Cortenstaal: Eigenschappen en toepassingen

Cortenstaal: Eigenschappen en toepassingen Cortenstaal gaat zo'n acht keer langer mee dan de gangbare constructie(koolstof)staal. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere laaggelegeerde constructiestalen. De oranjebruine roestkleur is kenmerkend voor Cortenstaal. Cortenstaal kent vele toepassingen zoals in de architectuur, staalconstructies, scheepscontainers, scheepsbouw, kunst en ontwerpen voor de tuin. Aan het staal wordt chroom en koper toegevoegd om een dichte oxidehuid te realiseren. De oranjebruine kleur van Cortenstaal verandert in de loop der tijd.

Cortenstaal algemeen

Aanduiding Cortenstaal, een patent van US Steel. De naam Corten komt van COR-rosion resistance en TEN-sile strenght.
MerknaamAanduiding ENMateriaal Nr volgens EN
COR-TEN A/B A S355J2WP+N
N=leveringstoestand genormaliseerd
1.8946

Kenmerkende oranjekleurige roestkleur van cortenstaal / Bron: Gerardus, Wikimedia Commons (Publiek domein)Kenmerkende oranjekleurige roestkleur van cortenstaal / Bron: Gerardus, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Cortenstaal is weersbestandig en heeft een sterkte die vergelijkbaar is met de gangbare constructie stalen. Voordeel is de weerbestendigheid die veel groter is dan van de constructie(koolstof)stalen.
Het is een fijnkorrelig weervast laaggelegeerd staal bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom is toegevoegd. Bijzonder voor Cortenstaal is de oranjebruine roestkleur en de lange levensduur omdat de dichte corrosielaag verder roesten stopt en schilderen overbodig wordt m.a.w. de onderhoudskosten zijn gering.

Oxidehuid van Cortenstaal

De oxide beschermd het onderliggende Cortenstaal tegen verdere aantasting, er is geen extra verf of coating nodig. Ondanks de dichte oxidehuid is de legering geen roestvaststaal. Regen, wind en zand eroderen het staaloppervlak. Dunne Corten platen kunnen na verloop van tijd weg-eroderen. De constructeur moet een corrosie/erosie toeslag toepassen, waarvan de grote afhankelijk is van het klimaat en directe omgeving (land- of zeeklimaat; industrieterrein of woonwijk)
Het staal blijft gevoelig voor corrosie. Dit komt doordat de oxidehuid van het staal zich opnieuw vormt nadat het afgesleten(erosie) is door zand, hagel of (zure) regen. Als de huid zich opnieuw ontwikkelt, wordt het onderliggende ijzer dunner en vallen er op den duur gaten in dunne plaat.
Het materiaal is niet bestand tegen natte bladeren. De aanwezigheid hiervan op het staal vertraagt het opdrogen, waardoor corrosie plaatselijk wordt versneld.

Toepassingen

Cortenstaal kent vele toepassingen: zoals in de architectuur, staalconstructies, scheepscontainers en scheepsbouw, kunst en ontwerpen voor de tuin.

Kunstwerk in cortenstaal / Bron: Gerardus, Wikimedia Commons (Publiek domein)Kunstwerk in cortenstaal / Bron: Gerardus, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Kunstwerk in cortenstaal / Bron: Quistnix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Kunstwerk in cortenstaal / Bron: Quistnix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Kunstwerken
Het staal wordt veel toegepast voor kunstwerken. Er moet rekening gehouden worden met de omgeving van het kunstobject. Roest dat afkomstig is van het object kan met regenwater worden weggespoeld en in de omliggende omgeving terecht komen waardoor er roestplekken in de bodem kunnen ontstaan.
Kantoorgebouw met cortenstalen gevelbekleding / Bron: Mtaylor848, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kantoorgebouw met cortenstalen gevelbekleding / Bron: Mtaylor848, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Cortenstalen vangrails / Bron: Usien, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cortenstalen vangrails / Bron: Usien, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Staalconstructies en gevelbekledingen
Voor constructies wordt Cortenstaal gebruikt. Wel moeten de profielen over voldoende dikte beschikken (corrosietoeslag). Cortenstaal dat een behoorlijke dikte toeslag heeft kan worden gebruikt voor bruggen, scheepscontainers en op booreilanden. Door de voortdurende aanwezigheid van water in de hoeken van constructies in cortenstaal kan de oxidevorming versneld verlopen waardoor het materiaal dunner wordt, deze verzamelplaatsen van water en vuil moeten vermeden worden, maar dat geldt voor alle metalen, zelfs voor roestvaststaal.

Cortenstaal in de tuin

Cortenstalen tuin/park meubels / Bron: Metalco  Mobil Concepts ;, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Cortenstalen tuin/park meubels / Bron: Metalco Mobil Concepts ;, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Cortenstaal wordt toegepast voor tuinmeubelen, borders en afscheidingen. Vorming van de oranjebruine roestlaag duurt 1 a 2 jaar. De kleur van het cortenstaal is afhankeklijk van de omstandigheden. De eindkleur is afhankelijk van de vochtigheid, de temperatuur en stand van het object (horizontaal of verticaal) t.o.v. zon, weer en wind.

