De betekenis van regiocodes bij Blu-ray-spelers en -discs

De betekenis van regiocodes bij Blu-ray-spelers en -discs Net als de dvd-standaard kent de opvolgende Blu-ray-standaard ook regiocodes. De meeste Blu-ray-spelers zijn voorzien van een regiocode beperking, terwijl dit minder voorkomt bij Blu-ray-discs. Filmmaatschappijen zijn namelijk niet verplicht om hun films te voorzien van regiocodes. In tegenstelling tot dvd's zijn filmmaatschappijen over het algemeen een stuk milder met het toepassen van regiocodes bij Blu-ray-discs.

Artikelindeling


De toepassing van regiocodes bij Blu-ray-spelers en Blu-ray-discs

Net als de regiocodebeperking van de dvd-standaard, kent ook de Blu-ray-standaard een geheel eigen regiocodebeperkingsprincipe. De bedoeling daarachter is echter precies hetzelfde, het voorkomt dat een in het buitenland gekochte film op Blu-ray-disc niet op de Blu-ray-speler in het eigen land afgespeeld kan worden. Een film die bijvoorbeeld net in Amerika op Blu-ray uitgebracht is, kan als het aan de filmmaatschappij ligt nog niet in Nederland bekeken worden. Een filmmaatschappij gebruikt de beperking als troef om zelf te bepalen wanneer en in welk land hun films worden uitgebracht. Controle houden op wereldwijde distributie is uiteraard iets dat filmmaatschappijen zelf in de hand willen hebben.

Meer dan alleen een financiële kwestie

Overheden en bepaalde religieuze groeperingen in andere regio's van de wereld kunnen ook belang hebben bij regiocodes. Zo kunnen zij streng optreden door voor iedereen te bepalen wat onethisch, beledigend of politiek incorrect is. Een regiocode kan in zo'n geval dan dienst doen als een censuurinstrument, omdat er ook mee bepaald kan worden wat mensen wel en niet mogen zien. De film The Interview is hier een goed voorbeeld van.

De regiocodes en de gebieden

Voor Blu-ray is de wereld ingedeeld in drie verschillende regiocodes. Dit zijn drie regiocodes minder dan bij dvd, waarbij de wereld is ingedeeld in zes regiocodes. Een ander verschil is dat Blu-ray voor de drie regiocodes de letters ABC gebruikt, terwijl dvd de cijfers 1 tot en met 6 gebruikt. In de onderstaande tabel staan de regiocodes van Blu-ray met de daarbij behorende gebieden:

RegiocodeGebieden
Regio ANoord Amerika, Centraal Amerika, Zuid Amerika, Korea, Japan en Zuidoost-Azië
Regio BEuropa, het Midden-Oosten, Afrika, Australië, Nieuw Zeeland en Groenland
Regio CRusland, India, China en de rest van de wereld

Universele uitwisselbaarheid

Terwijl minder bekende fabrikanten van dvd-spelers vaak nog regiovrije dvd-spelers produceren, is dit bij fabrikanten van Blu-ray-spelers vrij zeldzaam. Wel is opvallend dat veel Blu-ray-discs regiovrij zijn. Of een Blu-ray-disc regiovrij is kan makkelijk achterhaald worden, vaak staat achterop de hoes van de Blu-ray-disc het officiële ABC-symbool. Het is symbool is vaak klein afgebeeld waardoor het lastig te zien is.

Of de disc daadwerkelijk regiovrij is moet hoe dan ook als symbool bij de specificaties op de hoes staan. Als een Blu-ray-disc met het ABC-symbool bijvoorbeeld in Rusland (regio C) gekocht is, dan kan de disc ook in Nederland (regio B) bekeken worden. Als het ABC-symbool niet op de hoes staat dan kan ervan uitgegaan worden dat de disc alleen afgespeeld kan worden binnen de regio waar de disc gekocht is.

Regiocodes aanpassen of een regiovrije Blu-ray-speler aanschaffen?

