogelvlucht
Technologie ligt ten grondslag aan de namen van de indeling in perioden die gegeven werd aan de oudheid. Die namen waren afhankelijk van de materialen waar de technologieën op waren gebaseerd zoals steen (steentijd), brons (bronstijd) en ijzer (ijzertijd). Maar na die tijd is er in de wereld van de technologie ontzettend veel gebeurd en is technologie tot een zeer belangrijke onderdeel in de huidige maatschappij geworden. Technologische ontwikkelingen gingen wel eeuwenlang zeer langzaam in vergelijking met de snelheid die daar tegenwoordig mee gepaard gaat.
Oudheid
Landbouw
Door de eeuwen heen zijn ontelbare technologische resultaten behaald waarbij de uitvinding van het wiel rond 4000 voor Christus wellicht even revolutionair te noemen is als de uitvinding van de wasmachine in de twintigste eeuw. Nog langer geleden dan de uitvinding van het wiel is het ontstaan van de landbouw zo’n 10.000 jaar geleden die gezien kan worden als een technologische doorbraak in de geschiedenis van de mens. Na een zeer lange periode, met in leven blijven van de jacht en gevonden voedsel, was de mens door de
landbouw daar niet langer meer volledig afhankelijk van. Gevolg was dat mensen ouder werden en de bevolking toenam.
Vuur
Ook heel belangrijk in de oudheid was de vinding dat met vuursteen vuur kon worden gemaakt. Dat opende allerlei mogelijkheden want met vuur kon klei worden gebakken waarvan potten en talrijke andere voorwerpen werden gemaakt. Vuur was ook noodzakelijk voor ovens die werden ontwikkeld om brood te bakken. Later verschenen ovens die meer hitte leverden waarmee materialen konden worden gesmolten zoals ijzer waarmee werktuigen konden worden gemaakt ten behoeve van de landbouw.
Romeinse Rijk
Rome
Technologische vooruitgang ontstond vooral in het Romeinse Rijk met als centrum de stad Rome die ontstaan was door de samenvoeging van een aantal volkeren die op de zeven heuvelen woonden van het huidige Rome. Na een roerige eerste tijd met belegeringen bouwde Rome ter
bescherming van de stad enorme stadsmuren. Door de rust die daarna ontstond groeide Rome uit tot handelsstad en nam de bevolking toe. Woningen voor de rijken werden uit steen en marmer opgetrokken en voor de armen uit gebakken klei. Er werd ook voor het eerst hoogbouw toegepast.
Water en wegen
Voor de
watervoorziening werden aquaducten aangelegd en verschenen fonteinen op de pleinen. Ingenieuze inzichten in de waterdruk leidden er toe dat het water ook naar boven geleid kon worden in de hoge gebouwen.
Wegen werden verhard en rivieren werden overspannen door bruggen.
Graaninvoer
Door de groei van de bevolking en gebrek aan
graan moest dat voortaan ook vanuit Egypte ingevoerd worden en bloeide de handel op.
Oorlogsattributen
Ten behoeven van de burgeroorlogen werden allerlei nieuwe attributen ontwikkeld. Zo ontstond een nieuw soort schild dat groot, licht en sterk was. Ook beschikten de soldaten over speren en zwaarden. Legers konden zich onder meer door de aanleg van wegen snel verplaatsen.
Muntenstelsel
De Romeinen beheersten de technieken om munten te slaan waarna een muntenstelsel ontstond ten behoeve van de handel.
Stilvallen technologie
Na de Romeinse tijd viel de technologie zo goed als stil. Steden raakten in verval en stukken land kwamen in handen van adellijke heersers.
Italië
Nieuw leven in technologie
Het duurde een aantal eeuwen totdat er weer sprake was van een nieuwe technologische ontwikkeling waar Italië in voorop liep met als belangrijke stad
Venetië waar de handel weer bloeide.
Middeleeuwen
Sterkere oorlogsattributen
Nieuwe technologieën in de
middeleeuwen betroffen vooral de ontwikkeling van belegerinsgwapens die sterker en zwaarder werden om stadsmuren te doorbreken.
Nieuwe instrumenten
De telescoop en microscoop werden uitgevonden en in de handel verschenen nieuwigheden zoals de sextant, kompas en verrekijker.
Gouden eeuw
Ontwikkelingen en vernieuwingen
Een periode in de geschiedenis die ook voor een groot deel afhankelijk was van veel technologie was de
Gouden Eeuw met de ontwikkeling van
molens en vernieuwingen aan de schepen. Met name
Amsterdam kon zich in die tijd ontwikkelen tot een van de rijkste en machtigste steden van de wereld.
Vanaf achttiende eeuw
Industriële revolutie
In de tweede helft van de achttiende eeuw verschenen de eerste stoommachines en daarna voltrok zich een
industriële revolutie. Naast veel werk dat voortaan door machines werd verricht werd ook het handweven overgenomen door de machine en zo ging het maar door. Steeds meer mensen trokken naar de steden om werk te zoeken.
Nieuwe vondsten
Radio en telegraaf werden uitgevonden en elektriciteit werd steeds belangrijker. Steden werden voortaan elektrisch verlicht.
Gemotoriseerd tijdperk
De technologie ging zo ver dat vervoer niet alleen meer per postkoets of ander door paarden voortgetrokken voertuig gebeurde maar de eerste auto’s kwamen in beeld. Kort voor 1900 maakte een Fransman zijn eerste vlucht met een luchtballon die door een motor werd aangedreven wat het begin was van de luchtvaart.
Twintigste eeuw
Elektrische apparatuur
Vanaf de dertiger jaren van de twintigste eeuw ging het snel.
Philips kwam met allerlei elektrische apparatuur en ontwikkelde die in razend tempo van bijvoorbeeld een grote radiokast tot een klein draagbaar apparaat. De televisie werd ontwikkeld.
Computertijdperk
Het
computertijdperk trad in met uiteindelijk hogesnelheidsnetwerken en interactie mogelijkheden over de hele wereld.
Ruimtevaart
In 1957 begon het ruimtetijdperk met de Spoetnik als eerste kunstmaan en in 1961 ging voor het eerst de mens de ruimte in. Acht jaar later stond de mens voor het eerst op de maan.
Eenentwintigste eeuw
Robottijdperk
Technologie maakt het mogelijk om robots het werk van mensen te laten overnemen en het einde is nog lang niet in zicht.