Chemische samenstelling van Cortenstaal A

C%Si%Mn%P%S%Cr%Ni%V%Cu%Fe%
0,12 max.0,25-0,750,20-0,500,07-0,150,035 max.0,50-1,250,65 max---0,30-0,55balans

Mechanische eigenschappen van Corten A staal, warmgewalst, normaalgegloeid

Treksterte N/mm2Strekgrens 0,2% N/mm2Breukrek% Lo=50mmBuigradius 180graden
striplengte in walsrichting
striplengte dwars
Kerfslagwaarde min.
510-610355 min.22 min.3,0 x stripdikte
2,5 x stripdikte
---

Ontwikkelingen

Europese weervaste staallegeringen vergelijkbaar met cortenstaal.

In Europa werd Cortenstaal vanaf 1959 in productie genomen door Hüttenwerke Oberhausen AG in Duitsland. Andere merken weervast staal zijn bijvoorbeeld Dillicor en Patinax.

De weervaste stalen 09CuP, 09CuPCrNi-A en 09CuPCrNi-B worden algemeen toegepast in China en worden meer en meer buiten China gebruikt ter vervanging van Europees Cortenstaal.

Bewerkbaarheid

Koudvervormen

Cortenstaal is goed koud om te vormen. De mechanische eigenschappen veranderen als gevolg van koud vervormen, maar kunnen indien wenselijk hersteld worden door spanningsarm gloeien, dat is minimaal 30 minuten bij 530-580 °C, voor extreme deformaties is normaliseren aan te raden.

Verspanen

Methode, gereedschap en bewerkingsproces komt overeen met het bewerken van ongelegeerd constructiestaal volgens EN 10025-2.

Lassen

COR-TEN A kan handmatig en mechanisch worden gelast. Voorwaarde voor identieke mechanische eigenschappen van de las en het moedermateriaal is toepassing van de juiste toevoegmateriaal. Spanningsarm gloeien gedurende 30 minuten op 530-580 °C wordt na het lassen aangeraden.

Verbindingen door bouten en klinken

Verbindingsartikelen zoals bouten, klinken, moeren en sluitringen, moeten zo gekozen worden dat de vorming van lokale elektrochemische cellen vermeden worden. In verbindingen heerst capillaire werking in de spleten tussen bevestigingsmateriaal en moedermateriaal wat leidt tot permanente vocht dat leidt tot een verhoogde corrosie. Kritische zones met spleten moeten daarom worden beschermd door schilderen, of afdichten met andere middelen.
© 2014 - 2024 Custor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cortenstaal voor bloembakken en borderranden in de tuinCortenstaal voor bloembakken en borderranden in de tuinCortenstaal, een speciale metaallegering die wordt gebruikt in de bouw, maar ook een zeer geschikt materiaal is voor geb…
Cortenstaal in de tuin, waar kun je het voor gebruiken?Cortenstaal in de tuin, waar kun je het voor gebruiken?Cortenststaal is een sterk, duurzaam en recyclebaar materiaal. Het heeft bij de aflevering een grijs/zwarte metaalkleur,…
Roest verwijderen bij de autoRoest verwijderen bij de autoEr zijn verschillende manieren om roest te verwijderen van de auto. Omdat een auto deels is gemaakt van ijzer en metaal…
Hoe kan je het beste schilderen?Als medewerkster in een doe het zelf centrum, wordt mij regelmatig uitleg gevraagd hoe mensen dingen het beste kunnen do…

Strontium: Het elementStrontium: Het elementA. Crawford ontdekte in 1790 dat strontium een element is. Het metaal werd geïsoleerd door Sir Humphry Davy in London in…
Vonkvrij gereedschapBeveiliging volgens ATEX (ATmosphere EXplosible) betreft de veiligheid van personen die in ruimten werken met gevaar voo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Fred.arnal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Hacquebord Staal en Buizen B.V., Bjirkewei 5 te Twijzelerheide
 • Verkoop@cortenweervaststaal.nl
 • www.joostdevree.nl
 • http://www.corten-art.nl/Corten-art/Home.html
 • http://resource.npl.co.uk/docs/science_technology/materials/life_management_of_materials/publications/online_guides/pdf/weathering_steel_bridges.pdf
 • 16 november 2013 door P Geertsma
 • http://www.technischwerken.nl/kennisbank/techniek-kennis/
 • http://www.otm-projectadvies.nl/galleries/gallery1/
 • Afbeelding bron 1: Gerardus, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Gerardus, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Quistnix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 4: Mtaylor848, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Usien, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Metalco Mobil Concepts ;, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Reactie

Gerard van Wijngaarden, 30-01-2017
Belangrijk is om te vermelden dat zeker in de beginperiode afdruipend regenwater roestdeeltjes bevat en zo de omgeving kan vervuilen. Dit is zeker ook belangrijk bij de toepassing in tuinmeubels. Ga niet zo maar op een (natte) stoel of bank van Corten zitten. Verder blijkt dat de oranje/bruine roestkleur al heel snel ontstaat. De uiteindelijke kleur donkerbruin en soms zelfs violet wordt na 1,5 tot 2 jaar bereikt.
Voor toepassingen in tuinen als bijvoorbeeld afscheiding van borders of in waterpartijen moet er rekening mee gehouden worden dat het CorTen aan de altijd natte zijde zich gedraagt als ongelegeerd staal Reactie infoteur, 02-02-2017
Gerard van Wijngaarden,
Dit is een waardevolle aanvulling van het artikel.
M.Vr.Gr.Custor

Custor (173 artikelen)
Laatste update: 14-10-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.