Kunstmatige intelligentie: een inleiding

Er wordt veel over gesproken: kunstmatige intelligentie. Volgens velen is dit het einde van de mensheid. Robots zullen in opstand komen en de mens onderdrukken. Hoewel kunstmatige intelligentie zeer interessant is voor de robotica, is dit niet het enige veld waar dit wordt toegepast. Om te begrijpen waarvoor kunstmatige intelligentie kan worden gebruikt, moet naar de basis worden gekeken.

Wat is het doel van kunstmatige intelligentie?

Kort gezegd is het doel van kunstmatige intelligentie om verzamelde informatie te gebruiken om het volgende stukje informatie te voorspellen of te categoriseren. In het geval van voorspelling wordt gebruik gemaakt van regressie en algoritmen die hier goed in zijn. Hetzelfde gebeurt voor categorisatie onder de naam classificatie.

Enkele algoritmen

Voorspellingen aan de hand van regressie kunnen worden gemaakt door middel van lineaire regressie. Er zijn ook andere technieken voor regressie, maar in de praktijk wordt meestal gebruik gemaakt van classificatie. Enkele bekende algoritmen zijn de SVM en het neuraal netwerk.

Waar kan kunstmatige intelligentie worden toegepast?

Kunstmatige intelligentie kan in vele, verschillende gebieden worden toegepast. Er zijn vele gebieden binnen de kunstmatige intelligentie waar men zich in kan specialiseren. Enkele gebieden zijn:
  • Machine learning: het evalueren en ontwikkelen van nieuwe algoritmen
  • Computer vision: het automatisch analyseren van beeldmateriaal
  • Agenten: de toepassing van speltheorie op agenten (bijvoorbeeld robots) in een omgeving die een doel proberen te bereiken
  • Taalverwerking: het herkennen, interpreteren en vertalen van tekst
  • Informatieverzameling: het verzamelen en ordenen van data, gebaseerd op meegegeven criteria
  • Cognitieve verwerking: het onderzoek naar menselijke intelligentie en de simulatie hiervan om menselijke intelligentie beter te begrijpen

Deze specialisaties zijn erg uiteenlopend en geven aan dat kunstmatige intelligentie helemaal niet alleen uit humanoïde robots bestaat. Het bedenken van nieuwe algoritmen tot het begrijpen van intelligentie tot de toepassing van deze theorieën zijn allemaal brede gebieden welke allemaal nog een lange weg te gaan hebben.

Toepassingen in het hedendaagse leven

Hoewel de integratie van robots als in iRobot nog ver in de toekomst ligt, zijn er al enkele voorbeelden van intelligente systemen in het hedendaagse leven te vinden. Wat belangrijk is om te melden is dat alle algoritmen gebaseerd zijn op de technieken uit machine learning. Dit maakt machine learning zeer belangrijk en centraal in kunstmatige intelligentie.

Onlinezoekmachine

De online zoekmachines kennen enkele miljarden websites, welke allemaal veel informatie bevatten. Wanneer een gebruiker een zoektocht begint, moeten eerst de belangrijkste termen worden uitgekozen. Aan de hand hiervan moet door elke website worden gekeken of deze relevant is. Daar bovenop, moet alle informatie worden geordend van meest relevante informatie naar minst relevante informatie. Dit is een grote zoektocht en toch weten zoekmachines dit binnen een halve seconde uit te voeren. Door middel van informatieverzameling technieken kan dit worden uitgevoerd.

Autotechniek

Autotechniek maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie. De nieuwste reclames geven aan dat auto's de weg lezen, bijsturen en zelfs inparkeren. Dit betekent dat de omgeving wordt waargenomen door middel van camera's of andere sensoren die de omgeving kunnen interpreteren. Dit is veel informatie, welke ook veel ruis bevat. Door middel van kunstmatige intelligentie moet de nodige informatie worden gescheiden van de ruis. Daarnaast moeten de signalen correct worden geïnterpreteerd om een optimale beslissing te nemen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van computer vision technieken.

Taalherkenning

Bijna elke smartphone heeft een text-to-speech en speech-to-text module. Deze modules kunnen geluiden interpreteren als gesproken tekst. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen de stem en het achtergrondgeluid. Daarna moet de tekst worden geïnterpreteerd als de gesproken woorden. Aangezien niet elk woord correct kan worden gehoord door de smartphone, kan door middel van context een goede benadering van de gesproken tekst worden gemaakt. Hier wordt gebruik gemaakt van technieken voor taalverwerking.

Samenvatting

Kunstmatige intelligentie is een breed vakgebied dat ook breed toepasbaar is. Hoewel er veel nog moet worden ontdekt, zijn er al spannende en veelbelovende ontwikkelingen. Sommige van deze veelbelovende ontwikkelingen worden al toegepast in het hedendaagse leven.
© 2015 - 2024 Ai-nator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artificial intelligence (kunstmatige intelligentie): soortenArtificial intelligence (kunstmatige intelligentie): soortenArtificial intelligence (AI), ook wel in de de Nederlandse terminologie 'kunstmatige intelligentie (KI)' genoemd, is een…
Kunstmatige intelligentie (KI): toepassingen en KI studerenKunstmatige intelligentie (KI): toepassingen en KI studerenKunstmatige intelligentie (KI), ook wel artificial intelligence (AI) genoemd is een term waarmee aangeduid wordt dat een…
Neuralink: kunstmatige intelligentie implanteren in breinnieuws uitgelichtNeuralink: kunstmatige intelligentie implanteren in breinElon Musk - ingenieur en ondernemer bekend van onder andere Paypal, Tesla en SpaceX - is in 2016 met zijn bedrijf Neural…
Effectiever leren met blended learningEffectiever leren met blended learningLeren doe je van en met elkaar, dat was altijd de basis van opleiding en onderwijs. Dat is nog steeds zo, maar in deze t…

Remote sensing: Wat is lidar?Lidar is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een combinatie van radar technologie en laser. Lidar wordt gebru…
Aannemer of constructeur bij verbouwing inhurenAannemer of constructeur bij verbouwing inhurenWilt u een verbouwing doen, dan hangt het van de intensiviteit af of er een aannemer en/ of constructeur moet worden ing…
Bronnen en referenties
  • Pattern Recognition and Machine Learning door Christopher M. Bishop
Ai-nator (2 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.