Net als bij dvd-spelers kunnen ook bij Blu-ray-spelers de regiocodes aangepast worden. Door de regiocode van bijvoorbeeld B naar A te veranderen is het mogelijk om films uit regio A te bekijken op een regio B-Blu-ray-speler. Tenzij de Blu-ray-speler kan worden aangepast naar regiovrij, zal elke keer geschakeld moeten worden tussen verschillende regiocodes. Omdat dit een nogal omslachtige handeling kan zijn, is het in sommige gevallen makkelijker om een regiovrije Blu-ray speler aan te schaffen.

Regiocodes aanpassen
Omdat er veel verschillende Blu-ray-spelermerken bestaan heeft de website VideoHelp aanpassingsinformatie over de meest gangbare en minder bekende merken. De website is in het leven geroepen omdat fabrikanten en bedrijven vaak informatie achterhouden over hoe mensen een optimale ervaring kunnen bereiken met hun video-apparatuur.

Een regiovrije Blu-ray-speler aanschaffen
Regiovrije Blu-ray-spelers zijn vrij zeldzaam, er zal dan ook specifiek naar gevraagd of gezocht moeten worden. Waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat Blu-ray-discs vaker regiovrij zijn. Toch kan een regiovrije speler in sommige gevallen een goede uitkomst zijn. Een gewone speler die regiovrij is gemaakt kan bijvoorbeeld na een (online) update gereset worden naar de originele regiocode. Daarnaast kan de fabrikant ook de manier van toegang tot het verborgen menu veranderen in de update.

Ook bestaat er het gevaar dat de speler vast kan komen te staan in een aangepaste regio. Bij sommige spelers kan er na een bepaald aantal keer niet meer geschakeld worden tussen regio's. In het ergste geval kan er dan niet meer voor de originele regio gekozen worden. Bij regiovrije spelers bestaan die problemen niet omdat ze simpelweg gemaakt zijn om alle regio's te accepteren. Ook hebben regiovrije spelers vaak een PAL/NTSC-beeldlijnen omvormer en kunnen ze met voltages van over de hele wereld overweg (110 - 240 Volt). Een regiovrije speler is hierdoor ook een geschikte keus voor iemand die (veel) reist tussen regio's en zijn of haar filmcollectie meeneemt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uw dvd-speler regiovrij makenUw dvd-speler regiovrij makenTegenwoordig wordt dvd's op internet bestellen steeds makkelijker. En dan kan het wel eens zo zijn dat u een dvd heeft g…
Uw Blu-ray speler regiovrij makenUw Blu-ray speler regiovrij makenNu Blu-ray de officiële opvolger van de dvd is vindt deze steeds vaker de weg naar de huiskamer. Het kan voorkomen dat u…
Geluidsdragers: de compact discDe compact disc is een uitvinding van het Nederlandse bedrijf Philips. Hij is doorontwikkeld vanuit de door MCA en Phili…
Het DISC model: omgaan met rode types of dominante typesHet DISC model is een veelgebruikt model in de verkoopwereld dat klanten in 4 types of kleuren onderverdeelt. Hoe ga je…

Kunstmatige intelligentie (KI): toepassingen en KI studerenKunstmatige intelligentie (KI): toepassingen en KI studerenKunstmatige intelligentie (KI), ook wel artificial intelligence (AI) genoemd is een term waarmee aangeduid wordt dat een…
Augmented reality, toegevoegde werkelijkheidAugmented reality, toegevoegde werkelijkheidAugmented reality is bij de meeste consumenten bekend geworden door het spelletje Pokémon Go, waarbij animaties geprojec…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc#Region_codes
  • http://www.blu-raydisc.com/en/Technical/FAQs/Blu-rayDiscforVideo.aspx
  • http://www.regionfreedvd.net/region-codes.html
  • http://www.regionfreedvd.net/benefits-of-region-free.html
  • Ervaring met en interesse in optische media
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 17-09-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.