Kunstmatige intelligentie (KI): toepassingen en KI studeren

Kunstmatige intelligentie (KI): toepassingen en KI studeren Kunstmatige intelligentie (KI), ook wel artificial intelligence (AI) genoemd is een term waarmee aangeduid wordt dat een computer bepaalde trekken uit het menselijke brein kan nabootsen, zoals 'leren' en 'problemen oplossen'. Er zijn verschillende toepassingen van artificial intelligence. Het wordt namelijk gebruikt in zelfrijdende auto’s, Netflix/Spotify, computerspellen, virtuele persoonlijke assistenten, koopvoorspellingen in webshops en online klantenservices. In Nederland is het ook mogelijk om kunstmatige intelligentie te studeren op verschillende universiteiten.

Wat is kunstmatige intelligentie (KI)?

Kunstmatige intelligentie is het nabootsen van de hersenen in een computer. De computer denkt dus op dezelfde manier na als een mens dat doet. De computer wordt geprogrammeerd hoe het brein werkt. Door artificial intelligence worden bijvoorbeeld problemen opgelost door computers. De computers nemen dus de beslissing. De computers die deze beslissingen nemen baseren deze beslissing op data. Deze beslissingen worden niet bewust gemaakt door de computer maar de machines herkennen patronen uit de impulsen die ze krijgen en leren zelf van hun eigen fouten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen sterke AI en zwakke AI.

Sterke AI

Bij sterke AI wordt er niet alleen een systeem gebouwd dat zich gedraagt als een mens, maar het systeem verklaart ook hoe mensen denken. Dit niveau van kunstmatige intelligentie is anno 2019 nog niet behaald omdat het erg moeilijk is een systeem te maken dat zich zowel gedraagt als een mensen als ook verklaart hoe mensen denken.

Zwakke AI

Zwakke AI is er op gericht om een computer te programmeren hoe mensen zich gedragen, zonder dat het verklaart hoe mensen denken. Een voorbeeld hiervan is een computer die erg goed is in schaken. De computer is dan wel een goede schaakspeler en maakt zijn eigen keuzes, hij speelt niet precies hoe een mens het zou doen.

Toepassingen artificial intelligence (AI)

Artificial intelligence wordt op erg veel gebieden gebruikt. In het dagelijks leven heeft iedereen iedere dag te maken met kunstmatige intelligentie. De verschillende toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn onder andere zelfrijdende auto's, platvormen die muziek en films aanbevelen, computerspellen, virtuele persoonlijke assistenten, koopvoorspellingen en online klantenservices.

Zelfrijdende auto's

Zelfrijdende auto's lijken erg ver weg, maar de ontwikkelen hiervoor zijn anno 2019 al heel ver. De auto rijdt op een algoritme en de auto leert rijden op dezelfde manier als mensen leren rijden, namelijk door ervaring.

Platvormen die muziek en films aanbevelen

Anno 2018 gebruikt iedereen diensten als Spotify en Netflix. Doordat deze diensten monitoren welke muziek of films je kiest, 'leert' het als het ware wat de gebruiker leuk vindt. Hierdoor kunnen de diensten films en muziek aanbevelen die de gebruiker hoogstwaarschijnlijk interessant vindt.

Computerspellen

Bij computerspellen wordt kunstmatige intelligentie allang gebruikt. Bekende voorbeelden zijn first-person-shooters waar de computeraangestuurde vijand zijn omgeving analyseert en bijvoorbeeld dekking zoekt achter verschillende objecten in het spel.

Virtuele persoonlijke assistenten

Het meest bekende voorbeeld hiervan is Siri bij de iPhone. Siri kan verschillende vragen herkennen en hier een antwoord op geven. Vragen als: "Wat is het weer vandaag", "Zet mijn wekker om 7 uur" en "Wat is de dichtstbijzijnde McDonald's" kunnen door Siri worden herkend waarna het passende antwoord zal worden verschaft. Anno 2018 worden al 20% van alle zoekopdrachten uitgevoerd door middel van voice search.

Koopvoorspellingen in webshops

Winkels als Bol.com gebruiken al geruime tijd kunstmatige intelligentie om voorspellingen te doen voor koopgedrag. Als je bijvoorbeeld zoekt naar bepaalde producten, worden gerelateerde producten ook voorgesteld. Daarnaast worden op basis van surfgedrag ook persoonlijke aanbiedingen of kortingen voorgesteld. Doordat de marketinguitingen worden geautomatiseerd is dit een voorbeeld van marketing automation.

Online klantenservices

Veel webwinkels hebben een chatbot op hun website die vragen van klanten beantwoordt. Vaak geeft deze chatbot automatische antwoorden, maar er bestaan ook chatbots die informatie uit de website halen als antwoord op een vraag of elke keer als een echte medewerker een vraag beantwoordt, omdat de chatbot deze niet kan beantwoorden, hier van leert en deze informatie gebruikt bij latere vragen.

Kunstmatige intelligentie studeren

Door de vele toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn er anno 2018 in Nederland verschillende universiteiten waar je kunstmatige intelligentie kunt studeren. De studie kunstmatige intelligentie is beschikbaar als wo-bachelor en wo-master

Wo-bachelor

De bachelor kunstmatige intelligentie is te volgen op de Universiteit van Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam. De bachelors duren, net als de meeste andere bachelors, drie jaar.

Wo-master

De master kunstmatige intelligentie is te volgen op de Universiteit van Utrecht, Universiteit van Maastricht, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam. De masters duren allemaal twee jaar. Op de Universiteit van Tilburg wordt daarnaast de master ‘cognitive science and artificial intelligence’ gegeven. Deze studie duurt slechts één jaar.
© 2017 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunstmatige intelligentie: een inleidingEr wordt veel over gesproken: kunstmatige intelligentie. Volgens velen is dit het einde van de mensheid. Robots zullen i…
Artificial intelligence (kunstmatige intelligentie): soortenArtificial intelligence (kunstmatige intelligentie): soortenArtificial intelligence (AI), ook wel in de de Nederlandse terminologie 'kunstmatige intelligentie (KI)' genoemd, is een…
Neuralink: kunstmatige intelligentie implanteren in breinnieuws uitgelichtNeuralink: kunstmatige intelligentie implanteren in breinElon Musk - ingenieur en ondernemer bekend van onder andere Paypal, Tesla en SpaceX - is in 2016 met zijn bedrijf Neural…
Het meten van intelligentie met intelligentietestenHet meten van intelligentie met intelligentietestenIntelligentie is een vrij breed begrip, dat op verschillende manieren gemeten kan worden. Over het algemeen wordt onder…

Hoe werkt een elektrische gasaansteker?Hoe werkt een elektrische gasaansteker?Een elektrische gasaansteker ontsteekt de vlam met een elektrisch vonkje. Waar komt dit vonkje vandaan als er geen batte…
De betekenis van regiocodes bij Blu-ray-spelers en -discsDe betekenis van regiocodes bij Blu-ray-spelers en -discsNet als de dvd-standaard kent de opvolgende Blu-ray-standaard ook regiocodes. De meeste Blu-ray-spelers zijn voorzien va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DrSJS, Pixabay
  • http://www.computerworld.com/article/2906336/emerging-technology/what-is-artificial-intelligence.html
  • http://beebom.com/examples-of-artificial-intelligence/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_intelligence
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.